Ukrainos prezidentas Volodimyras Zelenskis. EPA-ELTA nuotr.

Rusijos kariai veržiasi į rytų Ukrainą, naikindami svarbiausius miestus ir siekia „viską sunaikinti“, – teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Maskvai pranešus, kad ruošiasi ilgam karui prieš savo kaimynę.

Karui pradėjus ketvirtą mėnesį, rusų armija nenumaldomai sprogdino pramoninį Severodonetsko miestą jį apsupus, o tai buvo bene pagrindinis šio karo kovų tikslas Donbaso regione.

Ukrainos prezidentas Zelenskis išreiškė liūdesį ir skausmą netekus begalės tautiečių, kurie žuvo dėl karinės Rusijos invazijos bei bandymo okupuoti šalį ir toliau ragino partnerius iš kitų šalių paremti Ukrainą sunkiąją ginkluote, sakydamas, jog ginklai Kijevui yra „geriausia investicija stabilumui pasaulyje atgauti“.

Rytinio Luhansko regiono gubernatorius Sergijus Gaidai teigė, kad į Severodonecką smogė oro antskrydžiai, raketos, artilerija ir minosvaidžiai, siekiant sustiprinti provincijos kontrolę ir judėti toliau į Ukrainą. „Situacija labai sudėtinga ir, deja, ji tik blogėja“, – sakė Gaidai, vaizdo įraše „Telegram“ apibūdindamas tai, ką jis pavadino „visuotinio masto puolimu iš visų pusių“.

“Rusijos kariuomenė nusprendė visiškai sunaikinti Severodonecką. Jie stengiasi nušluoti Severodonetską nuo žemės paviršiaus”, – sakė jis.

Tūkstančiai karių buvo išsiųsti užimti Luhansko srities, teigė Gaidai ir pridūrė, kad Severodonecko bombardavimas buvo toks intensyvus, kad 15 000-čių civilių jau per vėlu išvykti.

Tačiau, nepaisant Ukrainos pasipriešinimo ir pasaulinių sankcijų, Maskvoje esantis Rusijos gynybos ministras Sergėjus Šoigu toliau įsikibęs laikėsi savo pozicijos:

Mes tęsime specialiąją karinę operaciją, kol bus pasiekti visi tikslai“, – sakė jis, naudodamas Maskvos karo pavadinimą.

Visos Rusijos armijos jėgos, kurias jie vis dar turi, buvo panaudotos puolimui“, – teigė Zelenskis. „Okupantai nori viską sunaikinti iki pamatų“.

Pagrindinė žinutė, kurią vis kartoja Zelenskis yra ta, jog reikia daugiau ginklų, kurie padės atlaikyti rusų armiją ir pabaigti karą kuo greičiau. Vis primenama, kad labai reikia raketinių granatų, tankų, priešlaivinių raketų ir įvairių kitų ginklų siekiant ateityje užtikrinti saugumą nuo būsimos Rusijos agresijos.

Kuo ilgiau tęsis šis karas, tuo didesnė bus laisvės apsaugojimo kaina ne tik Ukrainoje, bet ir visame pasaulyje“. – tikino Zelenskis.

Ukrainos prezidentas ragino padėti kovojant su Rusijos vogtų Ukrainos grūdų eksportu.

Rusijos kariuomenė kasdien vagia grūdus, vėliau laivais gabena į kitas šalis. Stengiamės labai operatyviai reaguoti. Dirbame Užsienio reikalų ministerijos lygmeniu, su tų šalių ambasadomis, kurios nėra draugiškos”, – sakė prezidentas, kalbėdamas per vaizdo nuorodą Pasaulio ekonomikos forume, Davose.

Manau, jei žmogus supranta, iš kur tie grūdai, iš kur juos atveža Rusija, kaip jis gali juos nusipirkti neteisėtai, kai grūdai praktiškai parduodami beveik už dyką? Mums reikia pagalbos diplomatų lygmeniu, nes negalime su tuo kovoti vieni“, – teigė Zelenskis.

Šiais metais vykusiame Pasaulio Ekonomikos forume, Davose , kuriame nebuvo pakviesti Rusijos valdžios ar verslo atstovai, Zelenskis paragino susiburti politinį ir verslo elitą sukurti „naujų precedentų“ už vykstančią invaziją jo šalyje. Taip pat teigė, jog Ukraina kovos tol, kol atgaus visą savo teritoriją. Verta paminėti, jog Ukrainos prezidentas jau senai buvo prašęs, kad Rusija išvestų savo karius atgal į buvusias linija dar prieš pat invazijos pradžią.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat pareiškė, kad Vakarai tebėra susiskaldę dėl paramos Ukrainai ginantis nuo mėnesius trunkančios Rusijos invazijos. „Vienybė yra sutarimas apie ginklus. Man kilo klausimas, ar tokia vienybė egzistuoja ir praktikoje? Aš to nematau. Mūsų didžiulis pranašumas prieš Rusiją būtų tada, jei taptume tikrai vieningi”, – per Pasaulio ekonomikos konferencijoje vykusią diskusiją apie Ukrainą sakė Zelenskis.

Vašingtonas ir Europos šalys parūpino milijardų dolerių vertės ginklų Ukrainai, kad padėtų šalies ginkluotoms pajėgoms atremti stipriau ginkluotus užpuolikus. Kijevas paragino suteikti didesnę paramą, narystę JAV vadovaujamame NATO kariniame aljanse ir virš šalies įvesti neskraidymo zoną.

Zelenskis sakė, kad Ukraina yra dėkinga už JAV prezidento Džo Baideno paramą, bet teigė, kad ši parama nuolatos vėluoja. „Esame Europos žemyne ​​ir mums reikia vieningos Europos paramos“, – pridūrė jis. Zelenskis dar konkrečiai įvardijo kaimyninę Vengriją, kuri išreiškė nepritarimą visoje Europos Sąjungoje taikomam Rusijos naftos embargui, kuris yra vienas iš svarbių Ukrainos pateiktų reikalavimų sankcijoms Rusijai. Taip pat verta paminėti, jog Rusija nusprendė padaryti ir „humanitarinį koridorių“ tiems, kas parūpina maisto atsargasUkrainos žmonėms, siekiant sušvelninti sankcijų sąlygas.

Davose vykusioje konferencijoje, savo kalboje Volodymyras Zelenskis paragino gerai nusiteikusius forumo vadovus atsisakyti likusių interesų Rusijoje. „Visa prekyba su agresoriumi turėtų būti sustabdyta“, – sakė jis. „Visas užsienio verslas turėtų palikti Rusiją, kad jūsų prekės ženklai nebūtų siejami su karo nusikaltimais“.

Kitą dieną NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pakartojo šį raginimą. „Laisvė yra svarbiau už laisvą prekybą“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad „mūsų vertybių apsauga yra svarbiau nei pelnas“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat pasisakė, kad nemato Rusijos intereso užbaigti karą.

Taip, aš nematau. Nematau jokio susidomėjimo. Aš nematau jokių esminių ženklų. Vienintelis teigiamas dalykas yra tai, kad šalys pradėjo kalbėti apie Azovstalio atblokavimą ir civilių evakuaciją. Daugiau žingsnių nematau“, – teigė Zelenskis Pasaulio Ekonomikos forumo Davose metu, atsakinėjant į diskusijos moderatoriaus klausimus.

Zelenskio teigimu, dabartinis Rusijos prezidentas nevisiškai suvokia, kas vyksta. „Jis gyvena savo informaciniame pasaulyje, nesuvokdamas, kad Ukraina nedarys nuolaidų. Šis Ukrainos karas vyksta ne prieš ką nors, o už save, už savo žemę. Jis turi gyventi tikrovėje, o aplinka turi padėti jam išeiti iš informacinio nerealumo“, – teigė jis.

Ukrainos prezidentas teigė, jog pasibaigus aktyviam karo etapui, vyks taikos procesas, tačiau kyla klausimas, su kuriuo Rusijos prezidentu Ukraina derėsis dėl taikos.

Po karinės dalies, bus taikos procesas,sodinamas derybų stalas, bus taika, tik klausimas, su kuriuo Rusijos Federacijos prezidentu Ukraina derėsis dėl taikos. Ir tai priklausys nuo dabartinio Rusijos prezidento veiksmų”, – svarstė jis Davose vykusiame forume.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: