Suskaičiavus visus biuletenius, „Vieningoji Rusija“ gavo 49,8 proc. balsų. EPA-ELTA nuotr.

Rusijos opozicija apkaltino valdžią suklastojus Parlamento rinkimų balsus ir visuomenę pakvietė protestuoti. Kontroversiškas balsavimas internetu sumažino pirmaujančių, Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno remiamų, kandidatų šansus laimėti.

Sekmadienį, pasibaigus balsavimui, ankstyvieji rezultatai iš Tolimųjų rytų ir Sibiro parodė, kad diktatoriui Vladimirui Putinui palanki „Vieningoji Rusija“ gali pralaimėti rinkimus.

Tačiau Maskvoje, pradėjus skaičiuoti internetu atiduotus balsus, anksčiau pirmavę kandidatai, kuriuos rėmė įkalintasis Aleksejus Navalnas, staiga pradėjo prarasti pirmaujančias pozicijas. Jau vidurdienį, Kremliaus palaikomi kandidatai buvo paskelbti, kaip laimėję rinkimus visuose 15-oje sostinės rajonų, kas užtikrina du trečdalius daugumos Rusijos Valstybės Dūmoje.

Kremliui pasisakius apie balsavimą, kaip „laisvą ir sąžiningą“ ir „Vieningajai Rusijai“ surinkus 50 proc. balsų, opozicija įtūžo.

„Atsisakau pripažinti Rusijos Valstybės Dūmą teisėta“, – „Twitter“ rašė buvęs Jekaterinburgo meras ir žinomas opozicijos atstovas Jevgenijus Roizmanas.

Matydami daugybės kandidatų išsiveržimą Maskvoje, kurie neteko lyderiaujančių poziciją paskutinę minutę paskelbus internetu surinktus balsus, Komunistų partijos lyderiai atsisakė pripažinti elektroninį balsavimą.

Įtakingas partijos vadovas Maskvoje Valerijus Raškinas, kuris prarado vieną pirmųjų pozicijų balsavime paskelbus elektroninio balsavimo rezultatus, pirmadienio vakarą kvietė protestuoti kartu su kitais nugalėtais Rusijos Federacijos Komunistų partijos kandidatais.

„Šie rezultatai visiškai neįtikėtini“, – „The Moscow Times“ sakė Komunistų partijos kandidatas ir matematikos profesorius Michailas Lobanovas, kurį Maskvos apylinkėje nugalėjo televizijos laidų vedėjas, „Vieningosios Rusijos“ kandidatas Jevgenijus Popovas.

„Todėl kviečiu visus elektroniniame balsavime pralaimėjusius kandidatus susirinkti šiąnakt ir aptarti, ką daryti toliau.“

Maskvos mero komanda į šiuos žodžius sureagavo žaibiškai ir uždraudė bet kokius protestus, argumentuodamas ribojimais dėl koronaviruso.

Nepaisant to, pirmadienio vakarą keli šimtai žmonių susirinko Maskvos centre esančioje Puškino aikštėje ir protestavo prieš rinkimų rezultatus. Susibūrime dalyvavo ir su minia kalbėjo Komunistų partijos kandidatai V. Raškinas, D. Parfenovas ir S. Obuchovas.

Keletas metų prieš rinkimus, Kremliui palankios valdančiosios partijos, kuri laimėdavo bet kuriuos rinkimus, kuriuose tik dalyvaudavo, „Vieningosios Rusijos“ populiarumas vis mažėjo.

Netikusi pensijų reforma ir prastėjanti gyvenimo kokybė vis dažniau pasirodydavo apklausose, ko pasekoje, prieš rinkimus partijos populiarumas buvo nukritęs iki 30 proc.

Įkalintojo Kremliau kritiko Aleksejaus Navalno, kurio grįžimas į Rusiją ir po jo įvykęs įkalinimas vasario mėn. įžiebė masinius protestus, sąjungininkai tikėjosi, kad pasitelkus jo „Protingo balsavimo“ strategiją bus pašalinti bent keli Putinui palankūs politikai.

Galiausiai, vienintelis didelis pokytis buvo partijos „Naujieji žmonės“, kuri perkopė 5 proc. minimalią balsų ribą, patekimas į parlamentą.

Triuškinanti pergalė

Rinkimų paveikslas visos šalies mastu buvo miglotas ir stipriai priklausomas nuo kontroversiško elektroninio balsavimo, kuris buvo prieinamas tik Maskvos ir keletui kitų regionų.

Nors „Vieningoji Rusija“ prarado pirmas pozicijas iki šiol lojaliuose Sibiro rajonuose ir Tolimuosiuose rytuose, kur elektroninis balsavimas buvo neprieinamas, Maskvoje, kur įprastai rezultatai būdavo prasti, ji laimėjo triuškinančia pergale.

Iki rinkimų dienos likus savaitėms ar mėnesiams, valdžia ragino piliečius balsuoti elektroniniame balsavime, kurio iniciatorius buvo įtakingas liberalios radijo stoties „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Valstybės sektoriaus darbuotojai, įprastai patikimas balsų šaltinis „Vieningajai Rusijai“, buvo raginami ir kartais netgi verčiami registruotis balsuoti internetu.

Tuo tarpu opozicijos kampanija veikė atvirkščiai – įspėjo sąjungininkus nebalsuoti internetu, teigdami, kad tokiu būdu bus klastojami rezultatai.

2 mln. rinkėjų Maskvoje, kurioje buvo fiksuojamas 90 proc. aktyvumas, balsai, atiduoti elektroniniu balsavimu buvo paskelbti po balsavimo uždarymo praėjus 14 valandų.

Komunistai tyliai džiaugėsi už Maskvos ribų – bent jau tuose regionuose, kuriuose elektroninis balsavimas buvo neprieinamas.

Pasinaudoję pranašumu dėl A. Navalno „Protingo balsavimo“ bei sukritikavus prastėjančią gyvenimo kokybę ir mažas pajamas, Rusijos Federacijos Komunistų partija prieš „Vieningąja Rusiją“ puikiai pasirodė Tolimųjų rytų bei Sibiro regionuose.

Komunistams laimėjus 19 proc. balsų ir vietų skaičiui Dūmoje išaugus nuo 43 iki 57, šie rinkimų rezultatai laikomi vienais sėkmingiausių nuo pat Boriso Jelcino valdymo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: