© KaunoZinios.lt nuotr.

Teroristinį išpuolį Paryžiuje priešais pastatą, kuriame buvo įsikūrusi „Charlie Hebdo“ redakcija, įvykdė dėl neteisėto ginklo laikymo policijai jau žinomas aštuoniolikmetis pakistanietis. Apie 11:40 jis pasirodė Richard Lenoir bulvare ir pradėjo mosuoti kirviu. Užpuolė netoliese stovinčius ir rūkančius vaikiną ir merginą.

„Mačiau kaip jis vijosi sužalotą vaikiną ir bandė jį dar kartą sužeisti“, – pasakoja liudininkas. Nors praeiviai ir stengėsi sulaikyti užpuoliką, jis nusileido į metro ir įlipo į traukinį Richard Lenoir stotelėje. Jis buvo sulaikytas Bastilijos aikštėje. Raudoni sportbačiai, pilkos kelnės ir geltoni britų futbolo klubo „Manchester United“ marškinėliai. Užpuoliką sulaikė civilio rūbais apsirengęs policijos pareigūnas, o netrukus po sulaikymo atvyko pastiprinimas. Šalia aštuoniolikmečio gulėjo ir nusikaltimo įrankis – kirvis.

Naujos grėsmės

Šiomis dienomis „Charlie Hebdo“ tapo gana rimtų grėsmių taikiniu, ypač iš Al Qaeda pusės. Prieš dvi savaites prasidėjo su 2015 sausio 7 dienos išpuoliu, policijos pareigūnės Clarissa Jean-Philippe nužudymu bei užpuolimu košerinio maisto parduotuvėje susijusių nusikaltėlių teismo procesas. Prasidėjus teismui, „Charlie Hebdo“ nusprendė perpublikuoti komiksus apie Mahometą, tapusius žudynių priežastimi, ir pavadino juos „Tiek vargo dėl nieko“. Tai atsakas teroristams, būdas pademonstruoti ryžtą ginti saviraiškos laisvę ir teisę į šventvagystę, kurią garantuoja Prancūzijos Konstitucija. Pakistano užsienio reikalų ministras išreiškė savo nepasitenkinimą šiuo komiksu, o Muzafarabado mieste buvo surengtos demonstracijos prieš „Charlie Hebdo“.

Redakcijos perkėlimas

Po 2015 metų teroristų išpuolio redakcijos darbuotojai iš žurnalo būstinės Nicolas Appert gatvėje persikėlė į kitą vietą Paryžiuje, tačiau tikslesni duomenys yra laikomi paslaptyje, o pati naujoji redakcija yra apsaugota ypatingomis saugumo priemonėmis. Kaip pabrėžia naujienų kompanijos „Premières Lignes“ direktorius Luc Hermann, tokių saugumo priemonių trūko senojoje būstinėje: „Esame nustebę, jog būtent teismo proceso laikotarpiu senoji „Charlie Hebdo“ redakcija nebuvo policijos apsaugota papildomomis priemonėmis“. Nors žurnalo būstinė jau nebėra įsikūrusi Nicolas Appert gatvėje, šis pastatas tapo „Charlie Hebdo“ simboliu ir dėl ten esančio 2015-ųjų išpuolio aukoms skirto piešinio ant sienos.

Nukentėjusieji

Luc Hermann teigia, jog vienas iš nukentėjusiųjų yra Pierre-Adrien Quilis, „kompanijoje dirbantis postprodukcijos srityje, labai atsidavęs savo darbui, šalto kraujo vaikinas“. Taip pat nukentėjo ir „redagavimo srityje dirbanti“ Lucie.

Užblokuotas rajonas

Penkios mokyklos buvo uždarytos su viduje esančiais moksleiviais, kol policija ieškojo nusikaltėlio ir vieno įtariamo bendrininko, kuris vėliau taip pat buvo sulaikytas. Rajonas buvo blokuojamas kelias valandas, o metro stotys buvo uždarytos iki pat 19 valandos.

Taip pat skaitykite: Pasaulis mini penktąsias ,,Charlie Hebdo“ teroro akto metines [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: