JAV Prezidentas Donaldas Trumpas ir Markas Zuckerbergas / Facebook archyvo nuotr.

Jeigu esate svajoję papietauti su Facebook įkūrėju Marku Zuckerbergu, JAV Prezidentu Donaldu Trumpu ir jo žmona Melanija arba itin sėkmingu verslininku milijardieriumi Peteriu Thieliu, panašu, kad jau šaukštai po pietų. Būtent ši ketveriukė praėjusį mėnesį Baltuosiuose rūmuose slaptai susitiko privačiai vakarienei, apie kurią viešai prabilta tik praėjus kuriam laikui.

Tiesa, tiek Facebook, tiek Baltieji rūmai nekomentavo nei susitikimo tikslo ar aptartų klausimų, nei kodėl vakarienė buvo laikyta paslaptyje ir apie ją nenoromis pranešta tik vėliau. Verta paminėti, kad savaitę prieš minėtą susitikimą M. Zuckerbergas, lankydamasis Džordžtauno universitete, pakartojo pranešimą apie Facebook įsipareigojimą suteikti vartotojams galimybę laisvai reikšti mintis, ir pranešė apie kompanijos sprendimą netikrinti informacijos politiniuose skelbimuose: „Mes netikrinsime faktų, skelbiamų politinėse reklamose. <…> Manome, kad žmonės patys gali suprasti, ką nori pasakyti politikai“ (M. Zuckerbergas). Šis pranešimas siejamas su artėjančiais JAV prezidento rinkimais, vyksiančiais kitąmet. Teigiama, kad Facebook sprendimas netikrinti ir nekontroliuoti informacijos politiniuose skelbimuose gali pasitarnauti būsimai Donaldo Trumpo rinkiminei kampanijai.

Prieš keletą dienų paskelbta, kam atiteko Anti-defimacinės lygos Tarptautinės lyderystės apdovanojimas (ADL International Leadership Award). Juo buvo apdovanotas aktorius ir komikas Sacha Baronas Cohenas. Anti-defimacinė lyga ­– praeito amžiaus antrajame dešimtmetyje įkurta nevyriausybinė organizacija, kuri aktyviai kovojo su antisemitizmu. Šiandien ši organizacija pasisako prieš visas neapykantos formas.

Atsiimdamas apdovanojimą, savo kalboje S. Baronas Cohenas daug dėmesio skyrė būtent socialiniuose tinkluose skleidžiamai neapykantai ir įžeidinėjimams.  Jis teigia, kad socialiniai tinklai – Facebook, YouTube, Twitter, Google ir kiti – tampa didžiausia kada nors egzistavusia propagandos mašina. Šiose platformose skelbiama informacija pasiekia milijonus vartotojų, ir algoritmų, pateikiančių jiems aktualią informaciją, tikslas yra išlaikyti vartotojų susidomėjimą, sukelti jiems kuo daugiau jausmų. Netikra, melaginga informacija dažniausiai paveikia žmones smarkiau nei sausi, realūs faktai, todėl melagienos (fake news) jau seniai tapo įprastu reiškiniu internete. Socialiniai tinklai palengvina tam tikrų grupių, siekiančių skleisti melagingas naujienas ar netgi konspiracijos teorijas, veiklą – medžiaga (ypač jei tai tėra tekstas, o ne video ar nuotrauka), ją talpinant socialiniuose tinkluose, nėra niekieno tikrinama, todėl nekyla jokių kliūčių skleisti dezinformaciją milijonams vartotojų. Taip pat S. Baronas Cohenas užsimena apie JAV Prezidentą D. Trumpą, socialiniame tinkle Twitter dažnai besidalijantį įvairiomis įžvalgomis, kurios neretai sulaukia visuomenės kritikos, ypač tuomet, kai skelbiami iškraipyti faktai arba asmeninė Prezidento nuomonė.

Kalbėdamas išskirtinai apie Facebook, aktorius pabrėžė, kad „freedom of speech is not freedom of reach“ – turėdamas omenyje kiekvieno vartotojo galimybę pasiekti bene trečdalį planetos gyventojų, jis pareiškia, kad platformų kūrėjai turi prisiimti atsakomybę už jų valdomuose tinkluose skelbiamą informaciją. Teroristai, rasistai ar vaikų išnaudotojai tiesiog negali turėti galimybės ieškoti aukų ir skleisti savo pažiūrų, kurios visiškai prieštarauja visuomenės normoms, tačiau soc. tinklų vadovai nerodo jokios iniciatyvos užkirsti tam kelią.

Baigdamas savo kalbą S. Baronas Cohenas dar kartą paminėjo, kad didžiųjų socialinių tinklų vadovai turi pradėti atsakingai žiūrėti į jų valdomose platformose skleidžiamą informaciją. Turėdami milijardus vartotojų, socialiniai tinklai daro didžiulę įtaką formuojant visuomenės nuomonę ir nuostatas, todėl būtina tikrinti internete skleidžiamą informaciją ir siekti užkirsti kelią galimiems neapykantos pareiškimams, užgauliojimams ir dezinformacijai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: