Diktatorius Vladimiras Putinas. EPA-ELTA nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, praėjus vos kelioms valandoms po stiprių sprogimų netoli Ukrainos sostinės Kijevo, perspėjo, kad jei Vakarai ir toliau Ukrainai siųs ilgo nuotolio balistines raketas – Maskva taikysis į naujus taikinius Ukrainoje.

Prancūzijos prezidentui Emanueliui Makronui, Kremlius priekaištavo, kad Vakarai turi nustoti tiekti ginklus Ukrainai ir apkaltino Kijevą, jog šis nesiima derybų dėl konflikto užbaigimo. „Vakarai galėtų padėti sustabdyti šiuos žiaurumus darydami atitinkamą spaudimą Kijevo valdžiai, taip pat sustabdydami ginklų tiekimą Ukrainai.“. – sakė Vladimiras Putinas.

Vladimiro Putino komentarai apie grasinimus pasirodė po to, kai Ukraina paprašė Vakarų pagalbos galingais ginklais, o Jungtinės Amerikos Valstijos praėjusią savaitę pareiškė, kad ją aprūpins pažangiomis reketų sistemomis. Ukrainos gynybos viceministrė  Hanna Malyar Vakarų prašo suprasti, kad pagalba šiuo metu Ukrainai yra itin svarbi ir kad ji neturi būti vienkartinė, o tęstinė, iki kol bus pasiekta Ukrainos pergalė.

Rusijos diktatorius teigė, kad jei Vakarai ir toliau tieks ilgo nuotolio raketas, tai reikš smogimą taikiniams, į kuriuos Rusija dar nesitaikė. Kur tiksliai Rusija taikysis – Vladimiras Putinas nenurodė.

Severdonecko kontrolė

Po ilgos kovos su Rusija, Ukraina pagaliau atgavo dalies Severdonecko miesto (Luhansko sritis) kontrolės.

„Rusai kontroliavo apie 70 procentų šio miesto, bet per pastarąsias dvi dienas buvo atstumti“, – „Telegram“ sakė regiono gubernatorius Serhijus Haidajus. Taip pat pridūrė: „Miestas padalytas į dvi dalis. Jie (rusijos kariai) bijo laisvai judėti mieste“. Rusijos kariuomenė šeštadienį pareiškė, kad kai kurie Ukrainos kariniai daliniai traukiasi iš Severodonecko, tačiau miesto karinės ir civilinės administracijos vadovas Oleksandras Striukas teigė, kad ukrainiečių pajėgos ir toliau stengiasi atkovoti miestą. „Šiuo metu darome viską, kas yra būtina siekiant susigrąžinti visišką“ miesto „kontrolę“ “, teigė jis.

Luhansko sritis nuo 2014 metų yra kontroliuojama Rusijos. Pasak Haidajaus tikėtina, kad rusai yra užsibrėžę tikslą iki birželio 10 dienos perimti visišką Severdonecko kontrolę.

Nepaisant laimėjimų, Rusija ir toliau bombarduoja Ukrainą. Sekmadienį buvo pranešta, kad Rusijos raketos pataikė į geležinkelio infrastruktūras. Tai buvo pirmasis toks smūgis Kijeve nuo balandžio 28 dienos.

Raginimas imtis derybų

Nors vakarų valstybės ir taiko vis griežtesnes sankcijas Rusijai, tačiau tai jos nesustabdo užbaigti karą Ukrainoje, o priešingai – ši grasina taikytis į naujus taikinius.

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronasį teigė, kad Putinas padarė „esminę klaidą“ pradėjęs karą prieš Ukrainą ir sakė, kad Rusija neturėtų būti „žeminama“, kad būtų rastas diplomatinis sprendimas šiam nesutarimui. Reaguodamas į šį pareiškimą, Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba pareiškė, kad tokie pareiškimai, kaip Emanuelio Makrono, žemina ne tik Prancūziją, bet ir bet kurią kitą šalį, kuri laikosi tokios pačios pozicijos kaip Emanuelis Makronas.

Raginimus pradėti tikras derybas sekmadienį iš savo apaštališkųjų rūmų Šv. Petro aikštėje pakartojo ir popiežius Pranciškus. Jo teigimu, turi būti užbaigtas vis pavojingesnis karo eskalavimas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: