Oriini Kaipara / instagram.com/oriinz archyvo nuotr.

Ilgai puoselėtos vietinių kultūrų tradicijos dažnai istoriškai buvo nustumtos į antrą planą arba visiškai prarastos, nes globalizuotas pasaulis asimiliavosi su Vakarų kultūra. Tačiau maorių žurnalistė Oriini Kaipara visą savo karjerą paskyrė savo paveldui būdingiems papročiams pristatyti ir atgaivinti.

37 metų Newshub” vedėja įgyvendino savo gyvenimo svajonę ir įėjo į istoriją 2019 m., kai tapo pirmąja moterimi pasaulyje, vedusia pagrindinę televizijos laidą su moko kauae – tradicine smakro tatuiruote, kurią paprastai nešioja maorių moterys. O ką tik O. Kaipara dar kartą įėjo į istoriją, kai tapo pirmuoju žmogumi, vedusiu naujienų laidą geriausiu laiku, išdidžiai nešiojanti tokį kultūrinį ženklą.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

Tatuiruotę O. Kaipara pasidarė 2017 m., gavusi DNR tyrimo rezultatus, kurie įrodė, kad ji yra 100 proc. maorių kilmės. Nuo tada, kai pirmą kartą debiutavo su savo moko kauae tiesioginiame eteryje, apdovanojimą pelniusi žurnalistė pasirodė kaip laidos “Newshub Live” vedėja 11.30 ir 16.30 val. laiko tarpsniuose. Tačiau paskutinę gruodžio savaitę ji buvo paprašyta pakeisti įprastus 18.00 val. žinių vedėjus Samą Hayesą ir Mike’ą McRobertsą.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

Labai gerai suprantu, kad esu pirmoji [su moko kauae tatuiruote], vedanti šeštos valandos vakaro žinių laidą”, – aiškina O. Kaipara. Visada galvoje sukasi mintis, kad kiekvienas mano žingsnis yra tarsi stiklinių lubų pramušimas. Tai naujas žingsnis ne tik mums, maoriams, bet ir visiems spalvotiems žmonėms. Nepriklausomai nuo to, ar turite moko kauae, ar ne.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

Matydami Kaiparą tokioje padėtyje, daugelis maorių kilmės žmonių buvo įkvėpti. Viena Twitter vartotoja pažymėjo, kad matyti novatorišką žurnalistę 18.00 val. eteryje yra tai, apie ką ji, būdama maža maorių ir pākehā kilmės mergaitė devintajame dešimtmetyje, galėjo tik pasvajoti”. Kaiparai matant, kokį poveikį ji padarė pasauliui, tai buvo tikra paskata toliau judėti į priekį. Tiesą sakant, ji tikisi, kad jos pačios sėkmė gali įkvėpti kitus, panašius į ją, siekti savo svajonių ir puoselėti savo kultūrą, o ne ją slėpti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

„Jau kurį laiką suprantu, kad tai daug daugiau nei tik naujienų skaitymas ar mums visiems svarbių istorijų pasakojimas, – sako Kaipara. Tai taip pat didelė šios kartos ir kitų 10 kartų pergalė – neleiskite, kad tapatybė ar jūsų kultūra jus nuo ko nors stabdytų. Tiesą sakant, naudokite tai kaip savo galią, kad būtumėte didingesni ir darytumėte didžius dalykus. “

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: