Bojaya žudynių vieta

Rugsėjo 11-oji. Išgirdus šią datą greičiausiai dauguma iš karto suprastų, apie ką kalbama. Ši diena dėl 2001 metais įvykdyto masinio teroristinio išpuolio Jungtinėse Amerikos Valstijose yra minima kaip gedulo diena. Per negailestingą ataką žuvo net 2996 žmonės bei 6000 liko sužeisti. Šitą nelaimingą dieną daugelis šeimų neteko artimųjų, o pasaulis liko sukrėstas bei išsigandęs.

Šis iš anksto suplanuotas teroristinis išpuolis buvo įvykdytas užgrobiant keturis komercinius keleivinius lėktuvus bei juos nukreipiant į Pasaulio prekybos centrą Niujorke. Du savižudžių pilotuojami lėktuvai buvo sunaikinti, kai atsitrenkė į atskirus bokštus, o trečiasis lėktuvas turėjo būti sunaikintas trenkiantis į Pentagoną, tačiau, laimei, to užpuolikams padaryti nepavyko. Ketvirtasis lėktuvas taip pat turėjo trenktis į Baltuosius rūmus, bet, kaip manoma, keleiviams perėmus kontrolę iš teroristų, lėktuvas nepasiekė planuoto tikslo.

Rugsėjo 11-osios ataka yra lyg šių dienų teroristinių išpuolių simbolis bei turbūt labiausiai pasaulyje žinomas teroro išpuolis. Ne paslaptis, jog išpuolį planavo bei įvykdė musulmonai iš teroristinės grupuotės Al-Qaeda. Ši grupuotė, kartu su grupe ISIS, taip pat prisidėjo prie Paryžiuje vykdyto teroristinio išpuolio. Pasak įvykio liudininkų, užpuolikai, atlikdami žiaurius žudymus bei sprogdinimus, visada šūktelėdavo „Allahu akbar“ (didis Dievas). Šių, save laikančių tikrais musulmonais, nusikaltėlių išpuoliai užtraukė didelę gėdą doriesiems musulmonams. Todėl jiems yra priskiriami įvairūs stereotipai apie terorizmą. Vis dėlto, remiantis statistiniais kriminalinių tyrimų organizacijos FTB (angl. Federal Bureau of Investigation) surinktais duomenimis, nuo 1980 iki 2005 metų 94 procentai įvykdytų teroro aktų buvo surengti ne musulmonų. Taigi apžvelgsime 10 kraupių teroristinių išpuolių, kurie sukrėtė pasaulį bei buvo atlikti ne musulmonų.

10. Bojaya žudynės (angl. Bojaya massacre)

Bojaya massacre

Bojaya miesto, kurio urbanistinis centras dar vadinamas Bellavista, žudynės buvo įvykdytos Kolumbijos sukilėlių (FARC). Siekdami užimti Atrato upės regioną iš paramilitantų, maištininkai užgrobė miestą, tačiau tai pareikalavo 119 nekaltų civilių gyvybių. Sukilėliai neatsakingai puolė regioną naudodami savo gamybos ginklus (minosvaidžius, dujų cilindrus).

Maištininkai, kovodami su paramilitantais, svaidė į juos bombas. Tačiau gretimoje bažnyčioje slėpėsi nekalti civiliai, kurių skaičius siekė net 300. Maištininkai į bažnyčią sviedė bombą, nuo kurios žuvo 119 civilių, iš kurių 49 – nepilnamečiai vaikai.

Teroristinio išpuolio priežastis – paramilitantų atvykimas į Bellavista bei vietovės pervadinimas, dėl kurio vietiniai nesutiko ir smarkiai protestavo. Vėliau buvo atskleista, jog Kolumbijos vyriausybė turėjo galimybę išvengti incidento, tačiau dėl atsainaus požiūrio tai ignoravo.

9, Teisingumo rūmų apgultis (angl. Palace of Justince siege)

Palace of Justince siege

1985 metų lapkričio 6-ąją, trečiadienį, Kolumbijos maištininkų grupuotė M19, arba kitaip dar žinoma kaip birželio 19-osios judėjimas, šturmavo Kolumbijos Teisingumo rūmus. Teroristai sulaikė įkaitais 25 Kolumbijos teismo teisėjus bei kelis šimtus civilių. Manoma, jog kartu su grupuote teroristiniame išpuolyje dalyvavo žymus Pablo Escobaro narkotikų kartelis. Kol teroristinis išpuolis buvo sustabdytas, didžioji dalis aktą vykdžiusių grupės narių buvo žuvę kovoje, tačiau tarp aukų atsidūrė ir 11 Teisingumo rūmų teisėjų. Susirėmimo metu aukų skaičius apytiksliai siekė 120 civilių.

M19 grupuotė siekė atkeršyti Kolumbijos vyriausybei, nes ši išdavusi daug informacijos JAV apie Kolumbijos narkotikų prekybą, kuriai vadovavo žymusis Pablo Escobaro. Pasak portalo Business Insider, Pablo teroristams sumokėjo milijoną JAV dolerių už išpuolio įvykdymą.

8. Jnaneswari Express traukinio nuvažiavimas nuo bėgių (angl. Jnaneswari Express train derailment)

India rescue workers gather at the scene of a train crash in Sardiha, West Bengal state, about 90 miles (150 kilometers) west of Calcutta, India, early Friday, May 28, 2010. The overnight passenger train was derailed by an explosion then hit by another train early Friday as it traveled through a rebel stronghold of eastern India, officials said. (AP Photo/Bikas Das)

Praėjus net 9 metams po išpuolio, šiandien vis dar yra šeimų, kurios laukia šio išpuolio aukų mirties liudijimų. Kone žiauriausias Indijos traukinių incidentų, Jnaneswari Express traukinio išpuolis nusinešė net 148 gyvybes. Už įvykį atsakomybę prisiėmė komunistų partijos suformuoti Maoistų maištininkai. Pasak išpuolį įvykdžiusių aktyvistų, šie išpjovė 46 centimetrų bėgių dalį, dėl to ir įvyko traukinio avarija.

Traukinys pavadinimu Kurla Tilak Jnaneswari Super Deluxe Express keliavo iš Howrah‘o miesto į Mumbajų. Sugadinus bėgius traukinys atsitrenkė į kitą priešais važiuojantį traukinį, kuris gabeno maisto produktus. Būtent tuo metu žuvo 148 žmonės bei dar 180 likę sunkiai sužaloti.

Daugelis aukų artimųjų tikėjosi valstybės kompensacijų už incidentą, tačiau kompensacijoms gauti valstybė prašo mirties liudijimų. Šiuo metu yra 20 šeimų, kurios laukia mirties liudijimų net po įvykio praėjus devyneriems metams. Sūnų incidente praradęs tėvas Kumar‘as Singh‘as niekaip negauna patvirtinimo. „Jis tikrai buvo traukinyje tą naktį. Tyrėjai paėmė iš manęs DNR testą, tačiau atsakymo iki šiol negavau“, Indijos žiniasklaidai kalbėjo pasimetęs tėvas. Pasak tyrėjų, dėl to, kad atrandama ne daug žmonių liekanų, yra ypač sunku nustatyti mirusiuosius.

7. Išpuolis Šv. Nedelijos Bažnyčioje (angl. St Nedelya church assault)

St Nedelya church assault

Bulgarijoje rengtoje apklausoje dėl didžiausio šalyje įvykdyto teroro akto, pirmoje vietoje iškilo Šv. Nedelijos bažnyčios išpuolis. 1925-aisiais metais Bulgarijoje, Sofijos mieste Bulgarijos komunistų grupuotė susprogdino bažnyčios stogą. Konstantin‘o Geogrgiev‘o laidotuvių metu nuvilnijęs sprogimas nusinešė 150 gyvybių bei paliko 500 sužeistų.

Teroristinis aktas buvo suplanuotas išties neprastai, išpuolį rengę komunistai pirmiausia suplanavo generolo Konstantin‘o Georgiev‘o nužudymą, siekdami per laidotuves pritraukti kuo daugiau svarbių žmonių. Dėl to sprogdinimo metu teroristams pavyko nužudyti daug svarbiam kariniam elitui priklausiusių žmonių.

Yra manoma, jog išpuolis buvo įvykdytas po 1923-ųjų rugsėjį rengto komunistų sukilimo, kurio metu buvo siekiama Alexander‘o Tsankov‘o naujai diegiamos vyriausybės.

6. Išpuolis Walisongo mokykloje (angl. Walisong school massacre)

Walisong school massacre

Žiniasklaidoje yra neįprasta girdėti, kad krikščionys surengia teroro aktą prieš musulmonus. Tarp Indonezijos krikščionių bei musulmonų bendruomenės įsiliepsnojęs konfliktas privedė prie masinių žudynių. 2000 metų  birželio 28 dieną musulmonų miesto Sintuwu elektros tiekimas buvo staiga nutrauktas. Elektra, nutraukta užpuolikų, buvo puolimo signalas gyventojams. Krikščionių „kovotojai“, paimdami įkaitais vaikus bei moteris, apsuko kaimelį, kuriame daugiausia gyveno kakavą auginantys ūkininkai.

Apie 70 suaugusiųjų paspruko ieškoti prieglobsčio į Walisongo mokyklą. Tačiau nelaimėliai buvo sudeginti bei negailestingai užkapoti mečetėmis. Kitiems įkaitams teroristai liepė eiti 2 kilometrus link Poso upės, kur dauguma buvo nužudyti. Žudynes atliko agituotas jaunimas, kuris lyg su „išplautomis“ smegenimis negailestingai atliko teroro aktus.

Tikslios informacijos apie žuvusių skaičių nėra, tačiau manoma, jog žuvusių skaičius siekė 165 žmones, kuriuos gelbėtojai aptiko trijose, kapus primenančiose duobėse. 2006 metais buvo sulaikyti trys teroro akto lyderiai, kuriems buvo pritaikytos mirties bausmės. Žudynės buvo pavadintos Walisongo mokyklos pavadinimu, nes būtent ten buvo įvykdyta didžioji dalis žiaurumų.

5. Oklahomos miesto sprogdinimai (angl. Oklahoma City bombings)

OKLAHOMA CITY, OK - APRIL 19: This 19 April 1995 file photo shows the north side of the Albert P. Murrah Federal Building in Oklahoma City and the devastation caused by a fuel and fertilizer truck bomb detonated in front of the building. The blast, the worst terrorist attack on US soil, killed 168 people and injured more than 500. Timothy McVeigh, convicted on first-degree murder charges for the 19 April bombing was sentenced to death in 1997. (Photo credit should read BOB DAEMMRICH/AFP/Getty Images)

1995 birželio 15-ą dieną Oklahomos valstijoje, Oklahomos mieste, šalia Alfred P. Murrah federalinio pastato buvo susprogdintas automobilis. 9 valandą ryto detonuota bomba, kuri buvo sumontuota gretimai stovinčiame automobilyje, nusinešė 168 gyvybes bei paliko 680 sužeistųjų.

Sprogdinimo kaltininkas Timothy McVeigh‘as vėliau buvo sulaikytas sprunkantis be teisių ir su savimi besigabenantis neleistiną ginklą. Masinis sprogimas padarė žalą 324 pastatams 16 kvartalų spinduliu, 258 gretimai esančiuose pastatuose langai dužo į šipulius. Buvo sudeginti 86 aplinkui esantys automobiliai.

Vyriausybė dėjo ypač dideles pastangas tvarkydamasi su netikėtu incidentu, pasauliniai fondai suteikė miestui finansinę paramą. Federalinė pagalbos agentūra (angl. Federal Emergency Management Agency) (FEMA) surinko 665 gelbėtojų komandą, kuri gelbėjo gyvuosius bei atkasinėjo žuvusius kūnus. Dar neįvykus rugsėjo 11-osios išpuoliui prieš Pasaulio prekybos centrą, šis išpuolis buvo laikomas didžiausiu Amerikos istorijoje.

4. 2001-ųjų Angolos traukinio išpuolis (angl. 2001 Angola train attack)

angola train

Angolos maištininkų grupuotė Unita suplanavo išpuolį, kurio metu buvo susprogdintas traukinys. Pasak grupuotės Unita, maištininkai pastebėjo, jog traukinį lydėjo ginkluota armija. Manydama, jog traukinyje buvo gabenami svarbūs asmenys, grupuotė nusprendė atlikti planuotą išpuolį. Anot Angolos vyriausybės, traukinyje buvo gabenami nekalti civiliai.

Maištininkai sumontavo bėgiuose miną, kuri susprogusi sukėlė liepsnas traukinio kuro bake. Dėl to įvyko didelis sprogimas, nusinešęs begalę nekaltų gyvybių. Pasak Angolos žiniasklaidos, 152 kūnai buvo palaidoti sprogimo vietoje (80 kilometrų nuo sostinės Luandos), o 146 buvo sunkiai sužaloti.

180 kilometrų kursuojantys traukiniai tarp Luandos bei Dondo miestų yra vienas iš nedaugelio veikiančių geležinkelių, kurie parūpina maisto prekėmis daugelį aplinkinių provincijų. Prieš šį įvykį per tris mėnesius Unita grupuotės maištininkai surengė daugiau išpuolių gretimose apylinkėse, siekdami sukelti kuo daugiau sumaišties.

3. 1993-iųjų sprogdinimai Mumbajuje (angl. Bombay bombings of 1993)

Mumbajus

1993-iųjų kovo 12 dieną Indija patyrė 13 teroristų surengtų sprogdinimų. Tą pačią dieną Indija neteko 257 gyvybių bei 713 žmonių buvo sužeisti. Teroristinės atakos buvo surengtos bei koordinuojamos Dawood‘o Ibrahim‘o, Mumbajaus organizuoto nusikalstamumo lyderio. Ibrahim‘as, padedamas Tiger‘io Memon‘o ir Yakub‘o Memon‘o, užsakė bei padėjo organizuoti pačius sprogdinimus.

Penktadienio popietę tarp 13 val. 30 min. bei 15 val. 40 min. Mumbajaus mieste buvo detonuota 13 bombų. Sprogusios bombos miestą pavertė tikru pragaru. Pirmasis pastatas, kuriame buvo detonuota bomba, tapo Mumbajaus vertybinių popierių birža. Bombos veržėsi per Air India, Sea Rock viešbučio, Plaza kino teatro stogus. Taip pat vienas iš svarbesnių taikinių, į kuriuos taikėsi teroristai, buvo Hindu Shiv Sena partijos štabas. Teroristai siekė atkeršyti dėl 1992 bei 1993 metais vykusių religinių eitynių.

Šio teroro iniciatorius – Yakub‘as Memon‘as, kuris daugiausia finansavo rengiamus sprogdinimus, 2015 metais buvo nuteistas mirties bausme. Mumbajaus bombardavimas paliko žymų pėdsaką miesto istorijoje bei padarė ženklią įtaką miesto ekonominei būsenai.

2. Malaizijos oro linijų skrydis numeris 17 (MH17)

MH17

2014-ųjų metų liepos 17 dieną Malaizijos oro linijų keleivinis lėktuvas buvo numuštas, sudužo bei sudegė Ukrainos teritorijoje. Katastrofos metu žuvo 298 keleiviai, kurių didžiąją dalį sudarė Olandijos piliečiai. Olandijos tiriamosios organizacijos galiausiai nustatė, kad orlaivis buvo numuštas rusų karinės raketos. Malaizijos oro linijoms tai buvo jau antroji 2014 metais įvykusi katastrofa, primenanti skrydžio „Numeris 370“ dingimą.

Buvo numatyta, kad lėktuvas „Numeris 17“ skris vieną valandą iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, Malaiziją. Orlaivis „777-200“ iš Amsterdamo pakilo 10 val. 31 min. su 283 keleiviais bei 15 įgulos nariais. Didžiąją keleivių dalį sudarė Olandų mokslininkai (jų buvo 193), kurie keliavo į AIDS konferenciją, vyksiančią Melburno mieste. Skrydis buvo suplanuotas per pavojingą teritoriją virš Ukrainos, kurioje tuo metu vyko Rusijos remiamų separatistų bei Ukrainos kariuomenės susirėmimai. Kirtus Ukrainos teritoriją, apie pirmą valandą dienos komunikacija su orlaiviu galutinai nutrūko. Beveik 10 tūkstančių metrų aukštyje lėktuvas buvo numuštas separatistų priešlėktuvinės raketos. Liudininkai tikino, jog ore pastebėjo didžiulį sprogimą, nuolaužos buvo randamos 50 kvadratinių kilometrų spinduliu, dauguma nuolaužų atsidūrė Rusijos separatistų teritorijoje. Netrukus Hagoje prasidės Tribunolo Teismas, kurio metu tikimasi tiksliai įvardinti visus įvykio kaltininkus.

1. Truchilijos miesto žudynės (angl. Trujillo massacre)

Trujillo massacre

Keleto narkotikų kartelių iniciatyva Truchilijos mieste buvo išžudyti net 342 Kolumbijos partizanai. Tarp 1988-ųjų ir 1994-ųjų metų vykusios žudynės buvo neapsakomai kraupios. Tokios žiaurios egzekucijos kaip kunigo Tiber‘io Fernandez‘o kastracija bei galvos nukirtimas išties atskleidė laukinį kartelių žvėriškumą.

Manomai karteliai siekė kontroliuoti vietoves dėl planuojamų neteisėtų veiklų, kuriems Kolumbijos sukilėlių grupuotės stengėsi sutrukdyti. Už ypač žiaurius nužudymus, kankinimus bei pagrobimus buvo įtariami narkotikų gabentojai Henry Loaiza Ceballos‘as (pravarde El Alacran), Ivan‘as Urdinola Grajales‘as (pravarde El Enano) ir Diego Montoya Sanchez‘as (pravarde Don Diego). Šiuo metu asmenys yra įkalinti Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Šiose teroristinėse atakose taip pat dalyvavo paramilitaristų, policijos pareigūnų, tai buvo ypač šokiruojantis faktas. Pagrindiniai įtariamieji buvo majoras Uruena Jaramillo, kuris tuo metu buvo Buga bataliono vadas. Taip pat buvo suimtas leitenantas Jose Fernando Berrio, kuris vadovavo Truchiljos miesto policijai.

Taip pat skaitykite: 77 gyvybes atėmęs Breivikas nepatenkintas kalėjimo sąlygomis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: