Brit Floyd / Organizatorių archyvo nuotr.

Muzikinis pasaulis kimšte prikimštas koverius atliekančių grupių, tačiau reta kuri groja didžiosiose arenose visame pasaulyje. Viena iš šių retų išimčių – Liverpulyje gimęs projektas Brit Floyd, atliekantis legendinių Pink Floyd muziką su įspūdingais vizualiaisiais efektais. Šių metų lapkričio 18 dieną sulauksime jų pasirodymo ir Lietuvoje.

Savo akimis išvysti Pink Floyd nebeteks niekam – 1994 metais išsiskyrusi grupė buvo atsikūrusi vieninteliam labdaros koncertui „Live 8“ 2005-aisiais. Šis pasirodymas paskatino kalbas apie grupės atgaivinimą, tačiau Londono ketvertas, gavęs pasiūlymą sugroti paskutinį turą, atsisakė net įspūdingo 136 mln. svarų honoraro.

Kaip ir daugelis tokio kalibro grupių, Pink Floyd sulaukė nemažai pasekėjų, bandančių atkartoti jų dainas. Vienas iš jų – Damian Darlington. 17 metų grojęs kartu su The Australian Pink Floyd Show 2010-aisiais muzikantas nusprendė pradėti savo projektą, kuris šį rudenį jau antrą kartą aplankys Lietuvą. Damian suburta komanda tiksliai atkartoja išskirtinį Pink Floyd skambesį ir vizualizacijas, rodomas milžiniškame apvaliame ekrane – apie tai jis papasakojo išskirtiniame interviu naujienų portalui KaunoŽinios.lt.

Iš visų galimų grupių pasirinkote Pink Floyd. Kodėl?

– Man pačiam pasitaikė puiki galimybė groti kartu su The Australian Pink Floyd Show. Tai buvo 1993-ųjų pabaiga ir koverių/tribute grupės buvo visiškai naujas dalykas. Tada pagalvojau, kad man, kaip muzikantui, groti Pink Floyd muziką buvo teisingas pasirinkimas – pats buvau šios grupės fanas nuo 13 metų, todėl apsisprendimas buvo lengvas.

Su The Australian Pink Floyd Show grojote nemažą laiko tarpą. Kodėl pradėjote naują projektą?

– Po tiek laiko aš norėjau judėti toliau – groti su naujais muzikantais, sukurti kitokį šou, groti naujas dainas iš Pink Floyd katalogo. Tai buvo 2010-ųjų pabaigoje ir po 6 metų štai mes čia – sėkmingai grojame visame pasaulyje.

Kiek koncertų sugrojote šiemet? Ar kiekvieno pasirodymo metu atliekate tas pačias dainas?

– Šiemet jau turėjome apie 85 koncertus. Dauguma jų – Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Kanadoje, o paskutines dvi savaites vėl grojame Europoje. Šiuo metu esame Prancūzijoje. Turui pasirenkame dainas, tačiau griežto sąrašo nesilaikome – būna, kad grojame toje pačioje vietoje kelias naktis iš eilės ir nesinori daryti identiško pasirodymo. Turui pasibaigus pradedame ieškoti kitų dainų.

b

Brit Floyd / Organizatorių archyvo nuotr.

Kokios komandos reikia, norint surengti Brit Floyd pasirodymą?

– Šou surengti reikia nemažo personalo – grupėje grojame devyniese, o išvis ture keliauja apie 30 žmonių – apšvietėjai, įgarsintojai, kulinarai ir taip toliau.

Kadangi grojame itin daug – per metus surengiame apie 140 pasirodymų – ne kiekvienas gali skirti tiek laiko gastrolėms. Visada turime pakaitinių narių – 2 būgnininkai, 2 klavišininkai – kartais būna taip, kad vienas groja pirmą turo pusę, kitas užbaigia. Aš pats ir bosistas Ian Cattell grojame visuose Brit Floyd pasirodymuose, tad klausytojai kaskart ant scenos pamatys bent kažkiek pažįstamų veidų.

Surengti tokius pasirodymus kainuoja milžiniškus pinigus – rašoma, kad vien šių metų scena kainavo apie milijoną dolerių. Tai atsiliepia ir bilietų kainose, tačiau jūsų salės visada pilnos. Kodėl žmonės atvyksta jus pamatyti?

– Taip, surengti pasirodymus kainuoja gana daug. Pink Floyd buvo žinomi savo didžiulėmis scenomis, vaizdo efektais ir visa kita, kas sukurdavo išskirtinį šou. Mes norime padaryti Brit Floyd pasirodymus kuo arčiau originalo, todėl pastoviai investuojame pinigus, kad padaryti tai dar geriau. Nepaisant to, žmonės atvyksta mūsų pažiūrėti po kelis kartus, nes jie myli Pink Floyd dainas ir nori jas išgirsti bei patirti gyvai – galbūt jie nori bendrumo jausmo, kurį sukuria gyva muzika.

Klausytojai visai neseniai turėjo galimybę išgirsti David Gilmour’ą gyvai – jis ką tik baigė savo turą, bei Roger Waters’ą, kai jis surengia savo „The Wall“ pasirodymus, tačiau tai reti ir sunkiai prieinami koncertai. Jei yra noras išgirsti Pink Floyd muziką gyvai arčiau savo namų – tai mūsų grupės darbas.

c

Brit Floyd / Organizatorių archyvo nuotr.

Kiek pasirodymui svarbi vizualioji dalis?

– Man tai labai svarbu, turint omenyje, kad Pink Floyd buvo labai multimediška grupė. Jie buvo labai kūrybingi – tikri pionieriai savo srityje. Jei norime surengti gerą pasirodymą, vizualinis išpildymas turi būti gana stiprus. Tam pasitelkiame apvalų ekraną, kuriame rodoma specialiai mums kurta video medžiaga, įkvėpta originalių Pink Floyd vaizdų, turime stiprų lazerių šou ir jau galvojame apie didžiulės pripučiamos kiaulės įtraukimą į pasirodymą. 

Bandote visiškai emuliuoti Pink Floyd skambesį, ar visgi jūsų pasirodymuose yra vietos improvizacijai?

– Būna įvairiai. Kartais pasirenkame groti koncertinę dainos versiją vietoje originaliosios iš albumo. Kartais nusprendžiame groti Roger Waters’o arba David Gilmour’o atliktas dainų versijas.

Grojant solo partijas leidžiame sau šiek tiek paimprovizuoti, bet tai priklauso nuo dainos – „Another Brick in the Wall“ turi gana įsimintiną gitaros solo, kurio negalima pakeisti niekuo kitu, o štai mūsų 24 minučių „Echoes“ versijoje improvizacijai yra tikrai daugiau vietos. Tiesa, aš manau, kad tokio tipo koncertuose asmeninio muzikos stiliaus turėtų būti kuo mažiau – tai padeda mums būti ne 9 atskirais muzikantais, grojančiais Pink Floyd dainas, o puikiai kartu derančia grupe.

Ar kažkas iš originalių Pink Floyd narių yra aplankę jūsų pasirodymus?

– Žinome, kad jie yra matę mūsų įrašus. Jie žino viską apie mūsų pasirodymus ir jų kokybę, bet kol kas dar nesame sulaukę jų savo koncertuose. Galbūt kada nors!

Brit Floyd pasirodymas Lietuvoje – lapkričio 18 dieną Kaune, Žalgirio arenoje.

Bilietai: http://www.bilietupasaulis.lt/

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: