Pexels.com archyvo nuotr.

Norint būti laimingiausia šalimi, neužtenka turėti sparčiausią ekonomikos augimą.

Pagal Pasaulinės Laimės ataskaitos duomenis, jau antrus metus iš eilės Suomijai yra suteiktas “laimingiausios pasaulio šalies” statusas. Ši šiaurės šalis yra gerokai priekyje kitų 10 šalių atžvilgiu šioje ataskaitoje, kurioje pagal surinktus duomenis iš Gallup pasaulinės apklausos 156 šalys buvo suskirstytos pagal laimės kriterijų

Šias metais laimingiausių šalių sąraše Lietuva pateko į garbingą 42 vietą, aplenkusi pagal laimės rodiklį Latviją (53) ir Estiją (55).

Nesunku suprasti kodėl Suomija atitiko laimingiausios šalies kriterijų. Šiaurės Europos šalys turi užtikrintą socialinio saugumo tinklą, kuriame atrasti progresyvūs ir sėkmingi būdai sprendžiant benamių problemą. Ten taip pat yra puiki edukacijos sistema, sėkmingai tvarkomasi su įsisparegojimu sumažinti lyčių diskriminacija darbo rinkoje. Nors populiaciją tesudaro 5,5 milijono žmonių, Suomija yra vienintelė šalis išsivysčiusiame pasaulyje, kur tėčiai praleidžia daugiau laiko su savo mažyliais nei jų motinos.

Suomijos visuomenė susikūrusi taip, kad žmonės jaučia valstybės palaikymą. Daugelis norėtų tokio gyvenimo, kur susirgus – jų sveikata būtų pasirūpinta, kur jų vaikai gautų gerą išsilavinimą, kur jie galėtų dirbti ir tikėtinai būti dvasiškai relizavęsi bei turėtų pakankamai atliekamo laiko praleisti su mylimaisiais, Nėra, taip, kad suomiai siekia būti itin turtingais. Suomija tiesiog padeda savo žmonėms pasiekti jaukų, paprastą gyvenimo būdą.

10-je laimingiausių šalių sąrašo, kaip ir praeitais metais, nemažai  Šiaurės šalių – Danija, Norvegija, Islandija, Švedija. Iš dešimtuko tik dvi šalys, Naujoji Zelandija ir Kanada, yra ne Europos žemyne. Pagal kitų šalių statistiką, pasauliniu atžvilgiu, jos yra žymiai mažiau pozityvesnės nei išvardintos dešimtuke. Ryškus to pavyzdys Pietų Azijoje, kur  Indijos gerovė neseniai gerokai sumažėjo (dabar nukritus į 140 vietą).

Šalys turėtų susirūpinti nelaimingumo kriterijumi tiek pat rimtai, kiek yra susifokusavusios į kitas sveikatai pavojų keliančias problemas. Galima manyti, kad norą tapti laimingesniam gali realizuoti tik turingos šalys, tačiau laimės paslaptis yra kur kas giliau. Pasaulinė Laimės ataskaita siekia paskatinti šalių vyriausybes ir individus patiems suformuoti politiką ir pozityvius gyvenimo pasirinkimus. Kai kurios šalys jau pradėjo įtraukti gerovės kriterijų į savo valdžią. Pavyzdžiui, Naujosios Zelandijos vadovybė paragino sukurti kitokią ekonomiką, kuri sistemingiau įtrauktų gerovės ir aplinkos apsaugos principus į savo politiką.

10 laimingiausių šalių sąrašas:

  1. Suomija
  2. Danija
  3. Norvegija
  4. Islandija
  5. Olandija
  6. Šveicarija
  7. Švedija
  8. Naujoji Zelandija
  9. Kanada
  10. Austrija

10 mažiausiai laimingų šalių sąrašas:

  1. Pietų Sudanas
  2. Centrinė Afrikos Republika
  3. Afganistnas
  4. Tanzanija
  5. Ruanda
  6. Yemenas
  7. Malavis
  8. Sirija
  9. Botsvana
  10. Haitis

Laimes indeksas

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: