Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Čen Unas

Ketvirtadienį Šiaurės Korėja, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Jungtinėms Valstijoms pagrasino imtis „rimtesnių karinių veiksmų“ dėl JAV pažado padėti savo sąjungininkėms Pietų Korėjai ir Japonijai saugumo srityje, link savo rytinių vandenų paleido trumpojo atstumo balistinę raketą.

Pasak Šiaurės Korėjos kaimynių, balistinė raketa buvo paleista 10:48 val. ryto iš Wonsan regiono, t. y. agresorės rytinės pakrantės, ir nusileido vandenyse, esančiuose tarp Korėjos pusiasalio ir Japonijos. Pietų Korėjos, JAV ir Japonijos karinės pajėgos, pastebėjusios incidentą, iškart pasmerkė Šiaurės Korėjos veiksmus ir patvirtino, kad agresyvi kaimynė trikdo regione įsitvirtinusią stabilią padėtį.

Šiaurės Korėja balistinę raketą paleido pirmą kartą per aštuonias dienas, o per paskutinius mėnesius – tai naujausias jos bandymas. Šalies vadovai anksčiau buvo sakę, kad kai kurie bandymai – tai branduolinio puolimo prieš Pietų Korėjos ir JAV objektus simuliacija. Daugelis ekspertų teigia, kad Šiaurės Korėja siekia sustiprinti savo branduolinį pajėgumą, kad iš konkurentų išpeštų daugiau nuolaidų.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Choe Son Hui įspėjo JAV, Pietų Korėją ir Japoniją, kad jų sąjunga prieš Šiaurę gali sukelti didesnę įtampą Korėjos pusiasalyje.

Taip Šiaurės Korėja oficialiai sureagavo į šių trijų šalių atstovų susitikimą Kambodžoje, įvykusį praėjusį sekmadienį. Jame sąjungininkės bendrai pasmerkė Šiaurės Korėjos raketinius bandymus ir susitarė drauge stengtis užkirsti jiems kelią. Baidenas, atstovavęs JAV, dar kartą užtikrino šalis partneres, kad JAV yra pasiryžusi visomis savo pajėgomis ginti Pietų Korėją ir Japoniją, netgi jei tai pareikalautų panaudoti branduolinę jėgą.

„Kuo labiau JAV stengsis „padėti savo sąjungininkėms“ ir provokuoti Šiaurės Korėją blefuodami savo kariniu pajėgumu Korėjos pusiasalyje bei visame regione, tuo proporcingai aršesnis bus Šiaurės Korėjos karinis atsakas, – teigė Choe. – Tai Jungtinėms Valstijoms bei jos vasalėms sukels rimtą, realią ir neišvengiamą grėsmę.“

Per paskutinius keletą metų reguliarūs kariniai mokymai Seule ir Vašingtone buvo sulėtinti arba atšaukti siekiant sustiprinti šiuo metu netvirtėjančius diplomatinius ryšius su Šiaurės Korėja ir reaguojant į COVID-19 pandemiją, tačiau pastaraisiais mėnesiais Pietų Korėjos ir JAV kariniai daliniai suaktyvėjo, o trišaliai mokymai (kartu su Japonija) buvo pratęsti, kadangi buvo pastebėta, kad Šiaurės Korėja pradėjo auginti savo branduolinę jėgą ir didinti raketų arsenalą.

Baidenas, susitikdamas dviese su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, pabrėžė, kad visos tarptautinės bendruomenės šalys yra suinteresuotos skatinti Šiaurės Korėją elgtis atsakingai. Tuo tarpu Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk Yeol kreipėsi būtent į Kiniją ir ragino imtis aktyvių bei konstruktyvių veiksmų siekiant mažinti Šiaurės Korėjos branduolinę grėsmę.

Kinija, paskutinė Šiaurės Korėjos didžioji sąjungininkė, įtariama vengimu laikytis Jungtinių Tautų Šiaurės Korėjai uždėtų sankcijų ir slapta pagalba siekiant palaikyti valstybės agresorės galią priešintis JAV įtakai Korėjos pusiasalyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: