© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Krikščioniškasis rokas – kas tai? Pavadinimas pats atsako į šį klausimą. Iš pažiūros du nesuderinami dalykai sudaro puikų derinį.

Krikščioniškojo roko dainų tekstuose dažniausiai dominuoja Biblinė tematika: Dievas (kaip kūrėjas bei teisėjas), atgaila, tikėjimo galia, rojus, pragaras ir kt. Netgi konkreti giesmė/psalmė gali būti transformuojama į krikščioniškojo roko dainą. Svarbiausia yra ne klausytis, bet išgirsti nešamą žinią. Nors dainos dažnai persmelktos tikėjimu, jis nėra peršamas klausytojams, o tiesiog atspindi atlikėjų pasaulėvoką, dvasinį pasaulį.

Viena šio žanro atstovių – grupė ,,David Crowder Band‘‘.  Jos istorija prasidėjo, kuomet D. Crowder pastebėjo, jog bene pusė krikščioniškojo Baylor universiteto Teksase studentų nelanko bažnyčios. Jis, pats būdamas studentas, kartu su draugu 1995m. įkūrė baptistų bažnyčią kurioje vedė maldas bei ėmė kurti dainas. Pamažu bendruomenė plėtėsi, susikūrė muzikos grupė ir 1999m. bažnyčia išleido albumą ,,Pour over me‘‘. Tai buvo esminis lūžis grupės istorijoje – pasiekta platesnė visuomenė, pradėti gauti kvietimai į renginius, festivalius; trumpiau tariant, imta veikti už bažnyčios ribų. ,,David Crowder Band‘‘ dainomis skelbia apie tikėjimo džiaugsmą, neblėstančią viltį, maldą, palaimą, meilę Jėzui bei jo meilę mums.

Grupė ,,RED‘‘ susiformavo 2004m. ir tebegyvuoja dabar. Ji taipogi atlieka krikščioniškąjį roką. Tiesa, muzika kur kas ,,sunkesnė‘‘, o ir tekstai neša kiek kitokias žinutes nei anksčiau minėtosios grupės. Jų tematika – tamsioji esybės dalis, paklydimai, kova su sunkumais, neviltis, nežinia, laikinumas, nuolatiniai ieškojimai: savęs bei savo vietos pasaulyje… Grupė neteigia, jog jausiesi laimingas ar pakylėtas vien tikėjimo ar meilės Dievui dėka, tačiau tikėjimas jiems vis dėlto labai svarbi gyvenimo dalis. Keliama idėja, jog žmogui neduota daugiau negu jis gali pakelti.

Daina ,,Death of me‘‘ norėta atskleisti dvi priešingas žmogaus puses, kurios nuolatos nuolat kovoja žmogaus sąmonėje. Tai yra negatyvios ir pozityvios mintys, šviesios ir tamsios. Tik nuo to, kuri pusė ims viršų priklauso, ar rasime problemos sprendimą. Teisingą sprendimą. Video klipe šias priešingybes puikiai atskleidžia broliai dvyniai, viename interviu kalba grupės atlikėjas. Beje, pirmieji du grupės albumai laimėjo geriausios metų evangelinės roko muzikos grupės apdovanojimus.

Lietuvoje šiuolaikinę krikščioniškojo roko muziką transliuoja radijas X-Fm, anksčiau vadinęsis Aukštaitijos radiju. Atstovai teigia, jog jų misija – ,,dora muzika tarnauti žmonėms, skelbti geras naujienas apie Dievą ir Jo pasaulį‘‘. Transliuojama ne vien muzika, bet ir radijo laidos, skirtos įvairiausioms auditorijoms, norinčioms plačiau susipažinti su evangeline krikščionybe ar giliau pažvelgti į pasaulį, praplėsti akiratį kitomis temomis. Pavyzdžiui, laida ,,Ekomisija‘‘ skirta diskusijoms ekologijos tema plačiąja prasme – nuo sveikos gyvensenos, gyvensenos iki dvasinės ekologijos ir daugiau. ,,Jaunimui X‘‘ – kalbinami jauni tikintys žmonės, siekiama puoselėti, diegti vertybes. Laidoje ,,Pavakario eteris‘‘ teikiama informacija tam tikra dienos tema, apžvelgiami istoriniai įvykiai ir kt. Pasiklausyti transliuojamos krikščioniškos muzikos, o kartu susipažinti su laidomis galite radijo internetiniame puslapyje http://xfm.lt/.

Krikščioniškojo roko legendomis Lietuvoje laikomos grupės ,,Atika‘‘, ,,Gyvai‘‘, nors jos jau ir baigė savo karjeras. Kiti šio žanro atstovai menkai žinomi plačiajai visuomenei,  tačiau jų tikrai nestinga. Pati geriausia galimybė susipažinti su jais – sudalyvauti kasmet vis kitame mieste organizuojamame krikščioniškosios muzikos festivalyje ,,Sielos‘‘, kuriame krikščioniška muzika atliekama ne vien roko, bet ir džiazo, hip-hopo ar metalo ritmu. Festivalio tikslas ne tik pristatyti esamus bei paskatinti naujus kūrėjus, išrinkti geriausią metų grupę, atlikėją, tačiau ir puoselėti vienybę, gerumą. Turėtumėte progą pasidalinti vertybėmis, mintimis su kitais tikinčiais ar netikinčiais žmonėmis bei pasisemti ko nors iš jų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: