Pixabay.com archyvo nuotr.

Keliolikos valandų laukimas patikros punktuose, atšaukti skrydžiai, pasimetęs bagažas, vėluojantys traukiniai ir tai tik dalis to kas jūsų lauks šią vasarą, nusprendus pakeliauti Europoje.

Prasidėjus vasaros kelionių sezonui Europoje, prasidėjo ir chaosas oro uostuose, geležinkelio stotyse bei turistų pamėgtose lankytinose vietose. Fiksuojama, kad kai kuriuose sektoriuose kelionių paklausia tokia didelė, kad viršija net 2019 metais, dar prieš koronaviruso pandemiją, buvusius keliautojų srautus.

Tačiau chaosą kelia ne vien padidėjusi kelionių paklausa po panaikintų koronaviruso apribojimų kelionėms daugelyje šalių, tačiau ir per karantiną sumažintas darbuotojų kiekis oro uostuose.

Pandemijos įkarštyje oro uostai ir oro linijos atleido dešimtis tūkstančių darbuotojų, o daugelis jų šiuo metu nenori grįžti į senuosius darbus, kadangi daugelis iš jų siūlė mažą atlyginimą ir ilgas darbo valandas. Naujų darbuotojų, ypač pilotų ir oro uostų apsaugos darbuotojų samdymas ir apmokymas gali užtrukti, tad mažai tikėtina, kad daugeliui trūkstamų pareigybių bus rasti papildomi darbuotojai dar neprasidėjus pačiam vasaros sezono kelionių pikui.

Per pastarąsias dvi savaites didžiuosiuose Europos oro uostuose kasdien buvo atšaukta ar atidėta šimtai skrydžių. Londono „Heathrow“ ir Amsterdamo „Schiphol“ oro uostuose keleiviai apsaugos eilėse laukė iki šešių valandų, o eilė tų, kurie laukė registracijos skrydžiams, iš terminalų tęsėsi iki pat automobilių stovėjimo aikštelės.

Taip pat chaosą kelia ir pastarosiomis savaitėmis aviacijos darbuotojų vykdomi streikai Europoje. Taip darbuotojai reikalauja geresnių darbo sąlygų ir didesnių atlyginimų, kurie padėtų sumažinti sparčiai didėjančią infliacijos naštą. Paryžiaus „Charles de Gaulle“ oro uostas ketvirtadienį atšaukė daugiau nei 100 skrydžių po to, kai jo profesinė sąjunga paskelbė apie pasitraukimą, reikalaudama 300 eurų mėnesinio atlyginimo padidinimo visiems oro uosto darbuotojams. Taip pat praėjusią savaitę, po to kai Italijos skrydžių dispečeriai ir salono įgulos surengė 24 valandas trunkantį streiką, buvo atšaukta daugiau nei 360 skrydžių į Italijos oro uostus ir iš jų. „Scandinavian Airlines“ pilotai taip pat grasino pasitraukti nuo birželio pabaigos dėl ginčų dėl atlyginimų.

Pexels.com archyvo nuotr.

Willie Walshas, ​​Tarptautinės oro transporto asociacijos, oro linijų prekybos grupės, generalinis direktorius, teigė, kad vyriausybių vykdomi koronaviruso politikos pokyčiai sukėlė daug neapibrėžtumo ir suteikė kelionių pramonei mažai laiko pasiruošti kelionių atnaujinimams po dvejus metus trukusio sustabdymo, dėl pandemijos.

Tokie kelionių trikdžiai šią vasarą gali dar labiau pablogėti, o ypatingai liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Džo Baideno panaikintas reikalavimas gauti neigiamą koronaviruso testą prieš skrendant į JAV, gali tik dar labiau padidinti keliautojų srautus.

„Skyscanner“ atliktame tyrime, kuriame buvo analizuojama „Google“ paieškos apimtys ir įvairių su kelionėmis susijusių raktinių žodžių tendencijos, paaiškėjo, kad daugelis amerikiečių, kurie per visą pandemiją atidėliojo tarptautinių kelionių planus, šią vasarą ieško spontaniškų kelionių galimybių. Remiantis tyrimu, nuo 2021 m. birželio mėn. paieškų „pigūs skrydžiai bet kur“ padaugėjo 600 proc., o „kaip užsisakyti tos pačios dienos skrydį“ – 200 proc.

Streikai neaplenkė ir geležinkelių stočių. Nacionalinė geležinkelių, jūrų ir transporto darbuotojų sąjunga (RMT) Jungtinėje Karalystėje ruošiasi ir toliau tęsti streikus, po to kai su „Network Rail“ nepavyko susitarti dėl atlyginimo ir darbo vietų didinimo.

Eddie Dempsey, RMT vyresnysis generalinio sekretoriaus padėjėjas, teigia, kad derybos dėl streiko vis dar yra „sudėtingoje padėtyje“, o sąjunga reikalauja „reikšmingo atlyginimų didinimo“ atsižvelgiant į didėjančias pragyvenimo išlaidas, taip pat garantijos atšaukti „tūkstančių darbo vietų mažinimą“.

Jei visgi nusprendėte šią vasarą keliauti Europoje, kelionių agentūros siūlo apsvarstyti kelionių draudimo galimybę. Taip pat rinktis lanksčiausias atšaukimo galimybes viešbučiuose ar automobilių nuomos įmonėse, kadangi kitu atveju gali tekti susimokėti nemažus mokesčius atšaukiant paslaugas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: