SpaceX archyvo nuotr.

SpaceX“ (Space Exploration Technologies Corporation) – tai privati JAV astronautikos bendrovė, kuri 2002 m. buvo įkurta verslininko Elono Musko. Kompanija įkurta siekiant sumažinti kosmoso kelionių kainas ir įgyvendinti Marso kolonizaciją.

Ši didelė kompanija yra sukūrusi nešančiąją raketą „Falcon 9“ ir daugkartinio naudojimo kosminį transporto laivą „SpaceX Dragon“, kurie naudojami krovinių gabenimui į Žemės orbitą. 2018 m. „SpaceX“ atliko pirmąjį sėkmingą galingiausios raketos „Falcon Heavy“ paleidimą. Ši raketa bus naudojama krovinių iškėlimui į Žemės orbitą. Vėliau tikimasi, kad raketa padės nugabenti krovinius ir astronautus į Mėnulį bei Marsą.

SpaceX“ turi pasirašiusi kontraktą su NASA dėl astronautų ir krovinių gabenimo į Taptautinę kosminę stotį su „Dragon“ raketa. Todėl ši raketa buvo paleista iš Kanaveralo kyšulio Floridoje. Astronautas Ricky Arnoldas stoties robotine ranka pagriebė krovinį, kurį reikėjo nugabenti į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Atgabentame beveik 2,7 tūkst. kilogramų krovinyje yra apvalus robotas „CIMON“ su įdiegta dirbtinio intelekto (DI) technologija, kuri yra kiek didesnė už krepšinio kamuolį. Šis išmanusis robotas, atkeliavęs iš Vokietijos kosmoso agentūros, turėtų padėti vokiečių astronautui Alexander‘ui Gerstui atlikti mokslinius eksperimentus. Tačiau taip pat bus išbandyta išspręsti Rubiko kubą. Bandys ne tik Gerstas, bet ir „CIMON“. Roboto smegenys bus nuolatos atnaujinamos, todėl jo intelektas ir funkcionalumas didės.

Į stotį taip pat atskraidinta genetiškai identiškų pelių, kurios bus naudojamos žarnyno bakterijų tyrimams, taip pat itin daug kofeino turinčios kavos.

Mūsų laukia keletas tikrai įdomių savaičių, per kurias mes imsimės mokslo ir pradėsime kai kuriuos puikius eksperimentus“, – taip sakė R. Arnoldas Misijų kontrolės centrui praėjus kelioms minutėms po to, kai robotinė ranka pačiupo kapsulę.

Sužinojęs, kad tai krovinys, kurį sugavo stoties robotinė ranka, R. Arnoldas nusistebėjo: „Sunku patikėti.. kaip toli mes nuėjome. Tai gana didelis pasiekimas ne tik mums, bet ir žmonijai“.

SpaceX“ sėkmingai vykdo savo darbus ir eina kryptimi, kuri mums daugiau leidžia sužinoti ne tik apie Žemę, bet ir apie pačią Visatą. Jie konstruoja palydovus, raketas ir net kuria greičiausia mašiną pasaulyje „Tesla Roadster“, kuri pasauliui jau turėtų būti pristatyta 2020 metais.

E. Musko idėjos kartais atrodo apsurdiškos, bet juo visada tikima. Jam nemažai prireikė metų, kad įtikintų NASA (JAV valstybinė agentūra, atsakinga už visas nekarines kosmoso tyrimo programas) su juo bendradarbiauti.

Dabar jis sugalvojo kurti kosminį laivą, kuris nugabens žmones į Marsą, per 80 dienų. Iki 2024-ųjų jis nori į šią Saulės sistemos planetą nusiųsti savanorių grupę. Muskas supranta, kad kelionė gali būti pavojinga, todėl pareiškia: „Jūs pasirengę numirti? Jei taip, esate puikus kandidatas į pirmuosius skrydžius“.

Milijardierius visada savo galvoje turi idėjų ir jomis tiki. Įgyvendinat kokį nors projektą E.Muskas dirba po 100 val. per savaitę, paprastomis dienomis – 80-90 val. (standartinė darbo savaitė neviršija 43 val.).

Svajoti reikia, nes tuomet svajonės pildosi. Norėčiau numirti Marse, bet tik ne nuo smūgio į jo paviršių“, – sako E.Muskas. Ir kas čia žino.. gal jam tikrai pavyks išpildyti savo svajonę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: