Televizijos serialo "Westworld" kadras

Įspėjimas: jokiu būdu neskaitykite jei nematėte serialo sezono finalo! #Siaubingi_spoileriai

Nors „Westworld‘o“ finalinė sezono serija, trukusi net devyniasdešimt minučių, paliko daug neatsakytų klausimų, tačiau užkietėję gerbėjai tikrai neturi kuo skųstis. Serija patvirtino daugybę fanų teorijų, pavyzdžiui, kad vyras juodais drabužiais (Edas Harris) iš tikrųjų yra Williamas (Jimmi Simpsonas), tik po trisdešimties metų, o anachronistinė nuotrauka matoma pirmoje sezono serijoje yra ta pati nuotrauka kurią Williamas pameta savo kelionės į vidinę tamsą pabaigoje. Taip pat, pasitvirtino ir teorija, jog aršus Maeve (Thandie Newton) ir Felixo (Leonardo Nam) pabėgimas buvo suplanuotas ir netgi jeigu Maeve tai neigia, visa tai jau buvo užprogramuota jos smegenyse. Serialo autoriai sezono pabaigoje mus palieka su nauja informacija apie tai, jog Fordas atsistatydina, o taip pat mums paliekamas piktų ginkluotų robotų armijos vaizdinys.

Žinoma, serialo žiūrovai gali būti devintame danguje, nes „Vakarų pasaulis“ pratęsė sutartį su HBO antrajam sezonui, bet šiek tiek nuvilia tai, jog jo mums teks laukti ilgiau nei metus ir antrąjį sezoną išvysime tik 2017-tų metų pabaigoje. Taigi, kad būtų lengviau viską suprasti, apibendrinkime įvykius ir atsakykime į keletą klausimų.

anthony_hopkins-ford

Fordas nėra blogietis, toks piktas ir grubus šunsnukis, koks galėjo pasirodyti keliose paskutinėse serijose. Finale atskleidžiama, kad jis yra išgelbėtojas ir visi jo veiksmai iki tol, retrospektyvoje nukreipia mus į tokį jo personažo virsmą. Jo moto „Niekada nepasitikėkite mumis – mes tik žmonės“ jau ne kartą įrodė, jog tai – visiška tiesa. Žmonės akivaizdžiai neturėjo juo pasitikėti, nes visą šį laiką jis siekė mašinoms padėti įgauti sąmonę. Fordas aiškina, kad Arnoldas nesuprato, jog robotai negalėjo įgauti sąmonės iškarto, tai tarsi evoliucinis procesas. Procesas, kurį visiškai baigė tik Dolores.

westworld-2

Televizijos serialo “Westworld” kadras

Teorija, kuria „Vakarų pasaulio“ autoriai yra apsėsti, teigia, kad žmogaus smegenys kažkada buvo susiskirsčiusios į dvi dalis: viena davė nurodymus, o kita – vykdė juos. Pasirodo, kad dalis kuri nurodinėjo, iš tiesų buvo Dievo nurodymai pateikiami vidinio balso principu. Teorija, žinoma, gali būti visiška nesąmonė, tačiau seriale ji pritaikyta beveik idealiai.

Paskutinėje serijoje Dolores suvokia, kad balsas kurį ji girdi yra jos pačios ir taip ji pasiekia visišką sąmoningumą ir savęs suvokimą, taip pat kaip žmonės ji tiesiog girdi savo mintis. Tuo tarpu Maeve tokio rezultato nepasiekia, tokių dalykų ji dar nesuvokia ir tai daro jos personažą nuskriaustu, lyginant su Dolores. Maeve vis dar yra vedama jos programuotojo, nesvarbu ar tai būtų Fordas ar kažkokia slapta asmenybės dalis, kuri egzistuoja Bernarde.

westworld-3

Televizijos serialo “Westworld” kadras

Kas toliau?

Išaiškėja, kad kaip ir Fordas, Williamas taip pat visą šį laiką bandė atrakinti robotų sąmonę. Metai iš metų jis ateina į parką ir siaubingai bjauriais būdais bando atgauti Dolores, paversti ją į sąmoningą ir juslią merginą, kurią jis įsimylėjo kai dar buvo jaunas. Williamas visada norėjo, jog mašinos būtų žmonėms lygūs konkurentai. Laikui bėgant jis stebėjo kaip pats parkas vystosi, tačiau, kol buvo susikoncentravęs į labirinto mįslę, jo paties vystymasis ir augimas buvo sustojęs. Gaila, jog mįslė, kurią jis bando išnarplioti, yra skirta ne jam, o robotams. Paskutiniai sezono momentai leidžia Williamui pamatyti lygiaverčius varžovus, kurių jis taip ilgai troško.

westworld-seson-2

Televizijos serialo “Westworld” kadras

Liekame prie klausimo kas bus toliau? Kaip vystysis siužetas, kai pramogų parko robotai yra laisvi, gebantys sužaloti žmones, tačiau, kiek mes žinome, vis dar valdomi programų. Atrodo, jog robotai gali tapti labiau į priekį pažengusia rase nei žmonės. Jie geresni už mus, sugedus juos galima sutaisyti, jie atsparūs ligoms bei amžiaus poveikiui. Nekalbant apie tai, jog suteikus jiems reikiamas technologines žinias jie netgi galės pataisyti patys save. Juk, Maeve sugebėjo gana greit išsiaiškinti žmogiškąsias technologijas.

samurai-world-from-the-bicameral-mind

Televizijos serialo “Westworld” kadras

Ar gali būti, kad yra ne vienas parkas?

Serijai įsibėgėjus matome dar vieną galvosūkį gerbėjams – naują logotipą SW. Galime tik spekuliuoti, kad S išsišifruoja kaip samurajai. SW dizainas labai primeną originalų WW (Westworld) logotipą, o kaip matome scenoje kurioje Felixas paduoda Maeve raštelį su nuoroda į vietą, kur yra jos dukra. Taigi, gali būti, kad „Vakarų pasaulis“ yra tik parkas Nr.1. Galima teorija, jog yra ir kitų, ir tai įrodytų SW logotipas, tačiau ar tai bus paaiškinta kituose sezonuose? Ar iš originalaus Michaelo Crichtono filmo, pagal kurį statomas serialas, bus adaptuota dviejų pasaulių – viduramžių ir Romos vizija? Ar juos sukūrė Fordas ir Arnoldas, ar tai buvo kažkas, kas jau buvo suplanuota ankščiau, tam kad atneštų daugiau pelno?

wesworld-season-2-2017

Televizijos serialo “Westworld” kadras

Kam yra atliekami tyrimai?

Šarlotė (Tessa Thompson) kalbėdama su Fordu apie jo atsistatydinimą, lyg netyčia užsimena apie kažkokius tyrimus ir viskas, ką mes galime iš to suprasti yra tai, jog už „Westworld‘o“ sienų egzistuoja daugybė dalykų, į kuriuos mums dar neteko galimybės pažvelgti. Pasirodo, dar vienas šios vietos tikslas yra kuo daugiau išsiaiškinti apie žmogaus jausmų ir veiksmų sąryšį susidūrus su konfliktais bei smurtu. Taip pat iškyla klausimas, kodėl tiek daug pasiturinčių žmonių atostogoms pasirenka būtent „Westworld‘ą“? Kolkas, po pirmojo sezono žiūrovai gali tik spėlioti ką serialo kūrėjai yra sugalvoję ir kaip toliau vystysis siužetas.

westworld-abernathy

Televizijos serialo “Westworld” kadras

Kur dingo Abernathy ir Stubbsas?

Ar kas nors pasigedo Abernathy? Ne jis vienas nepasirodė sezono finalinėje serijoje, taip pat trūko ir Stubbso (Luke Hemsworthas). Šiame sezone matėme, kaip per daug žinantis senasis Abernathy yra pakeičiamas nauju, jam perprogramuojama asmenybė. Niekas, net jo dukra Dolores, nepastebi pasikeitimo. Nepaisant to, susidaro įspūdis, jog informacija patenka į netinkamas rankas, nors ir neatskleidžiama, kas yra viso to užsakovas. Stubbso  personažą paskutinį kartą matėme kažko ieškant devintoje serijoje, deja, paskutinės serijos sumaištyje apie jį nieko naujo nesužinome.

westworld-4

Televizijos serialo “Westworld” kadras

Su tokia gausa neatsakytų klausimų bei neišspręstų mįslių, kūrėjai turi daugybe medžiagos su kuria galės dirbti antrajame sezone. „Westworld‘as“ įgyvendino tai, kas atrodė neįmanoma, idėją kuri anonse atrodė kvailoka, autoriai išplėtojo į aukštos kokybės, nuosekliai vaizdingą serialą, kuris nenuvertina žiūrovų intelekto galimybių. Žiūrovams belieka kantriai laukti antrojo sezono bei stebėti, ar dauguma tų, kurie kol kas palaiko robotus, po tokių įvykių emocionaliai nepersisvers į žmonijos barikadų pusę.

Taip pat skaitykite: Serialo „Westworld“ kūrėjai sukūrė žiaurų robotų-kaubojų pasaulį

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: