Wim Hof © Wikimedia Commons nuotr.

Wim Hof – pasaulyje garsaus olando, dvidešimt pasaulio rekordų sumušusio žmogaus vardas. Dėl savo gebėjimo išbūti ekstremaliame šaltyje kitaip jis dar vadinamas – Ledo žmogumi.  W.Hof apie savo gebėjimą išbūti neįprastomis sąlygomis sako: „Aš tiesiog įjungiu savo vidinį termostatą, kuris man neleidžia sušalti, tam aš naudoju savo minties galią.“

Pats Wim Hof gimė 1959 m. Olandijoje, šeimoje be jo augo aštuoni vaikai – šeši broliai ir dvi sesės. Atradęs kvėpavimo techniką, kuri sustiprina imuninę sistemą Wim Hof 2007 m. įkopė į Kilimandžarą apsiavęs tik šortais ir avėdamas batus, praėjus metams poto, 2008-aisiais jis pagerino savo pasaulio rekordą išbūdamas lediniame vandenyje valandą, trylika minučių ir 48-ias sekundes. 2009-aisiais Wim Hof bėgo maratoną (42 km.) Suomijoje, netoli Arktinio rato, kur kūną stingdo –20 laipsnių temperatūra. Šį Hof išbandymą filmavo „Firecrackerfilms“, kurie kuria produkciją tokiems televizijos rykliams, kaip: BBC, Channel 4 ir National Geographic.

Per du metus Wim Hof tris kartus pagerino savo pačio išbuvimo lede rekordą. Pirmą kartą tai vyko Tokijuje, 2010-aisiais, kur talpoje, pilnoje ledo ir vandens  jis išbuvo vieną valandą ir 44 minutes. Dar du kartus rekordą pagerino 2011-aisiais, Vokietijoje ir Amerikoje.  Šiuo metu ilgiausias pasaulyje išbuvimas lediniame vandenyje yra viena valanda, 52 minutės ir 42 sekundės. Tų pačių metų rugsėjį Wim Hof bėgo maratoną Namibo dykumoje be vandens ir maisto.

Ledo žmogus kelia nuostabą visiems gydytojams, kurie stebi jį kiekvieną kartą siekiant naujo pasaulio rekordo. Būnant lediniame vandenyje jo kūno temperatūra nepasikeičia, kraujo apykaita nesulėtėja, jis nesusirga ir neperšala. „Jis nejuda, jis visiškai negeneruoja šilumos,nėra apsirengęs, jis tiesiog sėdi lediniame vandenyje, kuris siekia jo smakrą. Vanduo šaltį perneša 30 kartų greičiau, nei oras. Jis išliko ramus ir susikaupęs visą liką sėdėdamas lediniame vandenyje.“ – „ABC NEWS“ sakė ekstremalios medicinos dr. Ken Kamler.

Nesitreniravęs šalčio iškęsti žmogus, būdamas talpoje pilnoje ledo drebėti pradėtų jau po kelių minučių. Praėjus dar šiek tiek laiko kraujas pradėtų tekėti lėčiau, kas reiškia, jog kūnas nebūtų aprūpinamas šiluma. Mūsų organizmas sukurtas taip, kad jaučiant didžiulį šaltį kraujo apytaka sulėtėja ypač pirštuose, nosyje, ausyse, taip yra, nes kūnas nori apsaugoti vidaus organus. Jei kūno temperatūra nukrenta žemiau 35 laipsnių prasideda hipotermija – būsena, kuomet kūno temperatura yra žemesnė už reikalingą palaikyti kūno funkcionavimui.  Tačiau, kaip bebūtų keista tokiomis sąlygomis būdamas Wim nei kiek nesušąla, atvirkščiai, mokslininkų teigimu jo venos išsiplečia, kūno temperatura nesikeičia, o vidinės kūno šilumos naudojimas padidėja iki 300%. Beveik po dviejų valandų buvimo lediniame vandenyje jo kūno temperatūra nukrenta tik vienu laipsniu, o oda išlieka skaisčiai rožinė.

Viename seminare Wim Hof sakė – „Šių laikų žmonės gyvena per daug komfortiškai, mes niekada neesam alkani, mums niekada nebūna šalta. Mano kopimas į Everestą  – nėra mano stiprybės įrodymas, tuo aš norėjau pasakyti, kad šiuolaikinė visuomenė visiškai pamiršo gamtą. Kitais žodžiais tariant – mes tapome per daug tingūs, mūsų kūnai tapo per daug išlępę. Nenaudojami raumenys praranda savo funkcijas, lygiai tas pats vyksta su mūsų imunine sistema, smulkiaisiais raumenimis aplink venas. Norint tapti stipriems reikia treniruotis kiekvieną dieną.“

Bene kiekviename interviu ar pokalbių laidoje W.Hof užsimindavo apie tai, jog įveikti stingdantį šaltį ir alinantį karštį gali kiekvienas, kuris treniruosis ir seks jo pėdomis. Taigi, viename iš amerikos universitetų buvo atliktas tyrimas. W.Hof pasikvietė 12 savanorių, kurie neturėjo jokio fizinio pasiruošimo, savaitę laiko ledo žmogus vedė jiems treniruotes, mokė taisiklingo kvėpavimo ir minties galios. Praėjus savaitei kiekvienam iš išbandymo dalyvių į kraują buvo suleista bakterija, kuri sukelia pykinimą, galvos svaigimą ir peršalimą, kuris gali tęstis iki kelių dienų. Visų nuostabai nei vienas iš eksperimente dalyvavusių savanorių nepajuto nieko.

Po kiek laiko lygiai tokį patį išbandymą Wim Hof atliko ir su Valhalla Movement komanda, jis norėjo, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie šį metodą. Jo vizija – pasaulis be ligų.

Wim netgi įkūręs savo internetinį puslapį (www.icemanwimhof.com), kuriame galima paskaityti jo gyvenimo istoriją, įsigyti knygą ar video knygą, kurioje pats Hof mokina savo metodo.

Wim Hof 2

Beje, šiame puslapyje netgi galima rasti jo atrasto kvėpavimo metodo pamokas, paskaitę jas galima metodą išbandyti ir namuose. Taigi, dalinamės Wim Hof patarimais su jumis:

  • Patogiai įsitaisyti ir užsimerkti

Patogiai įsitaisyti meditacinėje, kitaip dar vadinamoje lotoso pozoje, įsitikti, kad galite kvėpuoti laisvai ir nieko netrukdomi atsipalaiduoti. Rekomenduojama  atlikti šį pratimą nubudus ryte, kuomet skrandis yra tuščias.

  • Apšilimas

Įkvėpkite ir iškvėpkite labai giliai. Įkvėpkite giliai ir sulaikykite kvėpavimą, kol pajusite lengvą spaudimą krūtinėje ir saulės rezginio srityje. Įškvepiant stenkitės iškvėpti visą orą kiek tik galite, sulaukykite kvėpavimą keliom sekundėm. Pratimą patariama kartoti 15 kartų.

  • 30 stiprybės įkvėpimų

Įkvėpkite per nosį ir iškvėpkite per burną, stenkitė, jog šis kvėpavimas būtų kuo trumpesnis ir stipresnis. Kuomet iškvepiate pilvas įtraukiamas į vidų (tuomet įsijungia gilieji raumenys), kuomet įkvepiate pilvas išpučiamas. Užsimerkite ir pakartokite šį kvėpavimą 30 kartų. Po pratimo  gali jaustis nežymus galvos svaigimas, dėl didelio deguonies kiekio.

  • Kūno skenavimas

Užsimerkite, stenkitės įsivaizduoti savo kūna iš šono, veskite žvilgsniu iš viršaus į apačią. Stenkitės pamatyti tas vietas, kurios yra blokuojamos ir yra kurias neplūsta šilumos jausmas, arba kurių nejaučiate pratimų metu. Stenkitės įsivaizduoti kaip į tas kūno vietas plųsta energija ir šiluma. Pabaigoje pratimo įsivaizduokite kaip visas kūnas pilnas šilumos ir energijos.

  • Laikymas

Įkvėpkite kiek galima daugiau oro per kuo ilgesnį laiko tarpą. Įkvėpimas turi būti ilgas ir gilus. Tuomet iškvėpkite, stenkitės iškvėpti orą per kuo galima ilgesnį laiką, sulaikykite kvėpavimą, nuleiskite smakrą link krūtinės. Atsipalaiduokite ir įsivaizduokite, kaip visi energijos kanalai jūsų kūne po truputį atsiveria, kaip deguonis keliauja per visą jūsų organizmą. Laikykite kvapą tol, kol nepajausite sunkumo jausmo krūtinėje. Tuomet pakartokite pratimą kelis kartus.

  • Atstatantis kvėpavimas

Įkvėpkite su didele jėga, jauskite kaip jūsų krūtinė prisipildo oro ir šiek tiek pakyla, nuleiskite smakrą link krūtinės, laikykite orą 15 sekundžių. Kol laikote kvėpavimą stebėkite save iš šalies ir skenuokite savo kūną, jauskite kaip jis prisipildo deguonies. Atpalaiduokite kūna kiek įmanoma daugiau, jauskite kaip juodą spalvą jūsų kūne po truputį keičia šviesūs saulės spinduliai.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: