Pexels..com archyvo nuotr.

Rusijos žiniasklaidą kontroliuojanti įstaiga „Roskomnadzor“  paskelbė, kad ketina apriboti „Twitter“ programos veikimą šalies ribose dėl nesugebėjimo pašalinti draudžiamą turinį. Toks žingsnis, pasak ekspertų, naujas šalies istorijoje kovojant su užsienio socialiniais tinklais.

„Nuo 2021 metų kovo 10 dienos buvo imtasi centralizuotų atsakomųjų veiksmų prieš „Twitter“ siekiant apsaugoti Rusijos piliečius ir priversti internetinius paslaugų tiekėjus laikytis Rusijoje galiojančių įstatymų,“ savo pareiškime teigia „Roskomnadzor“.

Roskomnadzoras teigė, kad o sankcijos sulėtins „Twitter“ veikimą – kurį, pasak apklausų, naudoja 3% rusų. Žiniasklaidos kontrolierė teigia, jog šis blokavimas daugiausiai paveiks „Twitter“ turinį su nuotraukomis ir vaizdo įrašais.

Ironiška, bet iškart po šio pranešimo Kremliaus, „Roskomnadzor” ir Rusijos vyriausybės tinklalapiai kurį laiką buvo neprieinami. „Rostelecom“, kurių tinklapio veikimas irgi buvo sutrikdytas, neigia, jog šis gedimas buvo susijęs su pranešimu apie „Twitter“ blokavimą.

Kremlius teigė, jog palaiko reguliuotojų pastangas priversti užsienio platformas laikytis Rusijos įstatymų.

„Twitter“ gali sulaukti rimtų baudų už tai, kad esą nuo 2017 metų vis dar nepašalino 3,000 įrašų susijusių su savižudybėmis, vaikų pornografija ir narkotikais, praeitą savaitę sakė „Roskomnadzor“ atstovai.

Nebuvo aišku ar blokavimas turėjo tiesioginį poveikį, tačiau rusiškas problemų stebėjimo tinklapis „Downdetector“ pastebi, jog „Twitter“ naudotojai „gali šiuo metu patirti tam tikrų trikdžių“.

„Roskomnadzor“ atstovai sako, kad „informacijos platinimą „Twitter“ platformoje jie pridėjo prie grėsmių sąrašo“ ir įspėjo, jog platforma bus užblokuota, jei „ir toliau nepaisys teisinių reikalavimų“.

Roskomnadzoras veiksmų ėmėsi dėl augančios įtampos su Vakarų socialinės žiniasklaidos platformomis dėl tariamos cenzūros ir priešiškumo Vladimiro Putino diktatūros režimui.

Ekspertai ir analitikai, teigia, kad „Twitter“ sutrikdymas yra beprecedentis Rusijos veiksmas, tačiau neaišku, kaip šis bokavimas bus įvykdytas.

„Iš vyriausybės pusės atrodo logiška pirmiausia sukelti įtampą „Twitter“ platformai. Rusijoje ji, palyginti, maža, tačiau itin politinė“, sakė vadovaujantis Interneto apsaugos bendruomenės direktorius Mikhailas Klimarevas. Jis pridėjo, kad „Twitter“ ateitis Rusijoje priklauso nuo platformos generalinio direktoriaus Jacko Dorsey‘io atsako, bet jis „nesitiki, kad „Twitter“ nusileis Kremliui.“

„Tai tik pradžia. Toliau bus „Facebook“ ir „Google“ eilė. Jie siunčia stiprų signalą“, sakė Klimarevas. „Žinoma, rusai ir toliau galės naudotis VPN, bet tai naujo draudimo pradžia“.

Šis blokavimas bus pirmas kartas, kai Rusija dislokuoja duomenų srauto turinio analizės (DPI) technologiją, sakė Agoros žmogaus teisių grupės projekto „Network Freedom“ vadovas Stanislavas Selezenovas.

Tačiau Selezenovas abejoja, jog Rusija turės tinkamas technines priemones, kad sulėtintų „Twitter“ platformą, ir kaip pavyzdį pamini nesėkmingą bandymą užblokuoti susirašinėjimo programą „Telegram“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Михаил Ходорковский (@m_khodorkovsky)

„Roskomnadzoras sulėtina „Twitter“ ir  tuo metu sugęsta didžiausias Rusijos tiekėjas „Rostelecom“, kai tuo tarpu „Twitter“ ir toliau veikia“, sakė jis. „Pirmiausia tai parodo rimtą techninį valdžios nepasiruošimą, jog įgyvendintų savo interneto kontroliavimo troškimus“.

Leonidas Kovachichas, „Carnegie Moscow Center“ smegenų centro technikos analitikas į Roskomnadzo pranešimą irgi reagavo skeptiškai.

„Pirmiausia, Rusija neturi technologinių priemonių, kad užtikrintų veiksmingą socialinių tinklų platformų blokavimą. Kinijoje, kur visa interneto infrastruktūra sukurta blokavimui, jiems tai vis tiek ne itin gerai sekasi. … Šiuo atveju sunku šį pranešimą apie bokavimą ir kitas sankcijas priimti rimtai“.

Prezidentas Vladimiras Putinas praeitą mėnesį padidino baudas žiniasklaidos milžinėms, kaltinamoms Rusijos žiniasklaidos „diskriminavimu“. Naujų metų išvakarėse jis suteikė Roskomnadzorui galią blokuoti socialinės žiniasklaidos platformas, kurios galimai „diskriminuoja“ Rusijos žiniasklaidą.

Sausį Davose vykusiame Pasaulio ekonomikos forume Putinas vaizdo nuoroda apkaltino socialinės žiniasklaidos milžines dėl „visuomenės kontroliavimo“ ir „teisės laisvai išreikšti savo požiūrį apribojimo“.

Maskvos teisme suplanuotas bylų prieš „Twitter“, „Facebook“, „Google“, „TikTok“ ir susirašinėjimo programos „Telegram“ svarstymai dėl negebėjimo panaikinti kvietimų į protestus, kurie anksčiau šiais metais drebino Rusiją.

Taip pat skaitykite: Filme „Auksinis dugnas“ – prabangus Lukašenkos gyvenimas: 18 NT objektų ir kelių milijonų vertės automobilių kolekcija [Žiūrėti]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: