Pexels.com archyvo nuotr.

Neturtas daugelyje šalių reiškia skirtingus dalykus, tačiau bendrai tai įvardijama kaip nesugebėjimas pajėgti nusipirkti visa, kas reikalinga, minimaliam pragyvenimui. Jungtinės Amerikos valstijos jau daug metų stengiasi kažko imtis, tačiau nepaisant ekonominio šalies atsigavimo, rūpinimasis skurstančiais sumažėjo, todėl daugeliu atžvilgių, problema daugelyje valstijų net padidėjo. Nors praslinkus ekonominiam nuosmukiui, buvo sukurta daug naujų darbo vietų, dauguma jų nėra tokios pačios, kaip anksčiau.

Skurdas yra tikriausiai labiausiai „užsispyrusi“ žmonijos problema. Jos pasekmės gali trukti visą gyvenimą ir būti perduotos iš kartos į kartą. Dauguma žmonių yra pažįstami su nepritekliumi. Nuo nesuskaičiuojamo kiekio benamių, bedarbių amerikiečių, ieškančių darbo, iki vienišų tėvų, dirbančių kelis darbus, kad išlaikytų save ir savo vaikus – milijonams amerikiečių nepriteklius yra kasdienis vargas, kuris reikalauja pasiaukojimo. Nepaisant to, kad egzistuoja daug strategijų, siekiančių sumažinti skurdą, jis apima praktiškai visą JAV visuomenę.

Taigi, kaip yra nustatoma, kad individai priklauso žemiau skurdo ribos, esančiai klasei? JAV vyriausybė nusprendžia, kas gyvena skurde remiantis pajamų riba. Visi piliečiai, kurie nepasiekia to slenksčio, yra laikomi gyvenantys žemiau skuro ribos. Ji priklauso nuo šeimos dydžio. Ši pajamų skaičiavimo sistema buvo apibrėžta dar 1963-iais metais ir nuo tada nepasikeitė. Remiantis šios sistemos skaičiavimais atsižvelgiant ir į infliaciją, keturių asmenų šeima (du suaugę ir du vaikai) yra laikoma gyvenanti skurde, jeigu neatskaičius mokesčių namų ūkio bendros metinės pajamos yra 24,845 JAV dolerių arba mažiau. O riba vienam asmeniui – 12,488 JAV dolerių per metus. Remiantis šia nustatyta suma, praėjusiais metais net 39,7 milijonai amerikiečių gyveno skurde. Oficialus 2017-tų metų nepritekliaus rodiklis siekė 12,3%. Tai tik menkas pagerėjimas nuo 2016-tųjų, kai rodiklis siekė 12,7%. Nuo 2014-tųjų skurdo rodikliai šiek tiek sumažėjo, tačiau vis tiek yra aukščiau už 2000-tųjų metų žemiausią užfiksuotą indeksą. Tuomet skurdas buvo paveikęs 11,3% visuomenės.

Ne paslaptis, jog kai kurios amerikiečių grupės yra labiau linkusios į nepriteklių, nei kitos. Pastebima, jog dažniausiai rodikliai priklauso nuo lyties, amžiaus, rasės ir geografinės vietovės. Jungtinėse Amerikos Valstijose moterys yra labiau linkusios patirti nepriteklių nei vyrai nepriklausomai nuo amžiaus, taip pat čia pat galima priskirti ir veteranus ir vienišas motinas, neįgaliuosius ir žmones, nebaigusius vidurinės mokyklos. Visi jie – didžiausią tikimybę nukristi žemiau skurdo ribos, turintys žmonės. Tačiau bene didžiausias pastebimas rodiklis yra rasė. Afro amerikiečiai ir lotynų amerikiečiai turi dvigubai didesnę galimybę patirti skurdą. Nors remiantis Jungtinių Valstijų gyventojų surašymo biuro pateiktais 2017-tų metų duomenimis, šių dviejų amerikiečių tautinių mažumų grupės pasiekė visų laikų žemiausią skurdo rekordą, kada nors užfiksuotą šioje sistemoje. Tačiau nors rodikliai ir nukrito, jie vis tiek siekia 18-21%. Dar blogesnėje situacijoje yra vietiniai amerikiečiai ir Aliaskos gyventojai, kurių net vienas iš keturių patiria skurdą. O asmenų, priklausančių net kelioms mažumos grupėms iš karto, skurdo rizika padidėja ne vieną kartą.

Svarbu pažymėti, jog nors kai kurios grupės yra labiau linkusios išgyventi nepriteklių, niekas nėra apsaugotas nuo galimų nutikimų. „Associated Press“ – nepelno siekiančios naujienų agentūros, vykdytos apklausos metu buvo išsiaiškinta, jog net keturi iš penkių suaugusių amerikiečių, turi ribotą ekonominį užtikrintumą, kuris ateityje gali privesti prie nesmagios situacijos.

Asmenys ir šeimos, kenčiantys nuo reguliaraus nepritekliaus, susiduria su daug kasdienių rūpesčių, pavyzdžiui, negalėjimu sumokėti už vaikų išsilavinimą, reikiamą medicininę pagalbą, sveiką, maistą, o ką jau kalbėti apie gyvenamo būsto nuomą. Didžiausia skurdo problema yra namų neturėjimas. Remiantis JAV apgyvendinimo ir urbanistinės plėtros departamento duomenimis, daugiau nei puse milijono amerikiečių neturi stogo virš galvos. Ir tai ne dėl to, kad jie yra nuo kažko priklausomi. Žinoma, tokiu situacijų taip pat yra ne mažai, tačiau nemaža dalis benamių asmenų iš tikrųjų turi darbus, tačiau nuolatos kylančios būstų kainos didelei daliai žmonių yra tiesiog neįkandamos.

JAV

Pexels.com archyvo nuotr.

JAV yra laikoma viena galingiausių pasaulio valstybių, šioje šalyje gyvena vieni turtingiausių pasaulio žmonių, tačiau skurdas čia yra paplitęs bene labiausiai iš visų galingiausių valstybių. Palyginimui galima atsisukti į Europos pusę. Norvegija – gerokai mažesnė valstybė už JAV, esanti Šiaurės Europoje.  Ši šalis yra Europos ekonominės erdvės narė ir penkta pasaulyje pagal naftos eksporto rodiklius. Skandinavijos valstybė yra laikoma viena turtingiausių valstybių pasaulyje, tačiau ir čia skurdas egzistuoja. Jis yra, tačiau jo rodikliai yra gerokai mažesni, nei Jungtinių Amerikos Valstijų. Čia skurde gyvenančių žmonių skaičius yra net 5% mažesnis – 7,5%. Tiesa, didžiąją jų dalį sudaro imigrantai, kurie negali pritaikyti savo išsilavinimo ir darbo patirties, įgytos savo gimtojoje šalyje tam, kad susikurtų karjerą Norvegijoje.

Atsigręžiant į savo šalį, Lietuvoje skurdo lygis yra didelis, iš tikrųjų net didesnis nei JAV. Žinoma, valstybių dydis, žmonių skaičius ir ekonomika labai skiriasi, tačiau skurdas čia yra tokia pat didelė problema. Iš visų Europos Sąjungos šalių Lietuvos skurdo lygis yra vienas didžiausių. Remiantis Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo duomenimis, 2017-tais metais mūsų maža šalis prie Baltijos jūros pasiekė didžiausią skurdo lygį nuo įstojimo į ES. Visiškame nepritekliuje praėjusiais metais gyveno net 13,8% Lietuvos piliečių. Tai net 1,5% daugiau, nei JAV.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: