Pexels.com archyvo nuotr.

Rusija išplėtė trumpąjį vadinamųjų „nedraugiškų“ šalių sąrašą, įtraukdama į jį penkias Europos valstybes, kurios, pasak Maskvos, ėmėsi „priešiškų“ veiksmų.

Į „nedraugiškų“ šalių sąrašą, pirmą kartą sudarytą 2021 m. gegužę, įtraukiant Jungtines Valstijas ir Čekiją, ribojamas vietinių darbuotojų, kuriuos galima įdarbinti nurodytų šalių diplomatinėse atstovybėse Rusijoje, skaičius.

Į šį sąrašą dabar įtrauktos Graikija, Slovėnija, Kroatija, Slovakija ir Danija, nurodoma penktadienį paskelbtame atnaujintame Rusijos vyriausybės sąraše.

Visos penkios šalys išreiškė tvirtą paramą Ukrainai po vasario 24 d. Rusijos invazijos į jos vakarinę kaimynę.

Dabar Graikijai savo ambasadose ir konsulatuose gali dirbti tik 34 vietiniai darbuotojai, Danijai – 20, o Slovakijai – 16.

„Slovėnija ir Kroatija apskritai negalės samdyti darbuotojų savo diplomatinėse atstovybėse ir konsulinėse įstaigose“, teigiama vyriausybės dekrete.

Tai pirmas Rusijos „nedraugiškų“ šalių sąrašo papildymas per daugiau nei metus.

Diktatoriaus Vladimiro Putino įsaku „nedraugiškų“ valstybių atstovybėms draudžiama samdyti „fizinius asmenis Rusijos Federacijos teritorijoje“

Rusijos vyriausybė įspėjo, kad ji gali dar labiau išplėsti savo sąrašą „atsižvelgdama į tebesitęsiančius priešiškus užsienio valstybių veiksmus, nukreiptus prieš Rusijos atstovybes užsienyje“.

Atskirame „nedraugiškų“ šalių sąraše nustatyti ekonominiai apribojimai 48 daugiausia Vakarų šalims, reaguojant į sankcijas, įvestas Rusijai dėl jos šių metų invazijos į Ukrainą.

Maskva nurodė į šį sąrašą įtrauktoms šalims ne tik taikyti vizų apribojimus jų piliečiams, bet ir sumokėti skolą rubliais bei gauti vyriausybės pritarimą įmonių sandoriams.

Gegužės mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas uždraudė ekonominius santykius su asmenimis iš „nedraugiškų šalių“, kuriems taikomos sankcijos, reaguodamas į Vakarų turto areštus užsienyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: