© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Taryba išreiškė susirūpinimą dėl migrantų stovyklų ir paprašė Graikijos imtis ,,skubių priemonių“. Graikijos valdžia jau yra priėmusi teisės į prieglobsčio suteikimą įstatymą.Tačiau, taryba šį įstatymą vertina prieštaringai.

Minėtosios migrantų stovyklos yra įsikūrusios salose šalia Egėjo jūros.Būtent jose šiuo metu padėtis yra itin prasta.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovic nuvyko stebėti situacijos Lesbo Ir Samo salose .Po penkių dienų vizito ji teigė: ,,mane sukrėtė, kokiomis saubingomis higienos sąlygomis gyvena prašantys prieglobsčio“.

,,Vaizdas, kurį man teko matyti, šokiruotų dvidešimt pirmojo amžiaus Europą “,- tokiais žodžiais komisarė įspėjo susirinkusius į spaudos konferenciją, kuri buvo surengta likus kelioms valandoms iki Parlamente vykusio balsavimo, kuriame buvo sprendžiama ar įstatymas dėl prieglobsčio suteikimo turėtų būti sugriežtintas. Baigdama kalbą, ji dar pridūrė: ,, situacija yra katastrofiška“.

Šiose stovyklose, kurios talpina tik 6300 žmonių, jų gyvena net 34 000.

Komisarė paragino imtis „skubių priemonių kovojant su siaubingomis sąlygomis, kuriomis gyvena tūkstančiai žmonių“.

„Akivaizdžiai trūksta tinkamos medicininės priežiūros šiose perpildytose stovyklose, be to, žmonės valandų valandas laukia eilėse, kad galėtų gauti maisto ar nueiti į tualetą “, – sakė ji, neslėpdama pykčio.

Gyvenimo sąlygas stovyklose ne kartą kritikavo ir įvairios migrantų ir pabėgėlių teises ginančios organizacijos.

„Graikijos valdžia privalo veikti greitai“, nepaisoma žmogaus teisių“, – tvirtino Dunja Mijatovič.

Nuo 2016 metų Graikija yra viena iš šalių, kurios sulaukia daugiausiai pabėgėlių, todėl, rūpindamasis valstybės saugumu,Graikijos ministras pirmininkas, Kyriakas Mitsotakis nusprendė sugriežtinti priimtą įstatymą dėl prieglobsčio suteikimo.

„Paviršutiniškas“ prieglobsčio prašymų vertinimas

Kaip ir daugelis tarptautinių nevyriausybinių organizacijų, įskaitant „Amnesty“, komisarė išreiškė savo abejones dėl tam tikrų įstatymo pakeitimų. Ji buvo ypač susirūpinusi dėl prieglobsčio prašytojų sulaikymo laikotarpio pratęsimo ir pabrėžė riziką, kad Graikijos valdžios institucijos „paviršutiniškai“ įvertins prieglobsčio prašymus, ir taip pakenks migrantams ir pabėgėliams.

Kyriakas Mitsotakis prieš balsavimą dėl įstatymo sugriežtinimo, dar kartą patvirtino savo norą „atskirti pabėgėlius nuo imigrantų“. „Šis prieglobsčio įstatymas siunčia aiškią žinią: tie, kurie žino, jog jie negali gauti prieglobsčio mūsų šalyje,ir visvien bando į ją patekti, bus išsiųsti atgal į savo šalį ir praras pinigus, kuriuos investavo į savo kelionę“,- teigė Graikijos ministras pirmininkas.

Kyriakas Mitsotakis taip pat minėjo , kad į Graikiją atvykstantys žmonės dažniausiai yra afganai ir irakiečiai ir, kad įstatymo pakeitimai yra ,, labiau susiję ne su pabėgėliais, bet su migrantais, ir , kad ši problema tikrai nėra tokia didžiulė kaip toji, kuri užklupo 2015 metais, kai sirai masiškai bėgo į Europą.“

„Graikijos valdžia turi įveikti administracines kliūtis ir veiksmingai panaudoti turimas lėšas, kad galėtų valdyti padėtį , šalia Egėjo jūros, esančiose salose“,- sakė Dunja Mijatovič.

Dunja taip pat paragino Europą,, prisiimti daugiau atsakomybės perkeliant Graikijoje esančius žmones į kitas Europos valstybes, kad šalis, kurioje šiuo metu gyvena apie 100 000 migrantų ir pabėgėlių, pagerintų priėmimo galimybes“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: