istockphoto.com archyvo nuotr.

Kaip sveikatos priežiūros darbuotoja, Džordana Makučeson galėtu pasiskiepyti nuo COVID-19 kada tik norėtų. Tačiau 28-erių metu dantisto padėjėja perdavė šį sprendimą kitiem: kūdikėlio, kurį ji nešioja jau beveik penkis mėnesius, tėvams.

Kaip surogatinė motina, Makučeson, gyvenanti Marietoje, Ohajo valstijoje (JAV), paaiškino, kad jos ryšys su šiuo metu jos viduje augančiu kūdikiu nėra panašus į motinišką meilę, kurią ji jautė nešiodama savo trijų metų dvynukus. Tai yra darbas, kurį atlikdama ji pasirašė sutartį, leidžiančią kūdikio tėvams, vietoj jos, pasirinkti medicininius sprendimus, įskaitant tai, ar skiepytis nuo COVID-19.

Jie pageidavo, kad Makučeson liktų neskiepyta.

Sprendimas dėl skiepijimo verčia surogatines motinas ir būsimus tėvus sunkiai diskutuoti. Susirgus, nėščioms moterims pasireiškia stipresni COVID-19 simptomai – dėl ko jos gali pagimdyti per anksti. Tačiau pusė tėvų, dirbančių su Masačusetso valstijos „Circle Surogatija“, vis tiek teigia, kad nori turėti reikalų su surogatine motina, kuri neplanuoja skiepytis nėštumo metu.

„Tai mane iš tiesų nustebino, kad yra tiek daug tėvų, kurie yra prieš skiepus,“ sakė Emilija Soner, klinikos ir programos paramos agentūroje direktorė. „Mums yra buvę situacijų, kai buvo svarstoma ar surogatinė motina buvo skiepyta nuo gripo ar ne, bet tokių diskusijų tikrai nebuvo,“ prisipažino ji.

Keturios kitos surogatinės agentūros pranešė, kad taip pat girdi būsimų tėvų norus, kad nėštumo metu surogatinės motinos nebūtų paskiepytos.

„Su mumis bendradarbiavo vieni tėvai, kurie nenorėjo, kad surogatinė motina būtų paskiepyta, jie buvo itin susirūpinę dėl COVID viruso, todėl jai sumokėjo dėl prarastų darbo užmokesčių, kad ji likusius tris mėnesius galėtų nedirbti. Jiems dėl to buvo ramiau, o ir surogatinė motina nepatyrė jokių finansinių sunkumų.“

Nuo pat koronaviruso protrūkio pradžios besilaukiantys tėvai ir surogatinės motinos stengėsi sutarti dėl saugumo; dėl to aptariama yra ir vakcina. „Besilaukiantys tėvai ir taip jaučia, kad nepakankamai kontroliuoja šį nėštumo, nes jie fiziškai nenešioja to kūdikio patys. Jie pasitiki kitu žmogumi, kuris išnešios jų kūdikį, ir jie taip pat pasitiki kitu žmogumi, kad jis laikysis COVID-19 taisyklių.“

Viktorija Ferera, „Pasaulinės Surogatijos“, kurios biurai yra Konektikute ir Niujorke, įkūrėja, teigia, kad nėščioji surogatinė motina, dirbanti jos agentūroje, turėjo šansą pasiskiepyti, nes ji dirba sveikatos priežiūros srityje. Tačiau ji to atsisakė, nes kūdikio motina nenorėjo, kad ji būtų paskiepyta.

„Besilaukianti motina net klausė manęs ar surogatinė motina pasiskiepijo ir ar ji galėtų atšaukti sutartį ir nutraukti nėštumą,“ sakė Ferera. „Tai gyvas pavyzdys, kad kai kuriems žmonėms būdingas itin didelis nerimas.“

Dažniausiai, tėvai nori dirbti su surogatinėmis motinomis, kurios yra pasiryžusios atlikti daugiau medicininių gydymų, kad apsaugotų kūdikį, pavyzdžiui atlikti papildomus genetinius tyrimus ar ultragarsą –o ne mažiau. Tačiau dauguma būsimų tėvų pranešė surogatinėms agentūroms, kad koronaviruso vakcinos yra tiesiog per naujos, ne pakankamai ištirtos, kad jie galėtų jaustis patogiai jei paskiepytų nėščią moterį.

Klausimai ir įvairios abejonės – ar nėščios moterys turėtų pasiskiepyti vakcinomis nuo koronaviruso, pradėjo sklisti, kai gruodžio mėn. JAV maisto ir vaistų administracija patvirtino skubios paskirties „Moderna“ ir „Pfizer-BioNTech“ vakcinas. Iš pradžių, Pasaulio sveikatos organizacija teigė, kad nėščiosios turėtų pasiskiepyti, o JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras teigė, kad jos tik „gali pasirinkti skiepytis“.

Šis nesutarimas kilo iš to, kad nei „Moderna“, nei „Pfizer“ sąmoningai neįtraukė nėščių moterų į savo pradinius skiepų tyrimus, kaip įprasta atliekant biomedicinos bandymus. Maža dalis bandymuose dalyvavusių moterų vėliau pastojo arba sužinojo, kad buvo nėščios tyrimo metu; gruodžio mėn. jos nepranešė apie jokias rimtas komplikacijas.

Daugiau nei 10,000 nėščių moterų jau yra paskiepytos JAV, o vasario mėn. pradžioje, daktaras Antonijus Faukis, geriausias šalies infekcinių ligų ekspertas, teigė, kad iki šiol nebuvo jokių „raudonųjų vėliavų“. Tiriant gyvūnus su mRNA vakcinomis, tokiomis kaip „Moderna“ ir „Pfizer“, taip pat nustatyta, kad jos neturėjo įtakos vaisingumui ir nepakenkė nėštumui. Dabar „Pfizer“ pradeda dar vieną bandymų etapą, kuriame dalyvaus 4,000 nėščių moterų. „Johnson & Johnson“, kurių vakcina buvo patvirtinta vasario mėnesį, planuoja išbandyti savo vakciną ant nėščių moterų, po to, kai jie pabaigs tyrimus, kuriuose dalyvaus vaikai ir naujagimiai.

Surogatinės motinos yra itin susiskaldžiusios dėl noro skiepytis nuo koronaviruso. Kelios surogatinės motinos, kurios kalbėjo su žiniasklaidos atstovais pripažino, kad joms būtų patogiausia, jei šį pasirinkimą išspręstų su ja dirbantys tėvai. Kitos aiškino, kad jos nebus paskiepytos nuo koronaviruso.

„Surogatijos Sprendimų“ agentūroje Teksase, beveik pusė surogatinių motinų yra nusistačiusios prieš skiepus. „Pirma Surogatija“ Kalifornijoje, apie 35% surogatinių motinų pasisakė nenorinčios skiepytis. Kitos moterys, nuo 10% iki 15% sakė norinčios pasiskiepyti prieš nėštumą, bet ne paties nėštumo metu.

„Jos nenori būti ‘bandymo triušiais’ –taip jos sakė pačios,“ teigė Mereko, „Pirma Surogatija“ surogatinių motinų programos direktorė. Jos agentūra bandė išsiaiškinti, kas būtent skatina šias moteris atsisakyti vakcinos. Jie ieškojo bendrumų tarp surogatinių motinų vietovės, tautybės, amžiaus. “Tačiau jų tikrai yra visose kategorijose.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: