Venecija / EPA-ELTA nuotr.

Didėjantis turistų srautas visame pasaulyje tampa nebevaldoma problema. Kol turizmo sektorius klesti ir plečia savo ribas, vietos gyventojai vis dažniau susiduria su neigiamomis jo pasekmėmis. Nepaisant ekonominės naudos, kuria naudojasi šalių vyriausybės ir verslai, paprasti žmonės jaučia, kaip turizmas griauna jų kasdienį gyvenimą.

Kiekvienais metais maždaug 1,4 milijardo turistų keliauja į įvairius pasaulio kampelius, o tai reiškia, kad kas sekundę į savo kelionės tikslą atvyksta apie 45 turistai. Nors turizmas yra viena didžiausių industrijų pasaulyje ir daugelio šalių vienas iš pagrindinių ekonominių variklių, ne visus tenkina jo teikiamos ekonominės naudos kaina gyvenimo kokybei. Vietos bendruomenės dažnai nuo jo kenčia: padidėję kamščiai, išaugusios būstų kainos, šiukšlės, niokojama gamta, kultūrinės tapatybės nykimas ir triukšmas blogina gyvenimo kokybę. Tie, kurie turizmo neišnaudoja savo naudai, su tuo taikstytis nenori. O pagrindinis ginklas nuo to kenčiantiems piliečiams – protestai.

Vienas iš šviežiausių pavyzdžių – 2024 m. birželio 29 d. vietos gyventojų suorganizuotas protestas Malagoje. Pagrindiniai jų skundai buvo dėl neįperkamų būstų, žemų atlyginimų ir gyvenimo kokybės nuosmukio, kuriuos sukėlė turistų antplūdis ir trumpalaikė nuoma. 2023 m. buvo užfiksuotas rekordinis 14 milijonų Malagos turistų kiekis. Susirinkę protestuotojai laikė ženklus su užrašu – „Malaga gyventi, o ne išgyventi“. Jie neapsiėjo ir be priešiškų žinučių bei lipdukų su užrašais, raginančiais turistus važiuoti namo. Šis vietinės bendruomenės judėjimas atspindi platesnį susirūpinimą dėl Malagos „turistifikacijos“, kur vietiniai būstai ir ištekliai vis dažniau nukreipiami į trumpalaikę turistinę nuomą, todėl vietos gyventojams sunku rasti gyvenamąsias patalpas ir išlaikyti savo gyvenimo kokybę.

Barselona. ELTA / Jono Balčiūno nuotr.

Ispanija yra turistų pamėgtas poilsio kampelis, tad Malaga nėra vienintelė vieta šioje šalyje, kurioje vyksta tokio pobūdžio protestai – panašios demonstracijos rengiamos ir kitose populiariose turistinėse vietose visoje Ispanijoje. Viena iš jų yra Kanarų salos, kurios 2023 m. sulaukė 13,9 milijono turistų. Šių metų balandžio 20 d. tūkstančiai žmonių išėjo į gatves Tenerifėje ir kitose salose protestuoti prieš masinį turizmą. Pagrindiniai reikalavimai buvo laikinai apriboti turistų skaičių, kad būtų sustabdytas trumpalaikių nuomos paslaugų ir viešbučių statybos bumas, kuris didina būsto kainas vietos gyventojams. Demonstrantai laikė plakatus su užrašais „Čia gyvena žmonės“ ir „Nenorime matyti mūsų salos mirštančios“. Tačiau šie protestai dar neatnešė juntamos naudos saloms. Parlamentas atmetė daugumą protestuotojų reikalavimų, tarp jų ir siūlymą įvesti turistinį mokestį.

Labiau į šiaurę nuo minėtų vietų esantis Halštato miestelis taip pat neišvengė tokios pat tematikos protestų. Vos 700 gyventojų turintis Halštatas dėl savo vaizdingo kraštovaizdžio sezono metu kasdien sulaukia iki 10 000 turistų. Tokiam mažam miesteliui šis kiekis žmonių sukelia didelių problemų, susijusių su triukšmo tarša ir kamščiais. Protestais miestelio gyventojai siekia riboti lankytojų skaičių ir uždrausti autobusus po 17 valandos. Tam tikslui vieno protesto metu jie netgi pastatė trumpalaikę sieną vietoje, kurioje labai populiaru daryti asmenukes.

Venecija / EPA-ELTA nuotr.

Kelios šalys ėmėsi papildomų priemonių, siekdamos suvaldyti turistų srautus. Pavyzdžiui, Venecija balandžio 25 d. paskelbė apie atvykimo mokesčio įvedimą, kurio bandomasis laikotarpis vyksta 29 dienas gegužės, birželio ir liepos mėnesiais. Šis mokestis taikomas tiek savaitgaliais, tiek valstybinių švenčių dienomis. Tuo tarpu Barselonoje birželio 21 d. miesto meras Jaume Collboni paskelbė apie planus uždrausti trumpalaikę nuomą mieste nuo 2028 m. lapkričio. Šis sprendimas siekia spręsti, kaip Collboni apibūdino, „didžiausią Barselonos problemą“.

Ateities iššūkis yra rasti balansą tarp turizmo teikiamos ekonominės naudos ir gyvenimo kokybės palaikymo vietos gyventojams. Šis procesas reikalauja bendrų pastangų, įtraukiant ne tik valdžios institucijas, bet ir verslo sektorių bei vietos bendruomenes. Svarbu skatinti tvarų ir atsakingą turizmą, kuris gerbtų vietos kultūrą, aplinką ir gyventojus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: