Aurelija Stiklakienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Kiek daugiau nei prieš mėnesį Kaune duris atvėrė graikiško maisto užeiga „Kalamakis“. Čia šeimininkauja lietuvė Aurelija Stiklakienė, Graikijoje gyvenusi aštuonerius metus ir tokios užeigos idėją parsivežusi iš ten.

Vienoje iš Graikijos salų Aurelija dirbo restorane, kur išmoko gaminti vietinį maistą. Lietuvė pamėgo ne tik vietinį maistą, bet pačią šalį, išmoko graikiškai. Tačiau prieš dešimtmetį pasaulį sudrebinusi ekonomikos krizė Graikijai smogė itin stipriai, todėl ir Aurelijai teko išvykti. Iki sugrįždama ilgesniam laikui į Lietuvą, ji dar spėjo pagyventi Australijoje bei Norvegijoje. Ir visą tą laiką puoselėjo dar Graikijoje gimusią svajonę atidaryti graikiško stiliaus užeigą, kokių toje šalyje gausu ir kur vietiniai labai mėgsta keliaudami užsukti pavalgyti.

„Mano vyras statybininkas, darbo gauti gali praktiškai bet kur. O kartu su juo keliavau ir aš. Buvo minčių bandyti atsidaryti ir kitose šalyse, bet pasitaikius progai nutariau pirmiausia tai padaryti Lietuvoje, nes iš karto pradėti svetur turbūt būtų buvę per daug sudėtinga. Kai prekybos miestelyje „Urmas“ atsirado tinkamos patalpos, nutariau, kad jau metas“, – pasakojo moteris.

Pagrindinis patiekalas čia, kaip graikiškose užeigose yra kalamakis – graikiškai tai reiškia iešmelį. Nedideliais gabalėliais supjaustyta ir ant iešmelio suverta mėsa kepama ant įkaitintų lavos akmenų, pagardinama specialiais prieskoniais ir patiekiama su lygiai taip pat pakeptais daržovių iešmeliais, tradiciniu graikišku tzatziki padažu ir keptomis bulvytėmis arba graikiška pita.

2

Čia dar galima ragauti kebabą primenančio patiekalo – vištienos ar kiaulienos su daržovėmis pitoje, tradicinių graikiškų salotu su fetos sūriu, taip pat ir šaltos frape kavos.

3

„Graikijoje gyvenę ar atostogų metu šiuos patiekalus ragavę lietuviai užsuka ir nuogąstauja, ar tikrai bus toks pats skonis kaip ten? Tačiau išeidami sako, kad buvo net dar geriau nei Graikijoje. Tokie atsiliepimai labai motyvuoja toliau dirbti gerai ir suteikti žmonėms galimybę mėgautis maistu“, – sako A. Stiklakienė.

4

Virtuvėje ir už prekystalio sukasi ji pati, o jai pagelbėja mama ir viena samdyta darbuotoja. Nors tai yra greito maisto tipo užkandinė, įsikūrusi atskirame nedideliame pastate, maistas čia yra ruošiamas labai kruopščiai ir atsakingai, iš natūralių ir originalių graikiškų produktų.

7

„Liko ryšių, draugų Graikijoje, tad visi pagrindiniai produktai, prieskoniai keliauja iš ten. Čia pačios kepame pitas, darome tzatziki padažą. Visi patiekalai gaminami pagal autentiškus graikiškus receptus, todėl viskas yra šviežia ir skonis tikrai graikiškas“, – pasakojo pašnekovė.

5

Kadangi graikiško maisto restoranų Lietuvoje nėra daug, „Kalamakis“ sulaukia ne tik graikiškus skonius jau žinančių žmonių, bet ir smalsuolių, norinčių paragauti jo pirmą kartą.

„Būna, kad žmonėms reikia ir paaiškinti, papasakoti, kas tai per patiekalai, kaip ir kodėl jie taip daromi. Labai smagu, kad daugelis žmonių sugrįžta, daug kas užsuka papietauti – „Urmo“ prekybininkai, aplink esančių biurų darbuotojai“, – sakė A. Stiklakienė, kartais besijaučianti kaip graikiško maisto ambasadorė Lietuvoje.

Taip pat skaitykite: Verdiktas: „Grill London“ – augimas, šonkauliai ir šamas ne iš maximos [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: