© Wikimedia Commons

Netoli Paryžiaus esančiame Conflans-Saint-Honorine, mokytojui parodžiusiam savo studentams Mohameto karikatūras, penktadienį, buvo nukirsta galva. Žmogžudystės tyrimą pradėjo Nacionalinė Prancūzijos kovos su terorizmu prokuratūra (PNAT). Įtariamasis per susirėmimą su policija buvo nušautas. Keturi žmonės buvo uždaryti į areštinę. Į įvykio vietą atvyko Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Prancūzijos šiaurės viduryje esančioje Yvelines departamento komunoje ,,Conflans-Saint-Honorine“ istorijos mokytojas, kuris prieš tai rodė mokianiams islamo religijos pranaš Mahometo karikatūras Spalio 16 dieną, penktadienį, buvo nužudytas. Nusikaltimo įtariamasis buvo nušautas policijos kaimyninėje Éragny savivaldybėje. Šis įvykis atsitiko praėjus trims savaitėms po islamistų išpuolio satyrinio žurnalo„Charlie Hebdo“ buvusiose valdose.

Prezidentas Emmanuelis Macronas tai pavadino „nužudymu“ ir „islamistų teroro išpuoliu“.

,,Jie neišsisuks. Obskurantizmas nelaimės.“ – jausmingai teigė prezidentas Emmanuelis Macronas kalbėdamas apie islaminstų radikalus pareiškime, įrašytame išvykstant iš mokyklos, kurioje dirbo mokytojas. Prezidentas, kartu su reikalų ministru Geraldu Darmaninu, ir švietimo ministru Jeanu-Micheliu Blanqueru paragino „visą tautą“ stoti į mokytojų pusę, kad juos „apsaugoti“.

Auka buvo rasta netoli mokyklinės įstaigos, o įtariamasis buvo rastas už 200 metrų prie Éragny savivaldybės.  Nužudytasis istorijos mokytojas Samuelis Paty iš šalia buvusios Bois-d’Aulne mokyklos.

Įtariamas žudikas, kuris, pasak pareigūnų, buvo 18-metis čečėnų pabėgėlis, gimęs Maskvoje. Vyras buvo ginkluotas peiliu, kurio grasino pareigūnams; policijos pajėgoms bandant sustabdyti įtariamajį, jis buvo nušautas. 

Pagrindinių politinių partijų, asociacijų ir profesinių sąjungų lyderiai sekmadienio popietę prisijungė prie demonstracijų Paryžiuje, République aikštėje ir daugelyje kitų miestų, įskaitant Lioną, Tulūzą, Strasbūrą, Nantą, Marselį, Lilį ir Bordo.

Švietimo ministras Jeanas-Michelis Blanqueras ir deleguota pilietybės ministrė Marlène Schiappa sakė, kad jie atstovaus vyriausybei „palaikydami mokytojus, pasaulietiškumą, žodžio laisvę ir prieš islamizmą“.

Nors Korane tai neminima, kai kurie musulmonai pranašo įvaizdžio kūrimą laiko stabmeldyste, ypač laikydamiesi griežtesnės sunitų tradicijos.

Prancūzijos kovos su terorizmu prokuroras Jeanas-Francois’as Ricardas žurnalistams sakė, kad įtariamasis, kuriam kovo mėnesį pabėgėliu buvo suteikta 10 metų rezidencija Prancūzijoje, buvo ginkluotas peiliu ir „airsoft“ ginklu, kuris šaudo iš plastiko granulių.

Jo pusbrolis prisijungė prie „Islamo valstybės“ grupuotės Sirijoje 2014 m., sakė prokuroras.

Pasak prokuroro, kad įtariamojo telefone buvo rastas tekstas, kuriame prisiimta atsakomybė, ir aukos nuotrauka.

Jis taip pat patvirtino, kad įtariamajam priklauso „Twitter“ paskyra Abdoulakh A vardu. Praėjus kelioms minutėms po išpuolio, ji paskelbė nufotografuotos galvos nuotrauką ir pranešimą „Aš įvykdžiau mirties bausmę vienam iš pragaro šunų, kurie išdrįso įžeisti Muhametą“.

Šis išpuolis įvyko po trijų savaičių ir vienos dienos, kai prieš buvusias „Charlie Hebdo“ patalpas įvyko 25 metų pakistaniečio įvykdytas išpuolis, kuriame buvo du sunkiai sužeisti žmonės.

Šios islamistinės atakos kaltininkas pasakojo tyrėjams, kad jų veiksmai buvo atsakas į ,,Charlie Hebdorugsėjo pradžioje išleistas ir dar kartą paskelbtas Muhameto karikatūras kurios satyrinį savaitraštį pavertė džihadistų taikiniu.

Taip pat skaitykite: Paryžius: užpuolimas šalia senosios „Charlie Hebdo“ būstinės, užpuolikas sulaikytas

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: