© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Praėjusią savaitę pritarusi lengvatiniam skalūnų dujų gavybos apmokestinimui Vyriausybė, atsižvelgdama į Konkurencijos tarybos pastabas, ketina kreiptis į Europos Komisiją, kuri turėtų atsakyti, ar nauja jų tvarka galėtų būti traktuojama kaip valstybės pagalba.

“Gavome Konkurencijos tarybos išvadas, kuriose siūloma pasitikslinti, ar nauja skalūnų dujų gavybos apmokestinimo tvarka nebus traktuojama kaip valstybės taikoma pagalba. Tą mes ir padarysime. Pats projektas dabar keliauja į Seimą, ir Aplinkos ministerija lygiagrečiai rašo raštą Europos Komisijai. Gavus išvadas, jeigu būtų kažkokių neatitikimų, būtų galima projektą pataisyti Seime”, – BNS sakė premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė.

Jos teigimu, EK atsakymą tikimasi gauti per 2 mėnesius.

Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas BNS teigė, kad taryba šį klausimą iškėlė, nes įžvelgė požymių, jog pakeitimai gali reikšti valstybės pagalbą.

“Tiesiog buvo mano iškeltas klausimas, ar buvo įvertinta tai, kad tokie pakeitimai gali reikšti valstybės pagalbą. Jeigu tai yra valstybės pagalba, ją reikėtų derinti su Europos Komisija”, – BNS sakė Š.Keserauskas.

Jo teigimu, pati taryba tokių tyrimų nedaro, o tik įžvelgia galimus valstybės pagalbos požymius: “Mes sakome, kad galėtų būti, bet Europos Komisija turėtų galutinai atsakyti”.

Ji teigė manantis, kad ši aplinkybė galėjo būti neįvertinta dėl to, kad pataisos buvo parengtos per gana trumpą laiką.

“Valstybės pagalbos klausimai yra labai techniniai ir tikrai nebūtinai visi labai gerai juos žino. Kadangi viskas buvo daroma ganėtinai greitai, tai gal apie tą klausimą nebuvo tinkamaa laiko pagalvoti.Tiesą sakant, kiek aš žinau, buvo pagalvota, bet nebuvo konkretaus atsakymo, tai mes pasakėme, kad tą atsakymą geriausiai gauti kreipiantis į Europos Komisiją”, – kalbėjoŠ.Keserauskas.

Aplinkos ministerijos parengtos pataisos, umato, kad pirmus trejus metus, bet ne ilgiau nei iki 2020 metų pradžios, skalūnų dujų gavyba būtų neapmokestinama, o vėliau jai būtų taikomas 15 proc. tarifas. Tradicinei naftai siūloma taikyti 12 proc. bazinį mokesčio tarifą.

Dabar visiems sausumos naftos ir dujų ištekliai apmokestinami nuo 2 iki 20 proc., o jūros telkiniai – iki 16 proc. diferencijuotais tarifais.

Jei įstatymų projektams pritars Seimas, jie įsigaliotų 2015 metų sausio 1 dienos, o Aplinkos ministerija netrukus skelbtų skalūnųžvalgybos konkursą.

Lietuvos valdžiai pakeitus mokesčių, teisinę ir reguliavimo aplinką, pernai metų spalį JAV energetikos įmonė “Chevron” pasitraukė iš skalūnųdujų gavybos konkurso. Naujas konkursas turėtų būti skelbiamas iš karto, kai tik Vyriausybė ir Seimas priims įstatymo pataisas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: