JAV krepšininkė B. Griner/ EPA-ELTA nuotr.

Jungtinių Amerikos Valstijų ir Rusijos kalbos apie kalinių mainus įplieskė daug diskusijų ir nuomonių apie galimus Rusijos motyvus. Visa tai kviečia pažvelgti į Rusijos santykius su vakarų pasauliu ir galimas grėsmes ateityje.

Amerikiečių krepšininkė Brittney Griner, dviejų Olimpinių žaidynių aukso medalio laimėtoja, šiuo metu yra sulaikyta Rusijoje ir nuteista devyniems metams laisvės atėmimo. Visa tai įvyko kai jos lagamine buvo rastas mažiau nei vienas gramas hašišo aliejaus jos elektroninėje cigaretėje. Bausmė skirta B. Griner yra neatitinkanti jos nusikaltimo – devynerių metų laisvės atėmimas Rusijoje yra skiriamas už didelio masto narkotinių medžiagų gabenimą. Jungtinės Amerikos Valstijos pripažino sportininkę neteisėtai sulaikyta ir aktyviai siekia ją susigražinti.

B. Griner yra geras taikinys dėl savo populiarumo. Krepšininkės suėmimas patraukė didelį žmonių dėmesį – sportininkai, moterų teisių grupės ir LGBT organizacijos neleidžia pamiršti apie Griner suėmimą. Sportininkės žmona, Cherelle Griner, taip pat protestavo ir skatino Džo Baideną imtis veiksmų.

Brittney Griner trenerė Vanessa Nygaard kalbėdama su CNN sakė, kad ši situacija parodo kaip Jungtinės Amerikos Valstijos vertina juodaodžius žmones, homoseksualius žmones ir moteris – „Jeigu tai būtų Lebronas, jis jau būtų namie.“

Šiuo metu Jungtinės Amerikos Valstijos yra derybose su Rusija dėl apsikeitimo kaliniais. Amerika siekia susigražinti Brittney Griner ir Paul Whelan, o Maskva – Viktorą Butą.

Paulas Whelanas, buvęs JAV jūrų pėstininkas, buvo suimtas 2018 metais Rusijoje, po penkių mėnesių, kai Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo suimta rusė Maria Butina. Rusijos pilietė buvo apkaltinta neregistruotos agentės veikla, o P. Whelanas buvo apkaltintas šnipinėjimu. M. Butina dar 2019 metais buvo paleista iš kalėjimo ir deportuota į Rusiją, tuo tarpu buvęs JAV jūrų pėstininkas vis dar atlikinėja savo bausmę. Jungtinės Amerikos Valstijos Paul Whelan vadina neteisėtai sulaikytu.

Asmuo, kurio mainais į Paulą Whelaną ir Brittney Griner nori Rusija, yra Viktoras Butas. Pagarsėjęs kaip nelegalios prekybos ginklais karalius arba „mirties pirklys“, Butas yra prisidėjęs prie kruviniausių pasaulio konfliktų. Jis ginklus tiekė pasitelkdamas žlugusios Sovietų Sąjungos atsargas ir lėktuvus, kad galėtų tuos ginklus tiekti pirkėjams. 2008 metais V. Boutas buvo sulaikytas Tailande ir šiuo metu Jungtinėse Amerikos Valstijose atlieka 25 metų laisvės atėmimo bausmę už prekybą ginklais, sąmokslą žudyti amerikiečius, priešlėktuvinių raketų tiekimą ir pagalbą teroristinei organizacijai.

Prezidentui Džo Baidenui šie mainai gali tapti diplomatiniu, politiniu ir žmogiškuoju iššūkiu. Šiuo metu Griner, homoseksuali juodaodė amerikietė, yra nuteista dėl kaltinimų už narkotinių medžiagų laikymą. Rusija, nepriimanti kitokios, nei heteroseksualumo ,orientacijos, ir net turinti įstatymą prieš „gėjų propagandą“, sukuria pavojingas sąlygas sportininkei, rašo Jill Dougherty. Įkaitų paėmimo ekspertai perspėja, kad sportininkės suėmimas už mažą kiekį hašišo aliejaus gali sufleruoti daugiau neteisėtai suimtų amerikiečių ateityje.

Vladimiras Putinas yra ne kartą parodęs, kad nežaidžia pagal taisykles – 2019 metų rugsėjo 7 dieną tarp Rusijos ir Ukrainos turėjo įvykti kalinių mainai. Volodymyras Zelenskis tuo metu pareigas ėjo tik kelis mėnesius ir šis momentas buvo pergalingas – didelis apsikeitimas, kuriame dalyvauja 35 asmenys iš abiejų pusių. Zelenskis išlaisvino grupę Ukrainos jūreivių ir žinomą kino režisierių Olegą Sencovą. Tačiau padarė klaidą – apie šiuos mainus paskelbė prieš jiems įvykstant, „Cepa“ portale rašo žurnalistai Irina Borogan ir Andrejus Soldatovas. V. Putinas netrukus pareikalavo, kad į sąrašą būtų įtrauktas dar vienas kalinys vardu Vladimiras Tsemakhas. Jis buvo svarbus, 2014 metais Rusijos raketa numušto MH-17 skrydžio liudininkas. Zelenskis, negalėjo nenusileisti, nes jau paviešino džiaugsmą dėl vykstančių mainų. Šį momentą paaiškėjo, kad autoritariniai lyderiai turi pranašumą virš demokratinių lyderių, nes neturi pergyventi dėl visuomenės nuomonės. Kuo viešesnis yra įvykis, tuo didesnis spaudimas demokratiškiems lyderiams nepasiduoti, kad ir kokius reikalavimus iškeltų diktatoriai, teigia žurnalistai.

Vladimiras Putinas, į manų sąrašą įtraukdamas Vladimirą Tsemakhą pakenkė tarptauniam tyrimui dėl numušto MH17. Šios katastrofos metu mirė 298 žmonės, tarp jų 38 australai. Australija ir Nyderlandai reikalavo Rusijos Federacijos kompensacijos ir atsiprašymo.

Irina Borogan ir Andrejus Soldatovas teigia, kad B. Griner buvo griežtai nubausta būtent dėl to, kad šis atvejis taptų kuo labiau viešas. Tada V. Putinas gali turėti galimybe pareikalauti didesnės vertės kalinių, esančių Jungtinėse Amerikos Valstijose. Vakarai turėtų būti pasiruošę naujam „įkaitų bankui“, kuriame Rusija kaups neteisėtai sulaikytus asmenis, teigia žurnalistai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: