"Pussy Riot" / © Deniso Bochkarevo nuotr. Wikimedia Commons arch.

Rusijos valdžios institucijos paskelbė, kad grupės „Pussy Riot“ narė Marija Aliochina yra laikoma besislapstančia, po to kai ji atsisakė atvykti į Maskvos teismo posėdį.

Pareigūnams pareiškus, kad atlikėja pažeidė teismo nustatytą komendanto valandą, M. Aliochina buvo nuteista, jai nedalyvaujant, skirti 21 dieną arešto.

M. Aliochinos pavardė buvo įtraukta į Rusijos vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų duomenų bazę, o jos buvimo vieta šiuo metu nežinoma.

Rašydama instagrame menininkė teigė, kad naujausias nuosprendis susijęs su jos elektroninės sekimo apyrankės, kurią Aliochina nupjovė protestuodama prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, nuėmimu.

Ji teigė, kad pareigūnai šį žingsnį įvertino kaip „piktybinį pažeidimą“ lygtinio paleidimo sąlygų, kurios jai buvo nustatytos 2021 m. rugsėjį, kai ji buvo pripažinta kalta dėl kitų asmenų skatinimo pažeisti „Covid-19“ apribojimus. M. Aliochina buvo apkaltinta šiuo nusikaltimu netrukus po to, kai 2021 m. sausio mėn. ragino rusus protestuoti palaikant įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną.

Iš pradžių veteranė aktyvistė buvo nuteista 12 mėnesių „laisvės apribojimo“ bausme, teismo sprendimu uždraudžiant Alechinai išeiti iš namų naktį, išvykti iš Maskvos ar dalyvauti masiniuose renginiuose.

Marija AliochinaMaria Alekhina / © Deniso Bochkarevo nuotr. Wikimedia Commons arch.

M. Aliochina yra tik viena iš mažiausiai 10 opozicijos veikėjų, kurie buvo pripažinti kaltais pažeidę koronos viruso apribojimus po to, kai viešai pritarė neteisėtiems protestams, per kuriuos sausio 23 d. tūkstančiai žmonių išėjo į Maskvos gatves. Tarp jų yra ir kita „Pussy Riot“ grupės narė ir Maskvos savivaldybės deputatė Liucija Štein, kuri pabėgo iš šalies, pati nusisegusi sekimo apyrankę.

Aleksejus Navalnas taip pat atlieka dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę už lygtinio paleidimo pažeidimus teismo byloje, kurią žmogaus teisių grupės pasmerkė kaip politiškai motyvuotą.

Kovo 22 d. jis buvo nuteistas dar devyneriems metams laisvės atėmimo dėl kaltinimų sukčiavimu.

Marija Aliochina geriausiai žinoma dėl savo vaidmens grupės „Pussy Riot“ provokuojančioje 2012 m. protesto akcijoje „Pank malda“, kurios metu grupė surengė antikremlišką pasirodymą Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje. Po protesto ji ir jos kolegė Nadia Tolokonnikova, kuri nuo to laiko pabėgo iš Rusijos, dvejus metus praleido kalėjimo kolonijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: