Kino filmo "The Tribe" kadras"

Režisieriui ir scenarijaus autoriui Miroslavui Slabošpickiui pavyko įgyvendinti savo viziją ir padaryti titanišką darbą – suburti iki to laiko beveik niekur nevaidinusius jaunus, kurčius bei neprigirdinčius žmones ir nufilmuoti, kritikų teigimu, vieną paveikiausių metų filmų „Gentis“ (angl. „The Tribe“). Čia pasiryžo suvaidinti aktoriai iš Baltarusijos, Ukrainos bei Rusijos ir savo negalią paversti kino šedevru.

Išties gan neįprasta istorija buvo pristatyta „Kino pavasaryje“, kuriame ji laimėjo geriausio „Kritikų savaitės“ filmo nominaciją. Taip pat kino juosta iškovojo „Visionary Award“ ir specialų apdovanojimą – paramą filmo platinimui. Filmą taip pat lydėjo puikios įtakingų pasaulio leidinių – „IndieWire“, „The Guardian“, „Variety“ ir kt. – recenzijos. Juosta giriama už emociškai stiprią istoriją, kurios perteikimas gestų kalba suteikia visiškai kitokią žiūrėjimo patirtį.

the-tribe

Ši kino juosta nominacijoje „Europos atradimas“ iškovojo pirmąją vietą, o Miroslavo Slabošpickio vardą išgirdo milžiniška auditorija, kas žinoma, padės režisieriui išplaukti į plačiuosius vandenis.

The-Tribe2

Ši kino juosta, pelniusi pripažinimą, daugybę kino festivalių įvertinimų ir liaupsių, primena tokio žanro filmus, kurie nereikalauja didelio biudžeto, lengvai atpažįstamų veidų ar skambių antraščių tam, kad galėtų papasakoti apie tai, kas iš tiesų yra skaudu ir kartais slepiama po gėdos kauke. Viso filmo metu nebuvo ištartas nei vienas žodis, visa istorija pasakojama gestų kalba, tačiau jos nemokantis žiūrovas gali sekti kūno kalbą, besivystančią filmo liniją ir įsijausti į aktorių perteikiamą istoriją, bei pabandyti išnarplioti režisieriaus siunčiamą žinutę.

The tribe 5

Gentis“ pasakoja apie skurdžią Ukrainos kurčiųjų internatinę mokyklą, kurioje tarp mokinių vyrauja hierarchija, reketas ir smurtas. Pagrindiniai veikėjai – internate gyvenantys, klausos negalią turintys paaugliai. Jie gyvena pagal savo susikurtas taisykles, kurių nevalia sulaužyti. Čia vyrauja paprastas galios dominavimo principas – tas, kuris stipresnis, yra visuomet teisus. Internate kiekvienas priklauso tam tikrai grupei, čia visi pasidalina darbus, net ir jauniausi įstaigos gyventojai yra priversti kišenvagiauti ar kitaip nelegaliai pasipelnyti. Smurtas, vagystės, prostitucija – tai niekada nesustojantis variklis, kuris dar labiau įsisuka, kai jame atsiranda naujokas.

The Tribe 3

Švelnumas – tolygus silpnybei. Tad internate jokios kalbos apie meilę ir užuojautą net nagali būti, tačiau kaip ir kiekvienoje istorijoje – taisyklės kuriamos tam, kad būtų sulaužytos. Staiga užgimusi meilė tarp dviejų jaunuolių perteikiama kiek neįprastais vaizdais. Čia nestokojama atvirų, nuogų scenų, kai kurie vaizdai gali net šokiruoti jautresnį žiūrovą. Galima nuspėti, kad už aistrą ir švelnumo akimirkas jaunuoliams tenka skaudžiai sumokėti.

tribe

Šis neįprastas filmas siunčia kiek kitokią žinutę. Kurtieji nėra parodomi kaip aukos, atvirkščiai – kartais paprastas praeivis gali tapti jų nusikaltimo auka. Visur tvyranti hierarchija moko jaunuolius elgtis taip, kad niekam nekiltų pagunda jų gailėtis ar užgaulioti. Filme beveik nerodomas išorinis pasaulis ar vaikų santykis su juo, galbūt taip užslėptai bandyta perteikti, kad tokie žmonės aplinkiniams net neegzistuoja, o tokia izoliacija būtų neįmanoma be atitinkamų išankstinių žmonių nuostatų. Režisierius neverčia ir net nesiūlo žiūrovui kelti konkrečių klausimų, graužtis ar gailėtis, tačiau natūraliai jų kyla gan daug. Ypač jei filmą žiūri atidžiai ir stengiesi įsijausti į tyliai papasakotą jaunuolių istoriją, kurioje tiek daug skausmo, sielvarto, nusikaltimų ir praradimų.

Verdiktas 9/10

Gentis“ – tai neįprasta, gestų kalba papasakota istorija, kurioje nerasite ramantiškų ir saldžiomis akimirkomis perpintų scenų, ilgų dialogų ir laimingos pabaigos. Čia vyrauja žiauri tikrovė, kurios galbūt net nereikia toli ieškoti. Užmeskime akį į mūsų šalyje vešinčias blogybes: vaikų išnaudojimas, prostitucija, patyčios, fizinis ir psichologinis smurtas. Visa tai yra realybė, kurioje mes gyvename, tačiau dažnai pasirenkame lengviausią kelią ir užsimerkiame prieš tokius įvykius. Tačiau jei mėgstate realiomis spalvomis perteiktus filmus, kurie parodo tikrąjį gyvenimo skonį ir iššaukia tam tikrus jausmus jūsų viduje, nepataikauja, o bando sukrėsti, tuomet šis filmas būtent jums.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių siaubo filmų, nufilmuotų uždaroje erdvėje

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: