Serialo "The Crown" kadras / Netflix

Nors šiandien serialai kuriami kone visomis temomis, o istoriją labiau mėgstama perteikti filmų pavidalu, pastaruoju metu istorinės tematikos serialai jau užėmė gana svarbią vietą kino gerbėjų širdyse. Serialų objektais tampa patys įvairiausi istoriniai įvykiai ir asmenybės, palikusios ryškų pėdsaką pasaulio metraščiuose. Tiesa, nors aklai pasitikėti rodomais įvykiais ir detalėmis nederėtų, vis tik bendrą vaizdą apie tam tikrą istorinį momentą susidaryti bus neabejotinai lengviau. Jūsų dėmesiui – 10 geriausių istorinių serialų, patiksiančių ne tik istorijos gerbėjams:

10. „Karūna” (The Crown)

Žymiojo internetinio transliuotojo „Netflix“ prieš kelerius metus žiūrovams pristatytas serialas pelnė begalę žiūrovų simpatijų ir kino kritikų liaupsių. Peterio Morgano kurta istorinė drama tapo tarsi tolimesniu projektu pernelyg nenutolstant nuo jo paties kurto 2006-ųjų filmo „The Queen“ ir spektaklio „The Audience“, kuriuose taip pat buvo pasakojama apie britų Karališkosios šeimos gyvenimą. Viso kol kas yra išleisti 3 serialo sezonai, kurių kiekvieną sudaro 10 serijų. „The Crown“ pelnė net 3 „Auksinio Gaublio“ apdovanojimus, visą krūvą „Emmy“ statulėlių ir buvo nominuotas dar pusšimčiui kitų apdovanojimų. Nors neišvengta tam tikrų istorinių įvykių neatitikimų ir perdėtos dramos tam tikruose epizoduose, apskritai serialas vertinamas itin teigiamai.

Pasakojimo centre atsiduria karalienė Elžbieta II, kuri serialo žiūrovams pristatoma kaip dvidešimt penkerių neseniai ištekėjusi mergina, kuriai tenka susidurti su bauginančiu iššūkiu vadovauti garsiausiai pasaulio monarchijai tuo pat metu vystant draugystę su legendiniu britų ministru pirmininku, seru Vinstonu Čerčiliu. Britų imperija patiria nuosmukį, politinis pasaulis iš pagrindų sujauktas, o sostą užima jauna moteris. Tai reiškia naujos eros pradžią. Žiūrovai supažindinami su įvairiais karalienės ir jos aplinkos gyvenimo etapais bei iššūkiais, su kuriais tenka susidurti jaunajai valdovei. Kiekvienas serialo sezonas apima tam tikrą laikotarpį, kuris prasideda skirtingais žymiais įvykiais, lėmusiais būtent tokią įvykių eigą, kokia nutiko realybėje. Planuojama, kad paskutinysis serialo sezonas taps XXI a. karalienės metraščiu, žyminčiu žymiausios pasaulio monarchės gyvenimą. Skirtingo amžiaus karalienę vaidina skirtingos aktorės – pirmuosiuose dviejuose ją įkūnijo Claire Foy, trečiajame ir ketvirtajame vaidmenį atlieka Olivia Colman, o paskutiniuose dviejuose vaidins Imelda Staunton.

9. „Žemės stulpai” (The Pillars of the Earth)

Prieš dešimtmetį pasirodęs aštuonių dalių istorinis mini serialas buvo nominuotas net trims „Auksiniams Gaubliams“ ir kelioms dešimtims kitų apdovanojimų. Serialas sukurtas remiantis valo Keno Folletto to paties pavadinimo romanu, išleistu 1989-aisiais. „Žemės stulpai“ sulaukė itin gerų atsiliepimų ir žiūrovų ir kino kritikų. Giriamas dėl dėmesio detalėms, serialas, savaime suprantama, pademonstravo ir keletą neatitikimų, tačiau pastarieji aštrių kritikos strėlių nesulaukė. Daugiausia istorinių klaidų pasitaikė dėl herojų gyvenimo trukmės – vieni jų mirė ar mirė anksčiau nei iš tikrųjų, kiti vėliau. Nepaisant to, ši aštuonių dalių istorinė drama, pasakojanti apie XII a. Angliją kausčiusį pilietinį karą, neabejotinai verta kiekvieno istorijos mėgėjo dėmesio.

Istorinė nuotykių drama pasakoja apie trisdešimtmetį trukusias žymiosios Kembridžo katedros statybas. Veiksmas vyksta XII a. Anglijoje. Karaliaus Henriko I sosto įpėdinis paslaptingai žūva nuskendus karališkojo laivyno laivui, lieka tik nepilnametė karaliaus dukra Mod. Bet ji valdove tapti galės tik tuomet, kai jos pačios sūnus sulauks pilnametystės. Po kelerių metų ji pagimdo berniuką, tačiau jos tėvas nunuodijamas, ir sostą užima klastingas karaliaus sūnėnas Steponas. Princesę palaikantys aristokratai, dar esant gyvam jos tėvui prisiekę ištikimybę, rengiasi sukilti. Pasakojime susipina kelios istorijos, kuriose dalyvauja ir norintieji atgauti sostą, ir pašaliniai gyventojai. „Žemės stulpuose“ persipina tuometės Anglijos visuomenės ypatybės ir istorijos vingrybės.

8. „Medičiai” (Medici)

Nors pasauliniu mastu šis serialas nesulaukė didesnio pripažinimo ir įvertinimo, vis tik ši istorinė italų drama, turinti viso 3 sezonus, žiūrovų ir kino kritikų yra vertinama itin palankiai. Serialas pasakoja apie Medičių, Italijos pirklių ir bankininkų, dinastiją. Jį transliuoja internetinis transliuotojas „Netflix“. Tiesa, pirmasis serialo sezonas turi priedą prie pavadinimo „Masters of Florence“, o antrasis ir trečiasis pristatomi kaip „The Magnificent“. Būtent dėl kuklaus pripažinimo pasauliniu mastu, šis serialas neretai maloniai nustebina žiūrovus, anksčiau negirdėjusius apie šią istorinę dramą. Taip pat aibės pagyrų sulaukia ir muzikinis takelis, sukurtas kompozitoriaus Paolo Buonvino.

Biografinio pobūdžio politinė-istorinė drama žiūrovus nukelia į XV a. Italiją. 1429-ieji, Florencija. Džiovanis Medičis – turtingas bankininkas, taip pat priklausantis Florencijos politinei jėgai Signoria. Siekdamas dar labiau padidinti savo šeimos galią, jis nori priartėti prie popiežiaus ir katalikų bažnyčios. Medičių palaikomas kandidatas išrenkamas, ir šeima tampa itin įtakinga. Praėjus dvidešimčiai metų, Džiovanis mįslingai žūva. Verslą perima jo sūnūs Lorencas ir Kozimas, kurie, vedami nepasotinamo garbės troškimo, plečia šeimos įtaką ir verslą, našiai prisidėdami prie miesto ekonomikos. Į Florenciją plūsta amatininkai ir darbininkai, Renesanso laikotarpiu kraštas suklesti. Antrajame sezone veiksmas vyksta praėjus dviem dešimtmečiams nuo pastarųjų įvykių. Dabar šeimos galva tapo Kozimo sūnus Pjeras. Augant šeimos įtakai, savaime suprantama, randasi ir vis daugiau priešų ir konkurentų, ieškančių progos pakenkti. Šeimai tenka susidurti su galybe klastingų priešų…

7. „Versalis” (Versailles)

Prancūzų istorinė biografinė drama taip pat nesulaukė didžiulio pripažinimo pasaulyje, tačiau kino mėgėjų yra itin vertinama ir mėgstama. Kaip ir išduoda pavadinimas, seriale orientuojamasi į gyvenimą garsiuosiuose prabanga trykštančiuose Versalio rūmuose. Tris sezonus besitęsusi drama turi viso 30 serijų ir yra itin vertinama dėl prabangos, būdingos Liudviko XIV valdymo laikotarpiui, atkūrimo, tačiau sulaukė aštrios kritikos dėl scenarijaus, kuris specialistams neatrodo pakankamai išplėtotas. Kaip bebūtų, visuma atrodo labai gerai, ir serialas neabejotinai yra vertas dėmesio, ypač jeigu domitės Prancūzijos istorija ir žymiojo Karaliaus Saulės asmenybe. Taip pat verta paminėti, kad „Versalis“ yra tituluojamas brangiausiu visų laikų Prancūzijos televizijos serialu.

1667-aisiais, Prancūziją krečiant pilietinių karų virtinei, prancūzų aukštuomenė pradėjo nepaklusti monarchijoje galiojančioms taisyklėms ir tapo sunkiai sutramdoma. Jaunasis karalius Liudvikas XIV nusprendžia perkelti karališkąją rezidenciją iš netoli Paryžiaus buvusių rūmų į jo tėvo buvusią medžioklės rezidenciją Versalyje, taip priversdamas bruzdančius bajorus paklusti savo valiai ir keltis kartu su juo. Karalius renovuoja ir plečia savo naujuosius Versalio rūmus, o bajorai, išstumti iš savo įprastos aplinkos ir priversti laikytis šalia karaliaus, pamažu veliasi į vis pavojingesnes intrigas. Vienų garsiausių ir prabangiausių rūmų pasaulyje bei jų valdovo, žymiojo Karaliaus Saulės, istorija, dvelkianti prabanga ir intrigomis, sužavės tikrai ne vieną.

6. „Didžioji“ (The Great) 

Šių metų gegužės mėnesį „Hulu“ filmų platformos išleistas dešimties serijų amerikiečių serialas „Didžioji“ sulaukė pasisekimo ir teigiamų tiek kritikų, tiek žiūrovų įvertinimų. Tai satyrinė-istorinė drama apie Jekaterinos Didžiosios pakilimą, jaunystę ir ilgiausią moters valdymą Rusijos istorijoje. Nors serialas ir išgalvotas, jame yra ir realių įvykių arba asmenų, kaip ir pagrindinė filmo herojė Rusijos imperatorienė Jekaterina, gyvenusi ir valdžiusi aštuonioliktajame amžiuje.

Serialas paremtas australų kino ir televizijos rašytojo Tony McNamara (labiausiai žinomo už savo kaip scenaristo darbą filme „Favoritė“) pjese, kurioje, kaip ir šiame seriale, susipina tikri ir išgalvoti faktai apie Jekaterinos Didžiosios gyvenimą. McNamara taip pat parašė filmo adaptaciją spektakliui, nes pirminė idėja buvo sukurti pagal jį filmą, tačiau vėliau rašytojas nusprendė prailginti istoriją ir iš jos sukurti dešimties valandų trukmės serialą. Jį režisuoti padėjo ir pagrindinė serialo aktorė Elle Fanning ir dar viena režisierė Marian Macgowan. Serialas kritikų įvertintas labai palankiai ir surinko net 90 % teigiamų įvertinimų. Režisieriaus, scenarijaus autoriaus, aktorių darbas jau įvertintas ir sulaukė nemažai nominacijų, laimėjimai paaiškės per ateinančius apdovanojimus.

Jekateriną įkūnijusi Elle Fanning pasakoja: „Viskas prasideda, kai jaunoji Jekaterina atvyksta gyventi į Rusiją. Ji dar pilna gyvenimo džiaugsmo, optimistiška, romantiška ir gana naivi. Ji ruošiasi ištekėti už Petro Trečiojo, kuris buvo tuometinis Rusijos imperatorius. Kai ji susipažįsta su juo, net neįsivaizduoja, kad jis bus visiškai kitoks realybėje nei jos galvoje. Prieš atvykdama Jekaterina įsivaizduoja, kad gyvens laimingą gyvenimą santuokoje, tačiau vietoj to ji atranda pavojingą, nuskurdusį pasaulį. Kai ji tai suvokia, pradeda galvoti, kad vienintelis kelias jai išgyventi yra nužudyti savo vyrą ir paimti valdžią į savo rankas.“

Iš pradžių, kai Jekaterina supranta, kur pateko, iš nevilties nori nusižudyti pati, tačiau jos tarnaitė Mariana įtikina ją pabandyti perimti kontrolę į savo rankas, ir ne tik vyro, bet visos valstybės ir jos gyventojų, štai tada Jekaterinos gyvenimas ir pats siužetas pasisuka visai kitu kampu. Ji pradeda planuoti perversmą, tačiau tai sudėtinga padaryti apsuptai išdavikų ir klastūnų. Po daugybės neįgyvendintų planų, strategijų, vilkinimo, abejonių, ir naujienos, kad Jekaterina laukiasi, ji nusprendžia savo pačios rankomis nužudyti savo vyrą. Tačiau planas sugriūna, kai Petro teta Elžbieta sužino apie jį, ir prašo Jekaterinos nežudyti sūnėno. Galiausiai viską sužino ir imperatorius, dabar trokštantis Jekaterinos mirties, tačiau tuo pačiu jam gaila kartu nužudyti ir naujai užsimezgusią gyvybę. Deja, jis suranda kitą būdą, kaip atkeršyti Jekaterinai.

Nors ir perpratusi valdžios galią, šalies valdymo meną, Jekaterinai visų pirma visada svarbiausia buvo meilė, tačiau ji turėjo pasirinkti valstybę ir sumokėti už ją didžiulę kainą, paaukoti asmeninę laimę vardan šalies gerovės.

5. „Bordžijos“ (The Borgias)

Airių kino kūrėjo Neilo Jordano sukurtas serialas apie dar vieną Renesanso Italijos skandalingą šeimos klaną neliko nepastebėtas, tačiau tęsėsi tik 3 sezonus. „Bordžijos“ nominuotas „Auksinio Gaublio“ apdovanojimui, laimėjo dvi „Emmy“ statulėles ir buvo nominuotas dar kelioms dešimtims kitų serialų. Daug dėmesio sulaukė pagrindinį vaidmenį atlikęs anglų aktorius Jeremis Ironsas. Po trečiojo sezono televizija „Showtime“, kurios užsakymu ir buvo kuriamas šis serialas, nusprendė transliaciją nutraukti dėl esą per didelių išlaidų. Serialo gerbėjai siekė sugrąžinti „Bordžijas“ į televizijos ekranus, tačiau nei anksčiau žadėtas finalinis, istoriją užbaigiantis poros valandų trukmės filmas, nei el. knyga taip ir nepasirodė.

Seriale pasakojama apie Bordžijų šeimos iškilimą Romos katalikų bažnyčios aukštuomenėje ir visas jų dedamas pastangas tam, kad liktų galingais ir įtakingais. Pirmasis sezonas pradedamas istorija apie tai, kaip Rodrigas Bordžija, pasitelkdamas indulgencijas ir kyšius bei sūnų Cezario ir Chuano pagalbą, tampa popiežiumi Aleksandru VI. Tuometinėje Europoje popiežiaus valdžia ir įtaka buvo nepalyginamai didesnė nei šiandieniniame pasaulyje, todėl viršūnėje atsidūrusi Bordžijų šeima patenka į patį penkiolikto amžiaus Europos politikos ir intrigų karščiausią tašką. Savaime suprantama, pralaimėjimu nepatenkinti popiežiaus oponentai rezga painias pinkles ir planus siekiant pašalinti Aleksandrą VI. Kupinas politinių, religinių ir šeimyninių intrigų, šis serialas atskleidžia bauginančiai didelę tuometės Bažnyčios įtaką ir per amžius nekintantį žmogaus garbės ir valdžios troškimą.

4. „Spartakas“ (Spartacus)

Neįtikėtino populiarumo sulaukęs ir neretai į geriausių visų laikų TV serialų šimtukus patenkąs serialas apie Romos gladiatorių Spartaką, nors ir nepelnė žymesnių apdovanojimų, neabejotinai užima svarbią vietą daugelio kino ir istorijos gerbėjų širdyse. Amerikiečių serialą įkvėpė legendinė senovės Romos figūra – vergas-gladiatorius, trakėnų kilmės Spartakas, vadovavęs didžiausiam tų laikų vergų sukilimui, dar vadinamam Spartako sukilimu. Tiesa, pasirodė viso 3 serialo sezonai ir vienas papildomas, kurį sudarė 6 serijos. Visi serialo sezonai turi skirtingus priedus prie pavadinimo, o visą filmavimo procesą sutrikdė pagrindinį, Spartako, vaidmenį atlikusį aktorių Andį Whitfieldą pakirtęs vėžys, kuris neilgai trukus pasiglemžė aktoriaus gyvybę. Todėl antrajame ir trečiajame sezonuose pagrindinį vaidmenį atliko Liamas McIntyre‘as.

Pasakojimas pradedamas nuo šiaip gana miglotos ir mažai žinomos žymiojo sukilimo vado jaunystės istorijos, ir įvykiai pamažu vystomi iki žymų pėdsaką istorijos metraščiuose palikusių įvykių. Istorija pradedama neįvardijamų trakėnų įsitraukimu į romėnų darbininkų būrio sukilimą prieš Getų gentį, dažnai puldinėjusią jų žemes. Tiesa, pastaruosius niekingai apgauna ir išduoda prieš tai esą pagalbos ranką ištiesęs Glaberis. Patekęs į jo rankas, Spartakas verčiamas kovoti iki mirties gladiatorių mūšiuose arenose, o jo žmona Sura patenka vergovėn. Spartakas pasirodo esąs neįveikiamas gladiatorius, ir nukauna keturis savo oponentus, taip tapdamas žiūrovų numylėtiniu. Jį nusiperka Batiatas, kad treniruotų kaip gladiatorių ir, jei šiam pasiseks, pažada surasti jo žmoną. Tolimesnė istorija kupina išdavysčių ir machinacijų bei vieno vyro herojiško keršto troškimo.

3.  „Roma“ (Rome)

Dviem „Auksiniams Gaubliams“ nominuota istorinė drama, žiūrovus pasiekusi prieš penkiolika metų. Didžiulį gerbėjų ratą subūrusi istorija taip pat dėl didžiulių kūrimo kaštų buvo nutraukta po antrojo sezono nepaisant to, kad prie televizorių ekranų pritraukdavo daugybę žiūrovų. Nors seriale irgi šiek tiek iškraipomi kai kurie istoriniai įvykiai, serialo kūrėjai teigia, kad jų tikslas buvo labiau įsigilinti į personažų išgyvenimus ir istorijas, taip siekiant perteikti galimas tuomečių gyventojų dramas ir patyrimus. Bendras HBO ir BBC projektas tapo sėkmingu ir našiai prisidėjo prie reitingų augimo.

Seriale pristatomi daugybė skirtingų veikėjų, kurių dauguma sukurti remiantis tikromis istorinėmis asmenybėmis, tačiau pagrindiniais veikėjais neabejotinai tampa pora protagonistų, kariai Liucijus Vorenas ir Titas Pullo, kurių gyvenimuose įsipina svarbūs istoriniai įvykiai. Susitelkiama į šių dviejų turtingų, įtakingų ir svarbių vyrų ir jų šeimų gyvenimus. Pirmajame sezone vaizduojamas 49 m. pr. Kr. vykęs Julijaus Cezario vadovaujamas pilietinis karas prieš konservatyvųjį Romos senatą ir Cezario iškilimas diktatoriumi. Rodomi žymieji Galijos karai ir jo žūtis. Žiūrovai supažindinami ir su jaunojo Oktavijaus, vėliau tapusio Augustu, pirmuoju Romos Imperatoriumi, jaunystės dienos. Antrajame sezone parodomi nesutarimai tarp Oktavijaus ir Marko Antonijaus, kuriuos lydi daugybė kitų daugeliui puikiai girdėtų istorijų.

2. „Vikingai“ (Vikings)

Net trylikai „Emmy“ ir kone šimtui kitų įvairių apdovanojimų nominuotas serialas neabejotinai tapo svarbia šiuolaikinės televizijos kultūros dalimi. Pradėtas transliuoti 2013-aisiais, šiemet šis serialas skaičiuoja jau šeštąjį sezoną ir pritraukia vis didesnę ir įvairesnę žiūrovų auditoriją. Ši istorinė drama, kaip nesunku nuspėti pagal pavadinimą, pasakoja apie legendinius vikingus ir žymiojo Ragnaro Lodbroko rengtus Anglijos ir Prancūzijos puldinėjimus. Dėl savo pasakojamos istorijos nuoseklumo ir įdomumo, šis Airijoje filmuotas serialas sulaukė begalės teigiamų atsiliepimų tiek iš vis augančio gerbėjų rato, tiek ir iš specialistų. Vėlgi, nenuostabu, kad sulaukta šiek tiek kritikos dėl istorinių neatitikimų, tačiau itin sunku tiksliai atvaizduoti tam tikro laikmečio įvykius ir žmonių gyvenimo būdą taip, kad jis sudomintų ir žiūrovus, ir įtiktų žinovams. Nepaisant to, bendra serialo nuotaika ir fonas neliko neįvertintas.

Serialas sukurtas remiantis pasakojimais apie ankstyvųjų Viduramžių skandinavų gyvenimo būdą, jų keliones ir rengtus reidus. Pasakojama apie legendomis apipinto vikingų genties vado Ragnoro Lodbroko ir jo šeimos bei komandos nuveiktus darbus. Remiamasi XII a. ir XIII a. kūriniais apie šį mitinį vadą. Serialo veiksmas vyksta prasidėjus Vikingų erai, kurios pradžia laikomas Lindisfarno reidas, vykęs 793-aisiais. Ragnaras vaizduojamas kaip ūkininkas, pamažu pelnęs sau šlovę vykdydamas reidus į Angliją ir Prancūziją, taip tapdamas Skandinavijos valdovu, palaikomas šeimos ir ištikimų bendražygių. Tolimesniuose sezonuose pasakojama apie Ragnaro sūnų žygdarbius ir keliones.

1. „Tiudorai“ (The Tudors)

Ši keturių sezonų istorinė drama pasakoja apie XVI a. Angliją – pavadinimas sufleruoja, kad nagrinėjamos Tiudorų gyvenimo peripetijos, tačiau labiausiai orientuojamasi būtent į skandalingąjį jų atstovą, karalių Henrį VIII. Pirmojo sezono pradžioje vaizduojamas nusivylęs po to, kai su pirmąja žmona susilaukia dukros, mat kone didžiausias jo gyvenimo tikslas – sostą palikti savo įpėdiniui, sūnui. Po šio nusivylimo, kelionės į Prancūziją metu, jis susižavi kita moterimi, kuri sutinka būti jo tik su sąlyga, kad šis ją ves.

Tebebūdamas pirmojoje santuokoje, karalius Henris bando išsiskirti su žmona, tačiau susiduria su Vatikano prieštaravimu. Tuo metu jo naujoji palydovė, Anne, pajunta besilaukianti naujagimio. Naujas arkivyskupas Henriui pažada santuokos su Katerina anuliavimą, todėl atsiveria kelias gyvenimui su Anne. Tarp Anglijos ir Romos veriasi praraja, ir daugelis nenori pripažinti naujosios Henrio VIII santuokos. Įsiutęs jis paskelbia save Anglijos Bažnyčios vadovu, tačiau ir čia susiduria su galybe prieštaraujančiųjų. Tiesa, šiuos karalius įsako nukirsdinti, ir taip pradeda formuotis nauja Bažnyčios atšaka. Susilaukęs antrosios dukros, Henris įširsta, ir ieško būdų atsikratyti antrąja žmona…

Didžiąją dalį savo gyvenimo sekiojęs paskui moteris, karalius Henris VIII dėl savo karšto temperamento ir ryžtingų sprendimų į istorijos puslapius pateko neabejotinai ilgam. Nors pats serialas iš besidominčiųjų istorija sulaukė kritikos strėlių dėl esą nesilaikomo naratyvo – iškraipomas laikas, sumaišyti Popiežiai – jo kūrėjai teigia, kad taip buvo pasielgta būtent tam, kad istorija žiūrovams būtų pateikiama kaip lengvai suprantama. Taip pat surinkta jaunų ir itin išvaizdžių aktorių komanda, ir, šiems pasidabinus tuometiniais kostiumais, tampa sunku atskirti vienus veikėjus nuo kitų, tačiau ir čia gelbsti paslaugūs serialo kūrėjai – kone visi veikėjai, kreipdamiesi vienas į kitą, vartoja kreipinius, tad žiūrovui tampa paprasčiau sekti tiek atskiras scenas, tiek ir bendrą siužeto liniją, kuri, ne itin besidomint istorija, neretam veikiausiai nėra gerai žinoma. Nors serialas galimai nesužavės konservatyvių istorijos gerbėjų, žiūrovas, mėgstantis istoriją arba dramą, neabejotinai pagilins savo turimą žinių bagažą galbūt dar negirdėtais faktais iš vieno skandalingiausių valdovų istorijoje gyvenimo.

Taip pat skaitykite: TOP 10 nauji dėmesį kaustantys serialai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: