Dokumentinio filmo "The Untold Journey of Recycled Clothes" kadras

Visuomenėje plintant zero waste judėjimui ir idėjoms, apie vartotojiškumą susimąsto vis daugiau žmonių – stengiamasi diegti mąstyseną, skatinančią daiktus panaudoti kuo daugiau kartų ir, prieš įsigyjant naujus, pagalvoti, ar jie tikrai reikalingi. Šis judėjimas ypač paliečia kasdienius buities objektus ir, žinoma, rūbus. Populiarėja internetinės platformos, skirtos rūbams pardavinėti ar mainytis, žmonės vis dažniau renkasi second-hand (dėvėtų) rūbų parduotuves, tačiau pavieniai pokyčiai turi mažai įtakos visai tekstilės industrijai.

Ar kada nors susimąstėte, kas nutinka rūbams, kuriuos tiesiog išmetate? Ne? Tuomet šis dokumentinis filmas trumpai ir aiškiai papasakos kiek kitokią išmestų rūbų istoriją:

Kasmet daugiau nei šimtas tūkstančių tonų išmestų drabužių iš Vakarų valstybių atkeliauja į šiaurės Indijoje esantį miestą Panypatą. Vietiniai gyventojai daugybę metų, diena iš dienos, dirba su neįtikėtinais kiekiais rūbų – juos rūšiuoja ir ruošia perdirbimui. Atrodytų, o kas gi negerai – žmonės turi darbo, rūbai perdirbami ir prikeliami naujam gyvenimui, viskas skamba šauniai, tačiau… Milžiniški tekstilės, kurios didžioji dalis, atrodo, beveik nedėvėta, kiekiai kelia šypsenas dažnai nepriteklių kenčiantiems indams. Didelio dydžio, įvairių modelių drabužiai vietiniams gyventojams leidžia susidaryti įspūdį apie Vakarų valstybes ir jų gyventojus, gyvenimo įpročius. Rūbų būklė primena, kad dažnas vakarietis gali sau leisti prabangą išmesti rūbus juos užsidėjus vos keliskart.

Perdirbti drabužiai išardomi į siūlus, ir tuomet siuvami naujo modelio rūbai, kurie  siunčiami atgal į Vakarų pasaulį. Kartu su rūbais iškeliauti svajoja ir neretas darbininkas…

Žiūrėti filmą:

Taip pat skaitykite: Kodėl pasaulinė drabužių industrija naikina neparduotus drabužius?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: