Pexels.com archyvo nuotr.

Daugelis esame girdėję apie įvairiausias pažinčių programėles, portalus ir panašiai. Tačiau kas tai iš tiesų per terpė, kaip ji veikia ir kokia yra jos nauda, o galbūt žala? Šiame straipsnyje bus aptariama „Tinder“ pažinčių programėlė, nagrinėjamas jos veikimas, psichologija, slypinti už jos ir galimi pavojai.

„Tinder“ – internetinių pažinčių programėlė, kuria galima naudoti tiek savo kompiuteryje, tiek išmaniajame telefone. Kasdien prie jos prisijungia apie 10 milijonų vartotojų, kurie ieško naujų draugysčių, pažinčių, trumpų nakties nuotykių ar gyvenimo meilės.

Tinder, žinomas kitu, sulietuvintu vardu „Tinderis“, yra programa, kurios veikimo principas yra gana lengvas ir prieinamas daugeliui žmonių, skirtas įvairiausio amžiaus grupėms.

Norint prisijungti prie minėtos platformos, reikia susikurti paskyrą, prisijungiant arba su savo mobiliojo numeriu, arba per kitą, dar populiaresnį tinklą „Facebook“. Dar yra prisijungimo su Google paskyra galimybė.

Tada tereikia nustatyti, kas jus domina: vyrai, moterys, ar abi lytys. Tolimesnis žingsnis – atstumo, kuriame norite ieškoti pažinčių, pasirinkimas. Žinoma, kad funkcija tinkamai veiktų, privaloma leisti šiai programai matyti jūsų vietovę. Jei sutikimo neduosite – jokių pažinčių žaidimų žaisti negalėsite, mat Tinderis tuomet tiesiog išsijungia.

Akivaizdžiai kiekvienam profiliui yra reikalingos nuotraukos. Jų įkelti galite iki 9. Žinoma, jei toks kiekis vartotojo netenkina, galima pridėti tiesioginę nuorodą į savo „Instagram“ profilį.

Belieka tik susikurpti asmeninį aprašymą, kurį matys kiti vartotojai, ir viskas būna paruošta vartojimui.

Nederėtų pamiršti, kad yra ir dar kelios galimybės „papuošti“ savo paskyrą, kad iš tiesų atrodytumėte išskirtinai. Galima pridėti savo darbo vietą, užimamas pareigas, mokslo įstaigą, kurioje mokėtės ar vis dar tebesimokote, pridėti gyvenamąją vieta ir net gi pasirinkti savo mėgstamiausią dainą. Pastaroji galimybė parodyti savo muzikinį skonį nėra ribota – prisijungus ir prie „Spotify“ bus rodomi jūsų mėgstami muzikos atlikėjai.

Tačiau kaip veikia visas pažinčių procesas? Na, ekrane išmetamas kito vartotojo profilis. Jei šis jus domina, ekrano perbraukimas į kairę reiškia, kad šis žmogus jums nepatinka. Perbraukus į dešinę – kad patinka. Jeigu naujoji simpatija, pamačiusi jūsų profilį, taip pat pažymi, kad jūs jai patinkate, programa džiugiai praneša „It‘s a match!“, išvertus į lietuvių kalbą tai reikštų „Jūs sutampate!“. Tuomet jūs arba žmogus, su kuriuo „sumačinote“ galite rašyti vienas kitam žinutes.

Žinoma, jei negalite apsispręsti, ar nuotraukų pakanka parodyti simpatiją, galite bet kada bakstelti ant kito vartotojo profilio ir išvysti visą papildomą informaciją, kurios pateikimo galimybės buvo išvardytos aukščiau, ir priimti sprendimą tuomet.

Pexels.com archyvo nuotr.

Psichologija, slypinti už „Tinder“

Galima išgirsti krūvą sėkmės arba nesėkmės istorijų, kurių ištakos siekia būtent aptariamą pažinčių tinklą. Tačiau kokias psichologines pasekmes turi šios programėlės vartojimas?

Kanadiečių psichologijos profesorius Džordanas Petersonas, parašęs nemažai knygų apie psichologiją, apie „Tinder“ atsiliepė taip:

Verta pažymėti, kad tai – itin skatina priklausomybę. Skaičiau, kad dabar jauni žmonės mieliau renkasi susirašinėjimo bendravimo būdą nei tiesioginį kontaktą.

Kaip tikrą technologijų revoliuciją vyras pabrėžė visą „patinka/nepatinka“ procesą. Anglų kalboje jis vadinamas terminu „Swipe“, lietuviškai jis skambėtų „perbraukimas“.

Šis perversmas visų pirma padaro taip, kad vyrams nebėra taip skaudu, kai šie yra atmetami kaip partneriai. Tas skausmas sumažinamas iki nulinės vertės. Tai tampa nebesvarbu, nes kitas žmogus tavęs net nepažįsta.

Psichologas tvirtina, kad galima „braukyti“ kiek širdis geidžia ir tai nesukels jokių į atstūmimą panašių jausmų. Pasak jo, tai tampa mažiau svarbu nei pralaimėjimas mėgstamame kompiuteriniame žaidime.

Svarbu yra tai, kad ši programa priverčia moteris kitaip žiūrėti į seksą. Merginos, nenorinčios pirmo pasimatymo metu užsiimti intymiais žaidimais, iškart yra nurungiamos tų, kurioms tai nekelia jokių kliūčių.

Džordanas taip pat pasakojo, kad panaikinamas visas įprastinių santykių džiaugsmas ir apskritai visa kelionė iki intymumo tampa nebeegzistuojančia. Pasak jo, „Tinder“ naudojimas vienos nakties nuotykiams (kas yra itin dažnas reiškinys) tarsi panaikina prasmę investuoti į ilgalaikius santykius, mat visada gali atsirasti galimybė tiesiog „iškeisti“ savo partnerį į geresnį.

Keliami pavojai ir šantažas

Tiems, kurie smalsauja kaip derėtų pritraukti kuo daugiau simpatijų yra galybės turinio internete. Kiek nuotraukų naudoti, kokias jas daryti, ką derėtų pasakyti pirmais pokalbio sakiniais. Deja, tačiau niekas nekalba apie pavojus, slypinčius už to.

Programą dažniausiai naudoja jauni žmonės, ir nors pabrėžiama, kad kiekvienas vartotojas turi turėti 18 metų, ši sąlyga dažnai yra „apeinama“. Dažniausiai nepilnamečiai asmenys pakeičia savo Facebook paskyros gimimo amžių, taip gaudami priėjimą prie Tinderio.

Žinoma, su tuo bandoma kovoti. Kilus įtarimui, kad matomas nepilnamečio asmens profilis, galima šį raportuoti. Tuomet šis profilis bus peržiūrėtas ir galimai pilnametystės neturintis asmuo bus užblokuotas, prarasdamas galimybę naudotis programa.

Negalima pamiršti, jog pavojus yra realus ir asmenims, kurie turi teisę naudotis platforma. Niekuomet neaišku, koks žmogus gali slėptis už netikrų nuotraukų, kurias gali „pasiskolinti“ iš Google. Visada atsiranda apgaudinėjimo galimybė. Anglų kalboje tam įvardinti atsirado terminas „catfishing“, tai reiškia „šamo žvejyba“, kuomet asmuo apsimeta kažkuo kitu, kitais žodžiais tariant, pavagia kito žmogaus tapatybę.

Šitaip į pažinčių žaidimus gali prisijungti ir vaikų tvirkintojai, psichopatai, prievartautojai ir kiti itin nemalonūs piliečiai. Tad visada derėtų imtis kelių saugumo priemonių, siekiant išvengti galimai pavojingos konfrontacijos:

  1. Pasitikrinti, ar jūsų simpatija turi socialines medijas.
  2. Pasinaudokite Google siūloma paslauga „Image Search“ (nuotraukos paieška) ir pasitikrinkite, ar tai nėra pavogta nuotrauka.
  3. Pasiūlykite pasikalbėti mobiliuoju, geriausiai būtų su vaizdo funkcija, kad būtumėte tikri, kad tai tas pats žmogus.
  4. Būkite kritiški. Vis dėl to tai yra žmogus, kurio nepažįstate.

Paskutinis punktas gali pasirodyti keistas, tačiau yra ne vienas atvejų, kuomet siekiant sujaudinti simpatiją yra siunčiamos intymios nuotraukos. Štai ką pasakoja vaikinas, skaudžiai nusivylęs įgyta patirtimi:

Ji atrodė it modelis, o kai pradėjome bendrauti, ji pasirodė labai draugiška. Atrodė, kad sapnuoju.

Mergina atsakė, pokalbis įgavo pagreitį ir netrukus vaikinas buvo įtikintas susiskambinti per „Skype“. Žinoma, netrukus tema pradėjo kryptį prie seksualinių žaidimų. Tačiau viskas labai greitai pasikeitė, kai mergina staiga pradėjo terorizuoti vaikiną. Vyriškis sulaukė grasinimų, kad „Skype“ pokalbio metu buvo padaryta nuotraukų, o visa medžiaga bus paplatinta viešai. Buvo pateikta sąlyga, kad jei iškarto mergina gaus 800 dolerių, nuotraukos viešinamos nebus.

Staiga ji man pradėjo rodyti visas nuotraukas, tuomet atsidariusi Facebook paskyrą rodė mano tetos, sesers, net įmonės, kurioje dirbau, profilius. Mane suėmė panika.

Tai tėra viena iš istorijų, kur atsitiktinė romantika greitai pavirsta siaubingu incidentu. Pasak statistikos, 2018 metais tokių įvykių buvo virš 21 tūkstančio, kuomet iš aukų reikalauta pinigų, pasinaudojant romantiniais interesais. Ir šie duomenys apima tik JAV.

Pexels.com archyvo nuotr.

Specialistai tvirtina, kad „Tinder“ besinaudojantys apgavikai nėra tiek pavojingi, kokie gali pasirodyti. Štai minėto vaikino pasakojimas tęsėsi. Nusiuntus merginai 800 dolerių, kitą dieną ši pareikalavo dar 1500. Vėliau vaikinas patikrino, kad banko sąskaita, kuriai buvo nusiųsti pinigai yra Filipinuose. Jam pradėjus agresorę ignoruoti, ši tiesiog nustojo jam rašinėjusi.

Vėliau jis apmaudžiai teigė:

Žinau, kad daugelis neapsigautų tokiu atveju, tačiau jei yra randamas pažeidžiamas žmogus, iš to galima užsidirbti krūvą pinigų. Tai padaro šį reikalą labai pavojingu.

Vyras, praėjus mėnesiams, atviravo, kad jau vėl naudojasi „Tinder“ programa, tačiau dabar yra gerokai atidesnis ir atsargesnis. Prisimindamas įgytą patirtį, jis tik šypteli, esą tai buvo per daug gerai, jog būtų tiesa.

Taip, aš vėl naudojuosi ta programa, tik dabar jau atsargiai vertinu gautas simpatijas, o tos, kurios atrodo netikros – užblokuoju.“

Taip pat skaitykite: „Veganseksualumas“ – kai veganai seksualiniais partneriais renkasi tik veganus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: