Vladimiras Putinas / Internetų folkloras

Nors Vladimiras Putinas ir jo pasekėjai seniai naudoja kovines sporto šakas tam, kad šlovintų save ir kurtų visuomenei vyriško idealo įvaizdį, karo Ukrainoje metu šios sporto šakos ir jų atstovai tapo stipriais propagandiniais įrankiais, kuriais sėkmingai manipuliuoja Rusijos diktatorius.

2022 metų kovo 7 dieną, praėjus maždaug dviem savaitėms po žiauraus Rusijos karo Ukrainoje pradžios, internete išplito filmuota medžiaga, kurioje užfiksuotas kankinamas Ukrainos mišrių kovos menų atstovas. Ši medžiaga pirmą kartą pasirodė socialiniame tinkle „Telegram“. Iš aukos tatuiruočių manoma, kad vaizdo įraše pavaizduotas buvęs MMA (mišriųjų kovos menų) kovotojas ir sambo čempionas Maksimas Ryndovskis, prieš kurį smurtavo grupė nežinomų užpuolikų. Viename iš vaizdo įrašų auka sėdi ant kėdės su kraujo bala prie kojų, o kitame – surištomis rankomis už nugaros.

Istoriją paviešinusio šaltinio teigimu, Ryndovskis Ukrainos „patriotų“ buvo kankintas už bendravimą su „Achmat“ – mišrių kovų klubu, priklausančiu Čečėnijos diktatoriui ir ištikimam Rusijos sąjungininkui Ramzanui Kadyrovui. „Tai yra taikaus piliečio kankinimas, dar vienas karo nusikaltimas, kuris neatstovauja mūsų sporto šakos. Kijeve mūsų patriotai” paėmė jį įkaitu ir kankino. Vienintelė jo kaltė yra ta, kad jis treniravosi Čečėnijos klube „Akhmat“, – rašoma „Telegram“ įraše.

Paskelbtame įraše galima išgirsti, kad vienas iš užpuolikų kaltina auką „gėrus (su) ir apkabinus tuos, kurie kovoja prieš Ukrainą“. Paskui šaipomasi iš frazės „Akhmat Sila“ –Kadyrovo ištikimųjų mūšio šauksmo, kuris verčiamas kaip „Akhmat Power“ (liet. „Akhmat galia“).

Paskutinė Ryndovskio MMA kova įvyko Ukrainos Hortingo profesionalų lygoje 2017 metais, kuomet jis nugalėjo varžovą techniniu nokautu. Nuo to laiko jis gyveno Donecko Liaudies Respublikoje ir Luhansko Liaudies Respublikoje, kurios abi yra rusų okupuotos teritorijos Rytų Ukrainoje. Maksimo likimas vis dar neaiškus – nežinia, ar jis buvo paleistas po kankinimo, ar nužudytas.

Šis įvykis patraukė ir paties Čečėnijos diktatoriaus Kadyrovo dėmesį. Per savo „Telegram“ paskyrą jis teigė, kad jo kariai sučiupo vyrus, atsakingus už Ryndovskio kankinimą. „Naciai naiviai manė, kad jie nebus rasti ir nusikaltimas liks nenubaustas“, – sakė R. Kadyrovas taip pat pasidalinęs vaizdo įrašu, kuriame rodomi kariai, tariamai atsakingi už Ryndovskio užpuolimą.

Ryndovskio kankinimai buvo vienas iš pirmųjų kovinių sporto šakų lyderių pasireiškimų Ukrainos kare. Nors kovos menai ilgą laiką buvo laikomi tradicine sporto šaka, naudojama savigynai ir drausmei, autoritariniai lyderiai šias kovines sporto šakas naudoja kaip veiksmingos propagandos įrankius. Pavyzdžiui, Putinas naudojo dziudo tam, kad sustiprintų savo, kaip vyriško lyderio, įvaizdį šalyje. Tuo tarpu Kadyrovas panaudojo MMA kaip socializacijos strategijos įrankį, siekdamas reformuoti savo traumuotą respubliką po dešimtmečius trukusio karo su Rusija.

Per 22 metus nuo tada, kai buvo išrinktas Rusijos Federacijos prezidentu, Vladimiras Putinas iš nepatyrusio politiko, paveldėjusio netvarkingą šalį, virto mačizmo ikona. Jo prezidentavimas įkvėpė romanus, pjeses ir dainas, taip pat daugybę dirbinių su jo atvaizdu, įskaitant marškinėlius su lyderiu, dėvinčiu kamufliažą, gniaužiančiu ginklus ar jojančiu žirgu nuoga krūtine.

Pasiryžęs pristatyti save kaip tikrą šiuolaikinio vyriškumo įsikūnijimą Rusijoje, Putinas savo įvaizdžiui formuoti panaudojo viešųjų ryšių atstovų darytas fotografijas, kuriose jis įsiamžino plaukiantis jūroje, kilnojantis svorius ar dalyvaudamas dziudo treniruotėse. Būtent dziudo treniruotės buvo ypač veiksmingos Putino įvaizdžio kūrime, nes šalyje buvo plačiai paplitę V. Putino, besipuikuojančio juoduoju diržu ar jo įveiktų priešininkų fone atvaizdai, simbolizuojantys jo jėgą ir fizinį meistriškumą.

Demonstruodamas savo vyriškumą Putinas ir toliau bendravo su pasauliniais vyriškumo etalonais, tokiais kaip veiksmo filmų žvaigždė Jeanu-Claude Van Damme. Jis taip pat organizavo fotosesijas su prastai pagarsėjusiu aktoriumi Stevenu Seagalu, kuris vėliau už visas pastangas buvo apdovanotas Rusijos pilietybe. Tai buvo strategija, kurią Putinas vėliau panaudojo tam, kad pamotyvuotų kitas žymias kovinio sporto žvaigždes, tokias kaip amerikiečių boksininkas Roy Jones jaunesnysis ir mišriųjų kovos menų meistras Džefas Monsonas, prisijungti prie Rusijos propagandos.

Per daugelį metų Putinas taip pat buvo užfiksuotas vietiniuose mišriųjų kovos menų renginiuose ir parodose, kuriose dalyvaudavo ir jo draugas, Rusijos MMA legenda Fiodoras Emelianenko. Sėkmingas Putino politinis įsitvirtinimas tarp mišrių kovos menų žvaigždžių, padėjusių suformuoti jo mačo asmenybės kultą, įsišaknijusį koviniame sporte, paskatino ir kitus Rusijos politikus pasekti jo pavyzdžiu. Tokia Putino politika ypač sužavėjo Čečėnijos diktatorių Kadyrovą.

Nuo pat atėjimo į valdžią 2007 metais, Ramzanas Kadyrovas valdė Čečėniją kaip savo asmeninę karalystę. Gavęs nemažą Kremliaus biudžetą mainais už nuolatinį Čečėnijos – kadaise nepriklausomos respublikos, kuri praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje patyrė du kruvinus karus su Rusija – slopinimą ir raminimą, Kadyrovas sustiprino savo autoritetą viešai demonstruodamas žiaurius žmogaus teisių pažeidimus, tokius kaip neteisminės žudynės. Jis taip pat buvo apkaltintas LGBTQ+ žmonių kankinimu ir žudymu Čečėnijoje.

Įtvirtinęs savo valdžią Čečėnijoje, R. Kadyrovas 2015 metais įkūrė MMA kovos klubą „Achmat“, kurį sudaro aktyvi mišrių kovos menų reklama ir kelios treniruočių patalpos visoje Čečėnijoje bei įvairiose posovietinėse valstybėse. Kovos klubas remiamas paties Kadyrovo iš vyriausybės biudžeto ir pavadintas jo tėvo Achmato Kadyrovo vardu, taip dar labiau įtvirtinant savo diktatorišką autoritetą.

Per savo kovos klubą Kadyrovas sugebėjo užmegzti ryšius su tokiomis sporto įžymybėmis kaip Mike Tysonas ir Floydas Mayweatheris jaunesnysis. Jis taip pat pakvietė daugiau nei pusšimtį buvusių ir esamų „UFC“ čempionų šalyje surengti treniruočių seminarus „Akhmat” klube.

Kadyrovas savo MMA kovos klubą sėkmingai naudoja ir kaip kareivių rezervuarą, tvirtai remiantį Putino karą Ukrainoje. Kai 2022 metų vasario 25 dieną Kadyrovas pirmą kartą pareiškė ketinantis prisijungti prie V. Putino karo Ukrainoje, jis tai padarė savo oficialioje kalboje Čečėnijos sostinės Grozno širdyje, lydimas ištikimiausių savo pakalikų. Tarp jų buvo ir buvęs „UFC“ kovotojas Abdul-Kerimas Edilovas, vėliau tapęs Čečėnijos vicepremjeru.

Kadyrovo kovų klubui vadovauja draugas ir sąjungininkas, taip pat vadovaujantis Čečėnijos specialiosioms pajėgoms – Abuzaedas Vismuradovas. Kadyrovo draugas taip pat telkė karius, kurie buvo dislokuoti Ukrainoje. Šis faktas tik dar kartą įrodo, kad R. Kadyrovo kovų klubas nėra eilinė MMA sporto salė, o veikiau – jo vyriausybės pratęsimas.

Iš tūkstančių čečėnų vyrų, kurie treniruojasi „Akhmat“ klubo patalpose, tik keli žmonės tampa profesionaliais kovotojais. Tiesa, daugelis tų, kurie nepasiekia šio tikslo, vis tiek gali panaudoti savo kovos įgūdžius prisijungiant prie karinių ar policijos pulkų Čečėnijoje. Daugelis čečėnų kovotojų taip pat prisijungė prie privačios Kadyrovo milicijos, žinomos dėl plačiai paplitusių žmogaus teisių pažeidimų, tokių kaip pagrobimai, priverstiniai dingimai ir žmogžudystės. Ši grupuotė laikoma viena iš baisiausių organizacijų Rusijoje, kuri buvo naudojama kaip vidaus priespaudos priemonė, taip pat kartais dislokuojama tokiose karo zonose kaip Sirija ir Ukraina.

Kadyrovas socialiniame tinkle „Telegram“ reguliariai skelbdavo vaizdo įrašus, kuriuose jo kariai užfiksuoti Ukrainoje. Vaizdo įrašuose matyti, kaip kariai kovoja tokiose vietose kaip užgrobtas Mariupolio uostamiestis ar Luhanskas. Visai neseniai čečėnų karo vadas sugalvojo pagrasinti užpulti ir Lenkiją dėl jos paramos Ukrainai. Kalbėdamas socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše R. Kadyrovas pareikalavo, kad Lenkija atsiimtų ginklus, kuriuos ji tiekė Ukrainai, nes kitaip dėl to susilauks skaudžių padarinių.

Nors įvairūs pranešimai byloja, kad čečėnai patys bėga iš savo tėvynės, norėdami išvengti privalomojo karo šaukimo į Ukrainą, R. Kadyrovo kovų klubui artimi šaltiniai patvirtino, kad diktatorius ir toliau sėkmingai verbuoja vyrus iš savo disponuojamų kovotojų būrio.

Lyginant mišrių kovos menų atstovų vaidmenį kare, Rusijos ir Ukrainos pozicija šiuo klausimu stipriai skiriasi. Nors Kadyrovas ir Putinas sėkmingai apginklavo kovinių sporto šakų atstovus siekiant politinės naudos ir pagalbos kurstant smurtinius išpuolius, Ukraina pasitelkia savo kovotojus tam, kad pozityviai sutelktų ir pakeltų savo tautos piliečių dvasią nežmoniško Rusijos karo metu.

Pavyzdžiui, buvęs bokso čempionas, tapęs Kijevo meru Vitalijus Kličko, reguliariai skelbia karo naujienas iš savo biuro ir įvairių nežinomų vietų, įskaitant klipą, skelbiantį, kad iš nelaisvės buvo paleisti dviejų kaimų tarybų vadovai Zaporožėje. Jis savo kalbose nenaudoja bauginimo taktikų, nesišvaisto ginklais ar arogantišku mačizmu, kurį taip mėgsta Kadyrovo pakalikai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bellator MMA (@bellatormma)

Taip pat mišrių kovos menų čempionas Jaroslavas Amosovas, pasitraukęs iš suplanuotos kovos tam, kad galėtų prisijungti prie kariuomenės Ukrainoje, pasidalino vaizdo įrašu, kuriame jis požeminiame būste laiko krepšį su saugiai supakuotu savo čempiono titulu. „Mama jį paslėpė ir jis išgyveno po sprogimo“, – vaizdo įraše džiaugėsi Amosovas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: