Fatboy Slim klipo "Weapon of Choice" kadras

Muzika daugelį mūsų lydi kasdien – klausome jos dirbdami, važiuodami ir ilsėdamiesi. Sukurta daugybė programėlių, skirtų muzikos klausymui, vis retesniu palydovu tampa radijas. Muzikinius TV kanalus keičia interneto transliuotojai, tačiau poreikis kokybiškam vaizdui tik auga. Dažnai naudojamasi vaizdo įrašų platforma YouTube, ten įkelti muzikiniai kūriniai renka milijonus peržiūrų. Geram vaizdo klipui reikalinga ne tik gera daina, reikalą išmanantis režisierius, operatorius techninis išpildymas, bet ir išskirtinė idėja. O tokių muzikos industrijos istorijoje netrūksta… Taigi, kviečiame susipažinti su TOP 10 visų laikų geriausiais muzikiniais vaizdo klipais.

10. Fatboy Slim – Weapon of Choice

Režisierius: Spike‘as Jonze‘as

2001-aisiais metais pasirodžiusiame muzikiniame vaizdo klipe vaizduojamas viešbučio vestibiulyje sėdintis verslininkas (aktorius Christopheris Walkenas), kuris, išgirdęs per kambarinės paliktą radiją užgrojusią dainą, pradeda šokti. Laisvu šokio žingsniu klipo herojus keliauja per viešbučio erdves ir net pradeda skraidyti. Dainai pasibaigus, verslininkas grįžta į savo krėslą. Būtent šis šokis pakerėjo milijonų gerbėjų širdis, o pats vaizdo klipas laimėjo net 7 apdovanojimus ir buvo nominuotas dar 4-iems. Įdomus pastebėjimas – pagal originalų sumanymą, keliose klipo scenose turėjo pasirodyti ir pats dainos autorius, Fatboy Slim, tačiau būtent tą savaitgalį, kuomet vyko filmavimai, gimdė jo žmona.

9. DJ Shadow – Nobody Speak (Feat. Run The Jewels)

Režisierius: Sam‘as Piling‘as

Šis vaizdo įrašas buvo išleistas 2016 m., o pagrindinis jo akcentas – politikai ir jų rietenos. Klipo veiksmas vyksta posėdžių salėje, kurioje susirinkę įvairių šalių atstovai. Užuot diskutavę, JAV ir Rusijos politikai (aktoriai Igoris Tsyshkevych ir Ianas Bailey) pradeda repo dvikovą, kuri po pusantros minutės virsta masinėmis muštynėmis – visi posėdžio dalyviai kimba į atlapus kitos šalies atstovams. Veiksmas baigiasi scena, kurioje vienas iš posėdžiavusiųjų ruošiasi kitos stovyklos atstovą perdurti rankoje laikoma Amerikos vėliava, tačiau į jį priekaištingai pažvelgia į salę įžengusi valytoja, kuriai tenka valyti visą politikų paliktą betvarkę. ”Mes norėjome padaryti teigiamą, gyvybiškai įtikinamą vaizdo įrašą, kuriame geriausiai atsispindėtų politikai rinkimų metu” – teigia DJ Shadow. Vaizdo įrašas filmuotas Kijeve, Ukrainoje.

8. MeTube: August Sings Carmen ‘Habanera’

Režisierius: Daniel‘is Moshel‘is

Šis kontraversiškas muzikinis klipas dienos šviesą išvydo 2013-aisiais. Jis – projekto „MeTube“ dalis. Vaizdo įraše vaizduojamas vyras, prieš kamerą namie atliekantis operos Karmen ariją „Habanera“. Klipas, prasidėjęs, atrodo, niekuo neišsiskiriančia scena – prieš kamerą sėdintis ir dainuoti besiruošiąs vaikinas, ir jam pusryčius atnešusi močiutė – netrunka pakrypti visai netikėta linkme: orgijoms būdingais apdarais „pasipuošę“ iš pažiūros senjorų globos namų gyventojai muzikuoja pritardami operos solistui. Keliskart pasikeičia scenos tema, ir klipas pasibaigia ta pačia nata kaip ir prasidėjo – prieš kamerą sėdintis solistas Augustas ir jo nepaliestus pusryčius išnešanti močiutė.

7. Soundgarden – Black Hole Sun

Režisierius: Howard‘as Greenhalgh‘as

Šiam vaizdo įrašui – 25-eri metai. Išleistas 1994 m., jis pasižymi tam laikotarpiui būdinga siurrealistiška grafika – klipe rodomas pasaulis, kurį ištinka apokalipsė. Atlikėjai pasirodo giedro dangaus fone, kuris vis temsta, taip reikšdamas artėjančią pasaulio pabaigą. Kompiuterinės grafikos pagalba kuriamas fonas, ištemptos žmonių akys ir burnos kuria nejaukų ir nerealų apokalipsės įvaizdį. Verta paminėti, kad grupės nariai teigė, jog klipas – visiškas režisieriaus vaizduotės vaisius, esą jie tenorėję pasirodyti atliekantys dainą ir neatrodyti laimingi tai darą. Panašu, kad šis grupės pageidavimas buvo pilnai patenkintas…

6. The Weeknd – False Alarm

Režisierius: Ilya Naishuller‘is

2016 m. pasirodęs dainininko The Weeknd dainos „False Alarm“ muzikinis vaizdo klipas išsiskiria savo pateikimu – veiksmas pateikiamas tarsi kompiuteriniame žaidime. Pirmuoju asmeniu matomas vaizdas įtraukia žiūrovą į klipe vaizduojamos grupuotės vykdomo banko apiplėšimo veiksmą. Vaizdo įrašas įdomus tuo, kad visas veiksmas yra vaizduojamas vieno iš plėšikų akimis. Ši idėja padeda puikiai įsijausti į visą veiksmą, žiūrovui  atrodo, kad pats dalyvauja apiplėšime, šaudo į žmonės, svaido granatas. Vaizdo įrašo pagrindinė įkaitė – Norvegijos modelis Kristine Frøseth. Įtemptas siužetas perteikia grupuotės pabėgimą iš įvykio vietos, tačiau pabėgimo metu policija iššaudo keletą narių, ir likusieji konfliktuoja tarpusavyje. Verta pastebėti, kad dalis interneto vartotojų atsiliepimų apie šį vaizdo įrašą yra ne viai teigiami – žiūrint klipą, daina fone tiesiog pranyksta. Bet klipas puikus.

5. Jamie XX – Gosh

Režisierius: Romain‘as Gavras

Šis vaizdo klipas taip pat buvo išleistas 2016-aisiais. Įrašas filmuotas Kinijoje, Tianduchengo mieste, kuris pasižymi prancūziška architektūra ir Eifelio bokšto bei Eliziejaus laukų kopijomis, tačiau skurdi aplinka ir objektų dydis kelia tragikomišką įspūdį. Pagrindinis vaizdo įrašo veikėjas – juodaodis albinosas vaikinas, kuris keliauja per šį miestą ir pritraukia šimtų vietinių kinų vaikų dėmesį. Atvykusį prie Eifelio bokšto kopijos, jie jį apsupa tarsi Dievą. Pats klipo režisierius teigia, kad vien buvimas tame mieste vertė jį jaustis velniškai keistai: „esi mažyčiame Paryžiuje, bet su tavimi sveikinasi krūvos azijiečių vaikų“. Šis vaizdo įrašas išsiskiria iš kitų tuo, kad filmuojant jį nebuvo pasitelkta jokių specialiųjų efektų, viskas, ką matome vaizdo įraše  yra tikrovė, o ne montažas. Taip pat visų 400 jaunuolių šukuosenos vaizdo įraše yra vienodos, kirpėjos turėjo įdėti nemažai laiko ir pastangų jas darant.

4. Meat Loaf – I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That)

Režisierius: Michael‘as Bay‘us

Muzikinis vaizdo įrašas pasirodė 1993 metais. Šis muzikinis klipas paremtas dviejų kino klasikų – Gražuolės ir Pabaisos bei Operos fantomo motyvais. Pačiame įraše vyksta įtemptas veiksmas, pagrindinį veikėją persekioja policija, beveik viskas vyksta prietemoje. Nors pats klipas – pakankamai įspūdingas, tačiau eiliniam žiūrovui gana sunku sekti siužetą, todėl verta būtų plačiau aptarti filmavimo užkulisius. Filmavimai vyko kepinant 32 °C karštyje ir truko keturias dienas, taip pat viršijo numatytą biudžetą. Pagrindinio aktoriaus – atlikėjo Meat Loaf – grimavimas truko ilgiau nei 2 valandas. Pats vaizdo įrašas trunka beveik 8 minutes, o biudžetas, skirtas šio muzikinio filmavimui, siekė net 750 000 JAV dolerių, tuo laiku milžinišką sumą.

3. Guns N’ Roses – November Rain

Režisierius: Andrew Morahan‘as

Legendinės grupės dainos vaizdo įrašas pasirodė 1992-aisiais. Jo trukmė – kiek daugiau nei 9 minutės. Biudžetas – milijonas JAV dolerių. Įspūdingai skambantys skaičiai kalba už save: muzikinis vaizdo klipas platformoje YouTube šiandien jau yra surinkęs beveik pusantro milijardo peržiūrų (2018 m. liepą jis tapo pirmuoju klipu, sukurtu dar prieš atsirandant YouTube, ir perkopusiu milijardo peržiūrų skaičių). Laimėjęs MTV apdovanojimą už geriausią kinematografiją, šis įrašas laikomas vienu brangiausių tokio pobūdžio projektų pasaulyje. Muzikiniame vaizdo klipe vaizduojamos vieno iš grupės narių vedybos su tuometine jo drauge, įterpiamos scenos iš gyvų grupės pasirodymų. Ceremoniją vedęs kunigas – tikras atlikėjo, kurio vestuvės buvo vaizduojamos, draugas.

2. Rammstein – Deutschland

Režisierius: Specter‘is Berlin‘as

Antrojoje topo vietoje – dar viena legendinė grupė – Rammstein – ir jos dainos Deutschland muzikinis vaizdo įrašas. Įspūdingai pateiktame klipe pasakojama Vokietijos istorija, nevengiama skaudžiausių istorinių momentų: apimamas viduramžių laikotarpis, holokaustas, Antrasis pasaulinis karas, Berlyno siena, tad pateikiama tamsioji šalies istorija. Įrašas išleistas 2019-ųjų kovo mėnesį, paskelbtas oficialiame grupės profilyje YouTube platformoje. Viso klipo metu vis pastebima ryški juodaodės moters figūra, įkūnijanti pačią Vokietiją. Šis kūrybinis sprendimas pakankamai šokiravo publiką ir sukėlė nemažai pasipiktinimo. Kontraversiškas vaizdo įrašas vertinamas įvairiai: vieni kūrinį giria, kiti peikia, tačiau aišku viena – šis vaizdo klipas nepalieka abejingų.

1. UNKLE feat. Thom Yorke – Rabbit In Your Headlights

Režisierius: Jonathan‘as Glazer‘is

1998-aisiais išleistas muzikinis vaizdo įrašas gali būti drąsiai įvardintas geriausiu tarptautiniu muzikiniu klipu. Video klipe vaizduojamas žmogus, einantis požeminiu tuneliu, pilnu važiuojančių automobilių. Užsimaukšlinęs gobtuvą ir po nosimi murmėdamas žodžius, jis nekreipia dėmesio į aplink važiuojančias mašinas. Važiuojantieji pro šalį jį keliskart partrenkia, tačiau nepaisydamas nieko žmogus vis keliasi ir eina toliau. Visos mašinos signalizuoja ir liepia trauktis, tačiau nė viena iš jų nesustoja. Tiesa, vieno automobilio ekipažas klausia žmogaus, kur šis einąs, tačiau atsakymo nesulaukia ir nuvažiuoja toliau. Klipo kulminacija – nusimetęs striukę, žmogus sustoja ir, atsistojęs kryžiumi, savo kūnu sulaiko mašiną, kuri ruošėsi jį eilinį sykį partrenkti. Žmogus lieka stovėti įveikęs save ir aplinką.

Taip pat skaitykite: TOP 10 lietuviškų muzikinių vaizdo klipų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: