Britney Spears / Istagram archyvo nuotr.

„The New York Times“ ir „Hulu“ išleido dokumentinį filmą, pavadinimu „Framing Britney Spears“, kuriame ypatingai daug dėmesio skirta atlikėjos globos temai bei ginčams teismuose su jos tėvu. Dokumentinis filmas sustiprino #FreeBritney judėjimą – jos gerbėjai, žinomi žmonės ir Spears artimieji demonstruoja palaikymą žvaigždei ir kritikuoja tuos, kurie nepaliaujamai nagrinėjo jos gyvenimą bei elgesį.

Filme pasakojama apie tai, kaip ji išgarsėjo, apie nepailstančią žiniasklaidą, su kuria jai tekdavo kovoti ir kas nutiko, kad 59 mln. JAV dol. atlikėjos turtą jau 13 metų valdo ne ji, o jos tėvas.

Taip pat, juostoje puikiai atskleidžiama vidinė atlikėjos būsena, kuomet būdama 26 m. ji buvo visiškai sugniuždyta, atlikėjai diagnozuotas bipolinis sutrikimas, jai trūko užuojautos ir pagalbos, tačiau viskas, ką ji gavo buvo patyčios ir spaudimas.

Žiniasklaidos spaudimas ir kibernetinės patyčios

„Framing Britney Spears“ pasakojama ir apie nenustojančius sekti žvaigždę paparacus, kurie žvaigždę persekiojo tol, kol ši per televiziją pranešė, esą didžiausias jos noras yra, jog paparacai ją paliktų ramybėje. Deja, toks graudus prašymas nebuvo patenkintas.

Šiandien socialiniuose tinkluose gerbėjai gali komentuoti ir mėgti mėgstamų įžymybių nuotraukas bei siųsti jiems privačias žinutes. Tokie veiksmai sukelia netikro artumo jausmą, kurį tyrėjai dar vadina „parasocialine žiniasklaidos veikėjų ir auditorijos sąveika“.

„Bėda ta, kad gerbėjai kartais gali pajusti galintys valdyti kūrėją ir jo turinį,“ sakė Floridos Universiteto, Komunikacijos mokyklos profesoriaus asistentė Ariana Ferchaud.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)

Įžymybėms pasidavus jų gerbėjų įtakai, jos gali sulaukti blogų pokyčių, susijusių su psichologine sveikata ir prarasti privataus ir viešo gyvenimo ribų suvokimą.

„Visuomenė suteikia žinomumą. Jie juos pasirenka, apsupa ir palaiko, perka jų albumus ir panašiai. Juos paverčia žinomais ir tuo pačiu gali sunaikinti. Nesibaigiantis privataus gyvenimo nagrinėjimas yra didelė našta bet kam. Iš pradžių, tai gali būti įdomu, tačiau jei tam nepasiruošta, nebeturėsi jokio privatumo,“ pasakojo žvaigždžių terapeutė Sat Nam.

Šiais laikais paplitusios kibernetinės patyčios gali sukelti netgi daugiau skausmo, nei tyčiojantis realybėje. Ypatingai, grupei žmonių susivienijus už kompiuterių ekranų ir taip užgauliojant vieną asmenį, šis tokios neapykantos gali ir neatlaikyti.

„Patyčių aukos negali pabėgti ten, kur nėra internetinės prieigos, todėl patyčias jie patiria nuolatos. Jie tiesiog negali nuo to pabėgti. Anksčiau, galėjome nutolti nuo bet kokių blogų situacijų. Pavyzdžiui, grįždavome namo po darbo, kuriame kildavo neigiamų emocijų,“ sakė psichiatrė Dr. Samanta Saltz.

Britney Spears savo gyvenimo ir turto nevaldo jau 13 metų

Atlikėjai psichologiškai palūžus keletą kartų viešumoje, 2008 m., Aukščiausiame Los Andželo Teisme paskelbtas nuosprendis įgalinti globą (angl. conservatorship) Britney Spears.

Globa asmeniui suteikia galimybę valdyti kito žmogaus gyvenimą (jo veiklą, sveikatos priežiūrą ir finansus) kuomet teismas nusprendžia, jog asmuo pasirūpinti savimi pats negali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)

Globa skirstoma į du tipus. „Žmogaus globa“ kitam asmeniui suteikia teisę spręsti tokius dalykus, kaip gyvenamoji vieta, veikla ir sveikatos priežiūra. „Turto globa“ kitam asmeniui suteikia teisę valdyti finansus. Spears pripažinta abiejų tipų globa, kurią ilgą laiką vykdo jos tėvas Džeimis Spears.

Jau maždaug metus, Britney Spears bando panaikinti savo tėvo, kaip globėjo statusą abejose globose, tačiau nesėkmingai. Praėjusių metų lapkritį, Spears prašymu, Kalifornijos teismas priskyrė „Bessemer Trust“ – investicijų ir turto valdymo įmonę, kuri kartu su Džeimiu Spears dalyvautų jos finansų valdyme.

Įsigaliojus šiam sprendimui, tarp atlikėjos gerbėjų kilo daug diskusijų globos klausimu. Kai kurie mano, jog ja manipuliuojama ir ją kontroliuoja, todėl tai įžiebė #FreeBritney judėjimą. 2020 m. teismo dokumentuose, Spears advokatas rašė, kad #FreeBritney judėjimas „toli gražu nepanašus į konspiracijos teoriją.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)

Vasario 11 d. įvykęs teismas, gerbėjų buvo sutiktas kaip didi pergalė. Tiesa, niekas nepasikeitė. Svarstymo priežastimi tapo Džeimio Spears nesutikimas su daugybe punktų susitarime tarp jo ir „Bessemer Trust“. Jis piktinosi, jog jis prarado kur kas per daug kontrolės dukros finansų valdyme. Tačiau, teisėja prieštaravimus atmetė.

Taigi, niekas nepasikeitė. Teisėja nusprendė, kad lapkričio mėnesį įsigaliojęs sprendimas, kuris atlikėjai yra tarsi maža pergalė, išlieka. Jos tėvas ir „Bessemer Trust“ bendradarbiauja valdant Britney Spears finansus, o jos tėvas ir toliau rūpinasi jos pačios globa.

Atlikėjos advokatas Samuelis Ingamas III sakė, kad nežada sustoti ir kovos dėl visiško tėvo pašalinimo nuo globos. „Ne paslaptis, kad mano klientė nenori, jog jos tėvas būtų globėjas, tačiau suprantame, kad tai yra atskira problema, “ jis sakė žurnalui „Variety“. Jei advokatas pristatys peticiją ir teisėja su juo sutiks, Britney Spears gerbėjai turės tikrą priežastį švęsti.

Taip pat skaityite: Žvaigždė užkulisiuose – „Gaga: penkios pėdos ir du coliai“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: