Žurnalistas D. Kolezev / instagram.com (@kolezev)

Dmitrijus Kolezevas – garsus iš Rusijos kilęs žurnalistas, visame pasaulyje žinomas dėl darbo nepriklausomoje internetinėje žiniasklaidoje. Jis puikiai žinomas dėl Rusijos valdžios kritikos. Šiuo metu jis užima Jekaterinburgui skirto internetinio žurnalo „It‘s my city“ vadovo pareigas. Taip pat, jis kuria ir skelbia turinį įvairiuose socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip „Telegram“, „YouTube“ ir „Twitter“, „Facebook“, „LiveJournal“ ir kituose puslapiuose, kuriuos žiūri tūkstančiai prenumeratorių.

2022-ųjų kovą jis pabėgo iš Rusijos, nes išreiškė nepritarimą 2022-ųjų Rusijos invazijai į Ukrainą. Visą gyvenimą gyveno Jekaterinburge, dabar laikinai gyvena už Rusijos Federacijos ribų. Rusijoje jis buvo paskelbtas užsienio agentu ir ieškomas baudžiamojoje byloje. Dėl savo išreiškiamos pozicijos ir Ukrainos palaikymo, žinomas žurnalistas dažnai susiduria su įvairiomis problemomis. Gegužės pabaigoje, Rusijos federalinė ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba („Roskomnadzor“) generalinės prokuratūros prašymu užblokavo “Republic” vyriausiojo redaktoriaus ir “It’s My City” leidėjo Dmitry Kolezev tinklaraštį. Anksčiau dešimtys Rusijos ir užsienio leidinių, įskaitant “Republic” ir “It’s My City”, buvo užblokuoti dėl karo situacijos Ukrainoje nušvietimo.

Viename iš savo vaizdo įrašų „Kuo Rusija netapo. Vilnius ir Lietuva 2023 m. Įspūdžiai po metų gyvenimo“, kurį paskelbė savo „Youtube“ paskyroje, žinomas žurnalistas pasakoja apie savo patirtį, metus laiko gyvenant Lietuvoje. Itin daug jo skelbiamo turinio apie gyvenimą Lietuvoje galima rasti ir jo asmeninėje „instagram“ paskyroje.

Pirmoje įrašo dalyje D. Kolezevas pagiria Vilniaus viešajį transportą bei pamini tai, jog savo kelionėms pasirinko elektrinį automobilį, kuris jį itin sužavėjo ir teigė tai, kad niekada, tokio tipo transporto, prieš atvykdamas į Lietuvą, jis nėra vairavęs. Pirmoji vieta, kurioje apsilankė – Vilniaus Lazdynų rajonas, kuris buvo pastatytas sovietmečiu. Laidos kūrėjas pabrėžė tai, kad aplinka šiame rajone itin sutvarkytą, švari, rajone daug dviračių bei pėsčiųjų takų. Vėliau, aplankė Vilniaus televizijos bokštą, kuriame gėrėjosi vaizdu ir tuo, kad didžioji šio miesto teritorija yra „žalia“ – su daugybe parkų bei miškų. Aplankė ir kitas itin Lietuvai svarbias vietas: netoli televizijos bokšto esantį memorialą, skirtą sausio 13-osios aukoms atminti, okupacijų ir laisvės kovų muziejų, Lietuvos Respublikos Prezidentūrą, Gedimino pilį.

Youtube vaizdo 5ra6o kadras

Dmitrijus Kolezevas pasidžiaugė ir Lietuvos palaikymu Ukrainai, pastebėjo tai, kad prasidėjus karui mūsų šalies gatvėse galima pastebėti daug ukrainietiškos simbolikos, vėliavų. Paminėjo faktą, jog šiuo metu Lietuva yra priėmusi daugiau nei 75 000 Ukrainos pabėgėlių. Vėliau žurnalistas sudalyvavo kiekvienais metais vykstančiame LGBTQ+ bendruomenės parade, kuris vyksta Vilniuje. Pabrėžė tai, kad Lietuva pagal Europos standartus yra gana konservatyvi šalis, nes tos pačios lyties santuokos čia vis dar nėra įteisintos ir, kad tai bandoma padaryti jau kelis metus, tačiau, deja, nesėkmingai. Nepaisant to, D. Kolezevas buvo sužavėtas, daugelio konservatyvų lietuvių nemėgstama, Vilniuje esančia vaivorykštės spalvų perėja,  kuri yra skirti ir simbolizuoja LGBT bendruomenę. Žurnalistas puikiai susipažinęs su situacija dėl šios perėjos, jog vandalai dažnai bando ją niokoti. Šis renginys jam patiko ir sukėlė tik geriausias emocijas.

Taip pat, apsilankė pas buvusį Lietuvos ministrą pirmininką, dabartinį Europos Parlamento narį – Andrių Kubilių ir stebėjosi tuo, kaip Lietuva tapo demokratine valstybe, kai Rusija nesugeba to padaryti. Interviu metu A. Kubilius išdėstė poziciją dėl gerai susiklosčiusios istorinės pozicijos, kai Vakarai nepripažino sovietinės okupacijos, todėl „atvėrė“ mūsų šaliai duris. A. Kubilius teigia: „Mūsų integracija į Europos Sąjungą bei NATO, sukūrė galimybes bei sąlygas šalies reformacijai. <…> Nostalgija praeičiai. Tai yra pats svarbiausias dalykas bei buvo pats didžiausias priešas jaunai demokratijai.“ Svarbu paminėti tai, jog interviu metu buvo pabrėžiama tai, kad žmonės galėtų jaustųsi laimingi ir priprastų prie situacijos ir jog ji tik gerės, reikia laiko.Su Lietuvos kultūra D. Kolezevas bandė susipažinti ir lankydamasis ne tik svarbiose ir populiariose šalies vietose, tačiau, ir ragaudamas tradicinius lietuviškus patiekalus, tokius kaip cepelinai, šaltibarščiai, šakotis. Nustebino tai, kad Vilniaus centre esančiose kavinėse jis niekur negalėjo įsigyti šakočio, tačiau, galėjo tai padaryti paprasčiausioje maisto prekių parduotuvėje. Šio tradicinio lietuvių patiekalo išvaizdą vyras prilygino Kalėdinei eglei. Lietuviška virtuvė laidos kūrėjui ne itin patiko, tačiau pasirodė išskirtinė.

Vaizdo įrašo pabaigoje, jo autorius teigė, kad neparodė visko ką galėjo, tačiau Vilnius jį sužavėjo. Jis pabrėžė tai, kad kaip ir visos šalys bei miestai, taip ir Lietuva bei Vilnius turi savų pliusų bei minusų, tačiau, žinoma, pliusų yra daug daugiau. Palygino Lietuvą su gimtąja Rusija, kad abi šalys turi gana daug panašumų: geografiniu požiūriu, klimatu, net kalba skamba gana panašiai, pastebimas sovietinis palikimas. Tačiau, pasakė ir tai, kad Lietuva iš tikrųjų, labiau įsigilinus yra visiškai kitokia demokratinė, europietiška šalis. Tai valstybė, kuri sukūrė itin draugišką visuomenę, kurioje kiekvienas žmogus yra traktuojamas tinkamai.

Žurnalistas klausdamas žmonių, kaip jie traktuoja Rusiją bei rusus, dėl gana neigiamų jų atsiliepimų suprato tai, kad ši šalis, jos okupacija turėjo itin didelę įtaką ir žmonės niekada nepamirš to, kaip buvo elgiamasi su Lietuva bei jos žmonėmis ir tuo pačiu, negali pateisinti šios šalies ir jos prezidento veiksmų Ukrainoje. Žinoma, pačiam Dmitrijui Kolezevui su rusofobija ar kažkokia kitokia diskriminacija dėl savo tautybės ar kalbos, gyvenant Vilniuje, susidurti neteko. Jis tikisi, kad nepaisant visko, Lietuva ir Rusija ateityje galės užmegzti gražius santykius. Lietuva yra maža šalis, tačiau, Rusija turi ko iš jos pasimokyti.

Žurnalistas ne tik daugiau nei metus laiko čia gyveno su savo žmona, tačiau, ir pirmasis jo vaikas gimė Lietuvoje, tam pasirinko Vilniaus gimdymo namus ir savo patirtimi pasidalino „Instagram“ paskyroje.

Paminėjo tai, jog Baltijos šalys (Lietuva, Latvija, Estija) yra geriausiai demokratines ir ekonomines reformas vykdančios posovietinės respublikos. Kartu jos vis dar turi daug bendro su Rusija – nuo kai kurių kultūrinių ypatybių iki sovietinės infrastruktūros, tačiau turi patį svarbiausią dalyką – demokratiją. Savo patirtį gyvenant Lietuvoje jis laiko neįkainojama patirtimi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: