© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Markas Zuckerbergas pažadėjo 99 procentus savo įkurto socialinio tinklo Facebook akcijų  paskirti labdaringai organizacijai. Tačiau yra 300 milijonų priežasčių, kodėl tai naudinga ir jam pačiam. Taip teigia naujienų portalo thedailybeast.com apžvalgininkas Michaelas Maiello.

JAV Vertybinių Popierių ir Biržos komisijos antradienio pranešime skelbiama, kad šio socialinio tinklalapio įkūrėjas ir generalinis direktorius Markas Zuckerbergas padovanos „iš esmės savo Facebook akcijų dalį“ jog „prisidėtų prie misijos, remiančios žmonių galimybes ir skatinančios lygias teises į labdaringą viešą gynybą ir kitas veiklas, skirtas visuomenės gerovei“. Šios geradariškos veiklos variklis bus Chan – Zuckerbergo Iniciatyva LLC, labdaros organizacija, kurią valdo Markas ir kurios dėka jis išlaikys Facebook kontrolę „numatomoje ateityje“.

Taip pat kaip ir didieji kapitalistai, tokie kaip Billas Gatesas, Warrenas Buffetas, Johnas D. Rockefelleris ir Andrew Carniege, Zuckerbergas didžiąją dalį savo uždirbtų pinigų taupo geriems tikslams, tačiau jam visa tai taip pat atneša ir nemažai naudos.

Dar 2008 Davidas Yermackas, Niujorko Universiteto Sterno Verslo mokyklos finansų profesorius išleido pranešimą pavadinimu „Deductio ad absurdo: generaliniai direktoriai aukoja akcijas savo artimųjų organizacijoms“. Jame Yermackas tiria viešų subsidijų vertę už dovanotas akcijas. Jis taip pat atkreipia dėmesį į tokias dovanas kaip įranga, vadovams su aukštai vertinamomis akcijomis, skirtą atsikratyti turimomis akcijomis nesudarant keblumų nelegaliai prekybai tarp savos bendrovės narių. Tai taip pat leidžia šiems vadovams kontroliuoti savo kompanijas ateityje per „ką tik iškeptas“ organizacijas.

Tikriausiai pati didžiausia nauda Zuckerbergui, ar kokiam kitam įmonės direktoriui, kuris dovanoja akcijas artimųjų organizacijoms, yra ta, kad jis perduos savo Facebook akcijų nuosavybės teisę nemokėdamas turto pajamų mokesčių.

Nors Yermackas to ir neminėjo, tačiau Zuckerbergas taip pat turės naudos iš to, jog, jei jo įsteigtas fondas suklestės ir atiteks jo įpėdiniams, jis gali likti taip ir nepaliestas jokių turto mokesčių.

Taip pat galima ir žaibiška nauda: Facebook įkūrėjas išskaičiuos nemažą dalį dovanos savo fondui iš savo apmokestinamų pajamų tais pačiais metais, kai jis perves aukojamą sumą. Toks aukotojas kaip Zuckerbergas supranta, kad mokesčių nauda yra lygi vienam trečdaliui jo dovanos vertei. Tokiu atveju, jis gaus apie 333 milijonus dolerių naudos, remiantis pirmu jo planuojamu pervedimu, kuris sudaro apie 1 milijardą dolerių.

Savaime aišku, kad tokia palanki mokesčių nustatymo tvarka skatina pelningų akcijų savininkus kurti žmonijai palankias organizacijas, tačiau toks elgesys gali įtraukti į tamsiąją šios veiklos pusę: nemalonios nelegalios prekybos akcijomis tarp savų bendruomenės narių subsidijavimas.

Yermackas savo tyrimą atlikinėjo metu, kai naujai priimtos Sarbanes-Oxley akto taisyklės reikalavo viešai atskleisti tai, ką Zuckerbergas neseniai ir padarė. Yermackas stebėjo šiuos atskleistus faktus ir išsiaiškino, jog 150 padovanotų stambių akcijų paketų 2003-2005 metais pasiekė vadovų valdomas organizacijas. Jis taip pat pastebėjo anomalių neigiamų įplaukų šabloną, kuris vyko praėjus penkioms ar dvidešimčiai dienų po to, kai vadovai dotavo akcijas. Kadangi šios akcijos nebuvo pardavinėjamos, jos nėra prekybos akcijomis organizacijų viduje subjektas.

37

© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

„Vidutiniškai tokios dovanos labiausiai pasireiškia, kai kompanijos akcijų kainos pasiekia aukščiausią tašką, po ko seka kainų įsibėgėjimas prieš pat joms nukrentant“ rašo Yermackas. Nuo metų pradžios Facebook akcijos pakilo 37.3 procentais, kai tuo metu pati birža kilo tik 1 procentu. Tai nereiškia, kad Facebook  akcijos nukris ar kad Zuckerbergas mąsto apie kažką nusikalstamo. Yermackas pastebėjo tam tikrą šabloną šiose dovanonose. Kiekviena aplinkybė yra unikali, tačiau ir pats modelis yra labai svarbus. Visai galimas daiktas, kad Zuckerbergo atveju piniginės mokesčių problemos ir turto planavimas neturi tiek daug įtakos. Yermacko įvardinti stambieji aukotojai atrodo lyg tuščia vieta, lyginant su Zuckerbergu. – vidutiniškai vadovas, jo atveju, investavo 172,8 milijonus dolerių į savo kompaniją, kas sudaro tik pusę tos naudos, gautos iš mokesčių, kurią Zuckerbergas įgyvendins pirma auka. Galbūt tada, kai esi Zuckerbergas, motyvas „perdirbti“ žmoniją yra tikras, o ne išgalvotas.

Be to, Zuckerbergo pranešimas sutampa su Nacionaline Aukojimo diena bei jo dukros gimtadieniu, todėl manoma, kad jis imasi gerų tikslų. Jei iš tikrųjų tyrumas ir geri darbai yra pagrindinė Zuckerbergo veiklos esmė, tada nėra jokių priežasčių, kad mokesčių sistema jo veiklą turėtų sustiprinti. Zuckerbergas gali sau leisti domėtis politika ir visuomene, dirbti jai be jokių didelių subsidijų. Jis gali sau leisti daryti kas tik visuomenei padarys gerą ir nesijaudinti ar ji sutinka su jo mąstymu, ar tam prieštarauja. Zuckerbergui nereikia jokios naudos iš mokesčių, kad darytų tą, ką nori ir gali. Tačiau jis gaus tą naudą ir galės atsisakyti savo akcijų dalies, ir išsilaikyti iš savo kompanijos stiprumo. Yermackas atskleidžia, kad, bendrai suskaičiavus, kol žmonės remia tokias kaip Zuckerbergo organizacijas, jie taip pat padeda ir tuo pat metu „dėkoja bei gerbia“ tuos kelis turtingus ir gyvenimo lepinamus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: