Miss Guanajuato, Georgina Villanueva

Tikriausiai visi esame girdėję posakį „Mada sukasi ratu“. Kad ir kiek naujų tendencijų pristatytų mados industrijoje, kai kurie dalykai užsilieka tik tam tikrą laiką ir po kiek tiesiog užsimiršta, tampa nuobodu ir nebemadinga. Bet yra dalykų, kurie madoje užsiliko kaip pagrindas ir jau tikriausiai niekada neišeis iš mados, o be jų ir pati mada būtų sunkiai įsivaizduojama. Ne išimtis tapo ir 2020 metų „Miss Meksika“ konkurse dizainerių pristatyta kolekcija, kuriuose dalyviai demonstruoja įspūdingiausius tradicinius drabužius. Tradiciniai drabužiai atskleidžia savybes, būdingas žmonijai nuo seniausių laikų, o laikams kintant prisitaiko ir nenutolsta nuo tradicinių motyvų.

Praėjusią savaitę „Miss Meksika 2020“ organizacija pristatė savo 2020 metų išskirtinių tradicijų kurtas sukneles, kurios puikiai atspindėjo turtingą šalies paveldą, kultūrą, bet ir tuo pačiu metu perteikė dievinantį meksikiečių moterų grožį. Puikiai apgalvotas ir šio grožio perteikimas, didelį įspūdį paliko fotografų užfiksuotos nuotraukos, kuriose moterys pozuoja ne uždaroje studijoje, o gamtoje – kitokioje erdvėje, nei esame įpratę matyti. Taip dar labiau sustiprinamas ryšys tarp žemės jėgos ir tradicinės kultūros, įmantrūs ir gyvybingi drabužiai puikiai derėjo su aplinka, tokiu būdu padidindami estetinę vaizdų vertę. Iš viso į kitą etapą pateko 32 dalyviai, tarp kurių 6 buvo atrinkti žiūrovų nuomone, o taip pat dar 6 užsienio teisėjų nuomone. Užsienio teisėjams tai taip pat tapo puiki galimybė sužinoti apie šalies regionus, plačiau sužinoti ir pasisemti žinių apie pačią kultūrą, legendas, o visa tai buvo perteikiama įspūdingais kostiumais.

Meksikoje vargu ar pamatytume blankių tonų ar neryškių spalvų, dažniausiai viskas būna prisotinta ryškiomis, akį traukiančiomis spalvomis, deriniai būtinai kontrastingi, naudojamos įvairios skirtingų tonų, spalvų juostos, kitokie išskirtiniai raštai, kuo jų daugiau ir įvairesnių – tuo geriau. Taip pat labai populiarūs ir vienspalviai raštai, juodas fonas su sniego baltumo ornamentais yra įprastas meksikietiškų audinių motyvas. Tradicinės spalvos ir jų deriniai kitų tautybių akiai gali pasirodyti kiek per drąsus ir gal ne visai derinami, pavyzdžiui, meksikiečiai lengvai priderina mėlyna spalva su oranžine ar žalia ir tokie deriniai būdingi pas juos ne tik drabužiuose. Šiame konkurse tokie deriniai tikrai pritraukią akį ir atrodo išties įspūdingai. Ryškių spalvų nebijojimas ir jų tarpusavio derinimas patiko ne tik žiūrovams, bet ir teisėjams.

Tikriausiai vienas geriausiai žinomų tradicinių meksikietiškų drabužių akcentų yra aukšta ir plati skrybėlė, vadinama – sombreru. Sombreras nuo senų laikų, ypatingai Pietų Amerikoje, atsirado kaip būdas apsisaugoti nuo kaitrių, žalingų saulės spindulių ne tik darbo metu, bet ir laisvalaikiu. Tai tapo neatsiejama Meksikos tautinių drabužių sudėtinė dalis ir tikru tautos simboliu. Konkurse prie kostiumo sombrerą dėvinti moteris išsiskiria vyraujančiomis ryškiomis spalvomis, kostiumas turi daugybę smulkių raštų ir detalių, sombrerą puošia plunksnos, įvairūs blizgūs akmenėliai, daug kabančių, įvairių formų puošmenų.

Viename iš išskirtinių konkurso kostiumų – moteris dėvinti suknelę, prie kurios svarbiausias akcentas – galvos apdangalas – elnio ragai. Tai išskiriama todėl, nes kaip jau ir žinome, jog meksikiečiai turtingi savo dainuojamąja istorija, šokiais, muzikalumu, o beveik visi meksikiečių indėnų šokiai vadinami nukariavimo šokiais, juose visuomet vaizduojami pagonių sutramdymas, gėrio pergalė prieš blogį. Sinaloa valstija, Meksika, tradicinį „Jaqui“ indėnų šokį vadina „Danza del Venado“ („Elnių šokis“). Tai šokis sukurtas Meksikos Yaqui indėnų, atkuria elnių medžioklę, kartu su šokėjais, dėvinčiais kaukes, atstovaujančiais elnius ir medžiotoją. Kadangi liaudies šokiai yra neatsiejama Meksikos istorijos dalis, konkurse tai taip pat pavaizduojama kostiumo išraiška ir perteikiama tradiciniai šokių akcentai.

Prie kostiumų priderinti ir meksikietiški tradiciniai papuošalai. Išskirtiniai raštai, geometrinės figūros, kurios dekoruojamas ant kostiumų kartu su spalvotomis juostelėmis. Pastebimi tradiciniai meksikietiškuose raštuose vaizduojami trikampiai, rombai ir zigzagai.

Ryškus drabužių bruožas – ilgi sijonai, dekoruoti siuvinėjimais, raštais, karoliukais. Suknelės ir kostiumai pripildyti ryškumu, o įvairių kombinacijų gėlių vainikai puošiantys kaip galvos apdangalai priderinti prie kostiumų tarsi pulsuoja gyvybę ir suteikia kitoniškumo visam bendram kostiumo vaizdui. Tik viena, kita suknelė išsiskyrė santūrumu, tačiau konkurse buvo ne mažiau elegantiška už kitas.

Tad „Miss Meksika 2020“ kostiumų išskirtinumas – aprangos detalių gausybė: platus spalvų ir atspalvių spektras, masyvūs akcentai, įvairūs raštai, plaukų aksesuarai, vyraujančios ryškios spalvos kartu su geometriniais raštais sukūrė unikalų meksikietišką stilių, kuris yra atpažįstamas visame pasaulyje, o šiame konkurse perteikti kultūros bruožai pasitelkiant sukneles, tiesiog atimą žadą ir palieką nenusakomą įspūdį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: