Charlie Hebdo karikatūra

Laisvos ir kritiškos spaudos simbolis, savaitinis satyrinis žurnalas Charlie Hebdo trečiadienį tapo kruvino išpuolio auka. Tiesa, paskutiniais metais buvo sulaukta grasinimų ir netgi sukeltas redakciją po to, kai pasirodė žurnalo karikatūra, kurioje pavaizduotas Mahometas. Charlie Hebdo pradėtas kurti 1970 metais. Šis žurnalas nevengia publikuoti provokuojančių karikatūrų, pasišaipyti iš vadovų, kino žvaigždžių bei religijų.

2006 metų vasarį savaitraštis kaip ir keletas kitų Europos žurnalų išspausdino 12 Mahometo karikatūrų, publikuotų danų laikraščio Jyllands-Posten. Šie piešiniai sukėlė agresyvius protestus musulmonų pasaulyje, o Charlie Hebdo sulaukdavo vis pasikartojančių islamistų grupuočių grasinimų.

,,Nuo to laiko, kai pasirodė Mahometo karikatūros žurnalas sulaukdavo nuolatinių grasinimų‘‘-  trečiadienį teigė Charlie Hebdo advokatas Richard Malka. – ,,Praėjo aštuoneri metai, kenčiant grasinimus. Buvo taikomos apsaugos priemonės, bet jos buvo bejėgės apginti nuo tokių barbarų su kalašnikovais‘‘.

,,Tai buvo žurnalas, kuris gynė žodžio laisvę, tiesiog laisvę, mūsų visų laisvę, o šiandien žurnalistai, karikatūristai, dizaineriai sumokėjo už tai.‘‘ – pabrėžė jis.

2008 metais Prancūzijos teismas išteisino žurnalą dėl kaltinimų ,,musulmonų įžeidimu‘‘, įvertinant, kad karikatūros vaizduoja teroristinę musulmonų pusę, o ne visą musulmonų bendruomenę.

2011 metų lapkritį, nepaisant grasinimų, Charlie Hebdo patvirtina ir išleidžia ypatingą, pakeistu pavadinimu ,,Charia hebdo‘‘ žurnalo numerį, kuriame publikuoja linksmą pranašo Mohameto karikatūrą. Šis numeris parduodamas 400000 tiražu. Tą pačią dieną, kai pasirodė ši publikacija, Charlie Hebdo patalpose sukeltas gaisras. Vyriausybė pradeda kalbėti apie musulmonų fundamentalistų ,,ataką‘‘.

Savaitraščio direktoriui Charb buvo grasinama nužudymu, todėl jam buvo skirta policijos apsauga. Tai tęsėsi iki šiandien.

Internetinis žurnalo tinklalapis taip pat ne kartą atakuotas piratų. 2011 metais pagrindinį tinklalapio puslapį kelioms valandoms pakeitė mečetės Mekoje nuotrauka su užrašu: ,,No God but Allah‘‘ (Nėra kito Dievo tik Alahas). Kitas piratų įsiveržimas į internetinę svetainę įvyko 2012 metais.

2012 metais pasirodė naujos žurnalo karikatūros, kurios sukėlė pasipiktinimų antplūdį daugelyje musulmoniškų šalių ir skatinimą sureaguoti Prancūzijos vyriausybei. Visgi, Charlie Hebdo liko ištikimas savo stiliui: ,,Tai yra tokia pati provokacija kaip ir kiekvieną savaitę, ne daugiau apie islamą nei apie kitus dalykus.‘‘ – argumentavo Charb

Pastaruoju metu savaitraščiui grėsė bankrotas: jis tapo nuostolingas ir kas savaitę išleisdavo vos 30000 egzempliorių. Žurnalas kreipėsi dėl finansinės paramos, kad galėtų išsilaikyti.

Tačiau ir šiandien žurnalas liko kandus: šios savaitės numeris, pasirodęs trečiadienį skirtas Michel Houellebecq naujai knygai ,,Paklusnumas‘‘, kurioje vaizduojama 2022 metų Prancūzija, tapusi islamo šalimi.

Vienoje iš karikatūrų cituojama ištrauka iš Houellebecq knygos: ,,2015 man iškris dantys… O 2022 aš laikysiuosi ramadano!‘‘. Kita karikatūra: ,,2036 metais Islamo valstybė žengs žingsnį į Europą‘‘.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: