Donaldas Trumpas EPA-ELTA nuotr.

Donaldas Trumpas, yra žinomas kaip asmuo, mėgstantis pirkti ir kolekcionuoti meną. Dar prieš pradedant politinę karjerą, vyras mėgdavo pasipuikuoti savo plačia kolekcija. Tačiau politinės karjeros metu nelegaliai namo parsivežta dokumentų kolekcija yra ne tas aspektas, kuriuo buvęs Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas gali didžiuotis.

Kaltinimas šnipinėjimu ir kratos

.Rugpjūčio 8 dienos rytą, pirmadienį, į Donaldo Trumpo namus, Mar-a-Lago kurorte, FTB agentai atvyko su kratos orderiu. Buvęs prezidentas patvirtino tai socialinėje erdvėje, sakydamas, kad jo namai buvo „okupuoti didelės grupės FTB agentų“, teigia „Vox“.

Šio reido tikslas – pasirūpinti klasifikuota informacija, kurią tariamai turi Donaldas Trumpas. Šnipinėjimo įstatymas Amerikoje – 18 JAV kodekso 37 skyriaus įstatymai, kurie yra susiję su nacionalinės gynybos ar įslaptintos informacijos rinkimu, saugojimu ar platinimu. D. Trumpo namų kratos orderyje yra nurodytas 793 straipsnis – „gynybos informacijos rinkimas, perdavimas ar praradimas“. Šiame skirsnyje yra patikslinta, kad net ir legaliai gavus prieiga prie nacionalinio saugumo dokumentų, baigus kadenciją negalima jų pasilikti, nes tai – netinkamas saugojimas. Jie taip pat siūlo atlikti tyrimą dėl galimo netinkamo federalinių dokumentų išvežimo ar sunaikinimo ir trukdymo federaliniam tyrimui.

Papuolęs į keblią situacija, Donaldas Trumpas bando ją numalšinti, tačiau nesėkmingai. Televizijos eteryje skatinęs piliečius susitaikyti, internetinėje erdvėje nebuvo nusiteikęs diplomatiškai – dėl teisinių problemų buvo kaltinami demokratai ir kiti aršūs priešininkai. Trumpo advokatai taip pat suskubo grasinti smurtu.

Netrukus jie suvokė, kad šias klaidas reikia ištaisyti. Buvo priimtas sprendimas televizijos eterio metu kreiptis į auditoriją. Kreipimosi pareigas atliko advokatas. Advokatas minėjo, kad baudžiamieji kaltinimai Trumpui „sukeltų labai daug chaoso“ ir būtų „monstriška klaida“. Kaip pabrėžia situaciją komentavę žurnalistai – dauguma advokatų sako, kad jų klientas yra nekaltas, tačiau šiuo atveju žiūrovams buvo tiesiog pagrasinta.

Po pirmadienio kratos Atstovų rūmų mažumos lyderis Kevinas McCarthy atvirai pagrasino generaliniam prokurorui Merrickui Garlandui. “Teisingumo departamentas pasiekė netoleruotiną ginkluoto politizavimo būseną”, – sakė McCarthy. “Generalinis prokurore Garlandai, išsaugokite savo dokumentus ir išvalykite kalendorių”.

Teisingumo departamentas su Garlandu priešakyje paprašė federalinio teisėjo paviešinti kratos metu rastų daiktų sąrašą ir kratos orderio originalą ir du dokumentus, įvardintus kaip „A ir B priedai“.

Paviešinus sąrašą paaiškėjo tiesa: Trumpo namuose buvo rasta 11 dokumentinių rinkinių, nuotraukų, vienas ranka rašytas laiškas, informacijos „apie Prancūzijos prezidentą“ ir eksprezidento malonės suteikimo savo sąjungininkui Rodžeriui Stone raštą.

Laikraštis “The Washington Post” ketvirtadienį pranešė: “įslaptinti dokumentai, susiję su branduoliniais ginklais”, buvo vieni iš ieškomų dalykų kratos metu. Penktadienį, paskelbus oficialų turto konfiskavimo kvitą, buvo matoma ir daugiau, prieš tai neišvardintų dokumentų, kurie buvo pavadinti „slaptais“, „konfidencialiais“ ir „visiškai slaptais“.

Kas laukia Donaldo Trumpo?

Nors tikrai įmanoma, kad D. Trumpui bus pateikti kaltinimai dėl nusikaltimų pagal Šnipinėjimo įstatymą ar kitą įstatymą, nurodytą JAV Teisingumo ministerijos orderyje, šiuo metu negalima nuspėti, koks bus galutinis verdiktas ir kaip pasisuks tyrimas.

Ar Trumpu pasitiki Jungtinių Amerikos Valstijų piliečiai?

Šiek tiek mažiau nei pusė visų Respublikonų balsuotų už buvusį Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentą Donaldą Trumpą, jeigu JAV respublikonų partijos rinkimai vyktų šiandien, teigia „New York Post“. „The New York Times ir Siena College“ apklausa teigia, kad 49% respublikonų balsuotojų remtų D. Trumpą.

Pasak „Vox“, respublikonų partija yra už Trumpą ir rinkėjai atmeta visus kandidatus, kurie balsavo už buvusio Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento D. Trumpo apkaltą. To pavyzdys – Liz Cheney, kuri antradienį pralaimėjo Kongreso lenktynes Vajominge. Respublikonai iš ties atmeta kandidatus, kurie priešinasi buvusiam prezidentui.

Ar D. Trumpas gali laimėti rinkimus 2024 metais?

„CNN“ politikos reporteris Chrisas Cillizza teigia, kad eksprezidentas turi labai didelį šansą laimėti šiuometinius rinkimus. Žurnalistas teigia, kad rinkimų metu tiek Džo Baidenas, tiek Donaldas Trumpas surinktų po 45% balsų. Per praeitus rinkimus Džo Baidenui pavyko laimėti iš ties nedidele persvara, o tai reiškia, kad labai nedaug trūko, kad antrai kadencijai būtų perrinktas Trumpas. Lygiai tokia pat didelė tikimybė laimėti eksprezidentui yra ir šiais metais. „Esmė: Trampas yra mažiausiai nuspėjamas politikas, na, iš visų kada nors buvusių. O tai reiškia, kad su juo niekada negalėsite nieko tikėtis – įskaitant dar vieną kandidatavimą į prezidentus. Bet, žmogau, atrodo ir skamba, kad jis ketina vėl kandidatuoti. Ir taip, jis gali laimėti,“ – teigia žurnalistas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: