Jauni žmonės palieka Kauną
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šių metų pavasarį Lietuvoje „praūžus“ gyventojų surašymui, visi dar kartą liūdnai konstatavo ir taip žinomą faktą – gyventojų visoje šalyje mažėja. Kaunas taip pat ne išimtis, išankstiniais duomenimis dabar Kaune gyvena 321,2 tūkst. gyventojų. Per dešimtmetį „kažkur“ dingo 15 proc. kauniečių. Nors statistikos departamentas detalius duomenis apie šių metų surašymą ketina pateikti tik 2013 metais, nieko nelaukdami galime dar kartą peržvelgti oficialią demografinę statistiką ir įvertinti Kauno demografines tendencijas bei grėsmes.

Remiantis statistikos departamento duomenimis 2010 metais Kaune gyveno 348624 gyventojai, nors tai beveik 30.000 daugiau, nei skelbia išankstinio gyventojų surašymo duomenys, tendencijas vis tiek galime aiškiai matyti, taip pat ir palyginti Kauną su kitais didžiaisiais Lietuvos miestais.

Taigi, remiantis statistikos departamento duomenimis Kaune nuo 2001 iki 2010 metų gyventojų skaičius sumažėjo nuo 379706 iki 348624 ir tai sudaro 8,2 proc. Nors bendrosios gyventojų skaičiaus kitimo tendencijos jau atrodo pakankamai grėsmingos, dar labiau sunerimti galima pažvelgus į jaunimo skaičiaus pokyčius – čia matome net 17,22 proc. sumažėjimą (nuo 95155 iki 78770 amžiaus kategorijoje nuo 14 iki 29 metų). Jei norime išsigąsti dar labiau, galime palyginti šį pokytį su kitais didžiaisiais miestais Lietuvoje.

Statistikos departamento duomenys

Per nagrinėjamą laikotarpį jaunimo ir visų gyventojų santykis labiausiai blogėjo Kaune ir Vilniuje. Per 10 metų Kaune jaunimo santykis sumažėjo nuo 25,06 proc. iki 22,59 proc. (-2,47 proc. punktai), sostinėje situacija dar blogesnė – sumažėjimas siekė nuo 25,76 proc. iki 22.55 proc. (-3,21 proc. punktai).

Nors gerėjanti ekonomikos padėtis potencialiai sumažins emigracijos mastą bei stabilizuos demografines tendencijas, jau įvykę pokyčiai skaudžiai atsiliepia ir vis labiau atsilieps mūsų miesto gyvenimui. Juk net ir miesto biudžeto pajamos iš esmės tiesiogiai priklauso nuo gyventojų skaičiaus, nes didžiąją savivaldybių pajamų dalį sudaro tuose miestuose gyvenančių piliečių pajamų mokestis. Mažėjant jaunimo Kaunui bus vis sunkiau išlaikyti savo kaip universitetų miesto įvaizdį, bus sunku išlikti konkurencingam investicijų pritraukimo kovoje, bus sunku augti ir plėstis. Belieka tikėtis, kad kuo daugiau išvykusiųjų sugrįš, o šiandien mūsų mieste dar gyvenantys jauni žmonės atras galimybes planuoti ir kurti savo ateitį mūsų mieste.

Straipsnio turinyje naudota informacija, kuri gauta Kauno miesto savivaldybės užsakymu atliekant Kauno miesto jaunimo situacijos tyrimą. Tyrimas atliktas 2011 metų kovo mėnesį, tyrimo imtis 966 jauni žmonės nuo 14 iki 29 metų, turintys reikšmingų sąsajų su Kauno miestu. Tyrimą atliko ir apibendrino Viešoji Įstaiga „Verslo iniciatyva“.

Kiti rašinių apie jaunimo situaciją Kauno mieste ciklo straipsniai:

Apie Kauno jaunimo laisvalaikį „Laisvas laikas prie kompiuterio ir klausantis muzikos“

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: