Pexels.com archyvo nuotr.

Naujų atvejų rekordas: beveik 308 tūkst. per parą – didžiausias nuo pat pandemijos pradžios užfiksuotas skaičius. Izraelis bei Indonezijos sostinė Džakarta vėl grąžina karantiną

Pasaulyje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius perkopė 29 milijonus, o daugiau nei 931 tūkst. žmonių nuo šios infekcijos mirė. Remiantis John Hopkins universiteto duomenimis, Jungtinės Amerikos Valstijos yra labiausiai Covid-19 paveikta valstybė, skaičiuojanti daugiau nei 6,7 milijono užsikrėtusiųjų ir 198 tūkst. mirčių. Toliau – Indija su 4,9 milijono ir Brazilija su 4,3 milijono patvirtintų viruso atvejų. Tačiau aukų skaičiaus atžvilgiu Brazilija „pirmauja“ – 131 tūkst., kai tuo tarpu Indijoje – beveik 81 tūkst. Be Rusijos, turinčios virš milijono užsikrėtusiųjų, nei viena kita pasaulio valstybė tokio skaičiaus dar nepasiekė.

PSO fiksuoja atvejų rekordą – beveik 308 tūkst. per parą. „Iš bėdų dar tikrai neišbridome“

Generalinis Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) direktorius Tedros Adhanom Ghebreyesus, Europos komiteto susirinkimo apie koronavirusą metu sako: „Iš bėdų dar tikrai neišbridome. Europoje vidutinis naujų atvejų skaičius per dieną dabar yra didesnis nei pirmojo piko kovo mėnesį metu. Laimei, aukų skaičius šiuo momentu, panašu, išlieka santykinai žemas.“

Šiandien PSO pranešė apie rekordinį naujų Covid-19 atvejų padaugėjimą – beveik 308 tūkst. pasaulyje, o vien tik Europoje – 49 tūkst. Tai yra didžiausias iki šiol nuo pat pandemijos pradžios užfiksuotas naujų atvejų skaičius per dieną. Ankstesnis rekordas buvo registruotas rugsėjo 6 dieną, kai užsikrėtusiųjų skaičius pasiekė kiek daugiau nei 306 tūkst. „Spalio ir lapkričio mėnesiais matysime didesnį mirusiųjų skaičių“, – sako Europos atstovas Pasaulio Sveikatos Organizacijoje Hans Kluge.

Pexels.com archyvo nuotr.

JAV – daugiau nei 6,5 milijono užsikrėtusiųjų

Jungtinės Valstijos, perkopusios 6,5 milijono atvejų laiptelį, nesugeba suvaldyti pandemijos. Ir net jei Niujorkas nebėra labiausiai paveikta valstija pagal sergančiųjų skaičių, tačiau vis dar išlieka „pirmaujantis“ aukų atžvilgiu – 33 tūkst., daugiau nei tokiose šalyse kaip Prancūzija ar Ispanija. Vien tik pačiame Niujorko mieste mirė daugiau nei 24 tūkst. žmonių.

Situacija Indonezijoje: sveikatos sistema ties žlugimo riba, o Džakarta – karantine

Po to, kai Izraelis nusprendė įvesti trijų savaičių karantiną, prasidėsiantį penktadienį popiet, griežtos saugumo priemonės mažiausiai dviems savaitėms grįžta ir į 10 milijonų gyventojų turinčią Džakartą. Indonezijos sostinėje nuo pandemijos pradžios užfiksuoti 54 tūkst. koronaviruso atvejai, o tai yra beveik ketvirtadalis visų šalyje patvirtintų susirgimų. Mirusių nuo Covid-19 infekcijos Džakartoje – beveik 1,5 tūkst. Valdžia baiminasi sveikatos sistemos žlugimo. „Norėdami kontroliuoti situaciją ir koronaviruso atvejų augimą Džakartoje, privalome imtis griežtesnių priemonių“, – sako šalies sostinės gubernatorius Anies Baswedan.

Didmiestis, kuris po pirmojo birželį pasibaigusio griežto karantino, jau žengė normalaus gyvenimo link, vėl uždaro mokyklas, poilsio zonas, parkus, sporto arenas, stabdo seminarus, konferencijas, vestuves ir daugybę kitų renginių. Į šias drastiškas priemones, besitęsiančias mažiausiai iki rugsėjo 28 d., taip pat įeina ir nebūtinosios ekonominės veiklos stabdymas ar apribojimai. Miestai bei provincijos, besiribojantys su daugiamilijonine sostine, kol kas nėra taip griežtai reguliuojami. Pagal gubernatorių, daugybė infekcijos atvejų buvo nustatyti rajonuose, kuriuose yra įsikūrę biurai.

Nuo vakar besimptomiai ar lengvus simptomus jaučiantys pacientai yra perkeliami į valstybinius izoliacijos centrus, užuot likę saviizoliuotis namuose, kaip buvo įprasta iki šiol. Maldos namai, įsikūrę padidintos rizikos rajonuose liks uždaryti, o kitus galės užpildyti iki 50 procentų žmonių. Bus leidžiama keliauti už miesto ribų, tačiau nebus apsieita be tam tikrų apribojimų. Indonezija, turinti 267 milijonus gyventojų ir pagal tai užimanti ketvirtą vietą pasaulyje, iki dabar užfiksavo 218 tūkst. susirgimų koronavirusu, todėl ši šalis yra antra labiausiai pandemijos paveikta valstybė Pietryčių Azijoje. Su beveik 9 tūkst. mirusiųjų Indonezija taip pat yra ir didžiausią mirtingumą regione turinti šalis.

Indijoje daugiau nei 92 tūkst. užsikrėtusiųjų per 24 valandas

Indijoje ir vėl fiksuojama daugiau nei 90 tūkst. naujų Covid-19 atvejų per parą, o bendras aukų skaičius kyla iki 80 tūkst.; Naujojo Delio sveikatos ministerija praneša, jog bendras užsikrėtusiųjų skaičius Indijoje siekia virš 4,9 milijono. Indijos rekordas buvo užregistruotas penktadienį – 97,5 tūkst. patvirtintų atvejų per 24 valandas. Per dieną virš tūkstančio žmonių mirė dėl koronaviruso sukeltų komplikacijų. Sveikatos institucijos pažymi, jog per 3,7 milijono žmonių nuo viruso jau pasveiko. Indija yra antroji labiausiai Covid-19 paveikta valstybė pasaulyje po JAV, o pagal mirusiųjų skaičių – trečia, po JAV ir Brazilijos.

Naujojoje Zelandijoje – apribojimai dar savaitei

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern pratęsė apribojimus, skirtus stabdyti Covid-19 plitimą šalyje dar savaitei – iki rugsėjo 21. Tokį sprendimą ji priėmė sakydama, jog renkasi „atsargų“ metodą po vakar nustatyto naujo atvejo. „Naujoji Zelandija žengia pirmyn, turėdama veikiantį planą“, – sako J.Ardern, turėdama omenyje savo vyriausybės paskelbtą karantiną, įsigaliojusį kovo mėnesį, kuomet užsikrėtusiųjų skaičius tik pradėjo augti. „Šitokiu būtu išsaugojome gyvybes, bet tuo pačiu ir leidome savo ekonomikai atsidaryti ryžtingiau nei tai darė kitos pasaulio valstybės“. Tarp Oklande galiojančių saugumo apribojimų – susitikimai su daugiausia dešimt asmenų, kai tuo tarpu už miesto ribų susitikimuose gali dalyvauti iki 100 žmonių. J. Ardern teigia, jog nors viešajame transporte atstumo laikytis nebebus būtina, kaukių dėvėjimas išlieka privalomas.

Pexels.com archyvo nuotr.

Prancūzija, po Bordo griežtesni apribojimai ir Marselyje

Marselyje, antroje labiausiai paveiktoje Prancūzijos dalyje, skelbiamos griežtos saugumo priemonės, į kurias įeina draudimas būriuotis parkuose bei paplūdimiuose didesnėse nei 10 žmonių grupėse, ribojamas pacientų lankymas gydymo įstaigose, 1000 asmenų limitas renginiuose bei spektakliuose. Regiono prefektas Christophe Mirmand kalba apie „labai neraminančią“ situaciją. Be anksčiau įvardytų priemonių taip pat galioja studentų ir moksleivių švenčių draudimas, mokyklinių išvykų stabdymas, draudimas pardavinėti bei vartoti alkoholinius gėrimus mieste po aštuonių valandų vakaro. Prancūzijoje – per 6 tūkst. naujų susirgimų per parą. Bendras per pandemiją nuo Covid-19 mirusių žmonių skaičius beveik siekia 31 tūkst. Per parą šalyje dėl infekcijos buvo hospitalizuoti dar 26 žmonės.

Vokietijoje – 260 tūkst. atvejų

Per 900 naujų atvejų buvo užfiksuota Vokietijoje, kur bendras užsikrėtusiųjų skaičius siekia daugiau nei 263 tūkst., o mirčių – beveik 9,5 tūkst. Tokius duomenis skelbia Robert Koch instituto duomenų bazė, stebinti pandemijos plitimą bei progresą Vokietijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: