Pixbay.com archyvo nuotr.

Tokioms socialinėms platformoms kaip „Facebook“, Twitter“ ir „WhatsApp“ Rusija skyrė baudą už tai, kad nesugebėjo išlaikyti Rusijos vartotojų duomenų vietinių serverių saugyklose, informavo Rusijos federalinė ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba, kai valdžia nusprendė užsienio šalių internetinėms kompanijoms taikyti griežtus suvaržymus.

Baudos skiriamos valdžiai sustiprinus Rusijos interneto segmento kontrolę ir po to, kai Prezidentas Vladimiras Putinas apkaltino Vakarų socialinių tinklų platformas šalies įstatymų nepaisymu.

Maskvos Tagankos rajono teismas „Facebook“ skyrė 15 mln. rublių (200 tūkst. dolerių), o „Twiterr“ 17 mln. rublių už pasikartojančius pažeidimus, tuo tarpu „WhatsApp“ už pirmąjį pažeidimą buvo skirta 4 mln. rublių bauda, sakė Rusijos federalinės ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarybos („Roskomnadzor“) kontrolė.

2014 metais priimtas prieštaringas įstatymas reikalauja, kad asmeniniai Rusijos vartotojų duomenys būtų saugomi šalies vidaus serveriuose.

Pirmą kartą „Twitter“ ir „Facebook“ už įstatymo pažeidimą buvo nubaustos pernai, o tuo tarpu „Google“ bauda pirmą kartą buvo skirta tik praėjusį mėnesį.

„Roskomnadzor“ ketvirtadienį pranešė, kad kai kurios kompanijos pradėjo skųstis tokiais įstatymais, įskaitant „Apple“, „Microsoft“, „LG Electronics“, „Samsung“, „PayPal“ ir „Booking.com“ bei daugelį kitų.

Paskutiniais mėnesiais prieš užsienio technologijų milžines Rusija imasi vis daugiau teisinių veiksmų, ypač dėl to, kad šios nepatenkina „Roskomnadzor“ reikalavimo pašalinti tam tikrą turinį.

Sausio mėnesį vykusių protestų, palaikančių įkalintąjį Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, metu, valdžia apkaltino internetines platformas kišimusi į šalies vidaus reikalus dėl to, kad nepašalino įrašų, kviečiančių nepilnamečius dalyvauti protestuose.

Tą mėnesį Putinas skundėsi apie didėjančią didelių technologijų kompanijų įtaką, kurios, pasak jo, varžosi su Valstijomis.

Birželio mėnesį Rusijos lyderis sakė, kad Vakarų socialinių tinklų platformos ignoruoja prašymus ištrinti nelegalų turinį.

Rusija užblokavo daugybę tinklapių, kurie atsisakė bendradarbiauti su valdžia, įskaitant „LinkedIn“ ir „Dailymotion“ vaizdo įrašų platformą.

Paskutiniais metais Rusijos vyriausybė griežtina interneto kontrolę prisidengdama pretekstu, jog kovoja su ekstremistais ir saugo nepilnamečius, ir pradėjo kurti vadinamąjį „suverenų internetą“.

Kremliaus kritikai smerkia oficialią interneto priežiūrą kaip būda nutildyti skirtingoms nuomonėms.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: