© Alek Kurniawan / http://alekvsleak.blogspot.co.uk/

Išgirdus žodį „bažnyčia“ galvoje iš karto suspindi tradicinis bažnyčios vaizdinys, tačiau giliai Indonezijos džiunglėse stūgso apleista keistos struktūros ir formos bažnyčia, savo išvaizda primenanti milžinišką vištą. Seniai apleistas statinys, vietiniams žinomas kaip Gereja Ayam, dabar yra gana populiari atrakcija turistams. Tačiau, pasak šio statinio kūrėjo Danielio Alamsjah, šis milžiniškas pastatas nėra nei višta, nei bažnyčia.

Javos salos džiunglėse stūgsantį neįprastos formos pastatą vietiniai vadina Gereja Ayam arba „Višta bažnyčia“ („Chicken Church“), tačiau statinio kūrėjas teigia, kad forma turėtų priminti balandį. Danielis Alamsjah bažnyčios statybas pradėjo 1994m. po 1989m. jam Dievo siūstos vizijos pastatyti maldos namus aukštai ant kalvos. „Meldžiausi čia naktį, kol mane aplankė apreiškimas, jog privalau šioje vietoje pastatyti maldos namus. Žinojau, kad pats tam neturėsiu pakankamai lėšų, todėl medžiausi dar stipriau“ – sako Danielis Ajamsjah. Po šešių mėnesių vietiniai gyventojai jam pasiūlė 3 tūkstančių kvadratinių metrų plotą Magelang kalvos viršūnėje, už kurį prašė 2-jų milijonų rupijų (160 €). Prasidėjus projekto įgyvendinimui prie statybų prisijungė apie 30 vietinių gyventojų, tačiau dėl per didelių statybos sąnaudų 2000m. statybos darbai buvo nutraukti. Statybos buvo nutauktos atlikus 70% visų darbų, tačiau bažnyčios kūrėjas tiki, kad vieną dieną jo idėja bus įgyvendinta ir maldos namai bus baigti statyti.

Nors bažnyčia nebuvo baigta statyti, tačiau smalsių turistų ir įvairių religijų maldininkų srautai nesibaigia. Keliautoja ir blogerė Putri Normalita viename savo kelionių bloge rašė: „Ši vieta turi mažą, tačiau ypatingą savo istoriją, todėl daug turistų vis dar veržiasi čia apsilankyti. Kai kurie čia net savo vestuves švenčia. Gabūt taip yra todėl, kad vieta atrodo gana paslaptingai ir daugelis nori tai pamatyti savo akimis. Ne mažiau intriguoja ir žavi tai, kad šis pastatas turi daug skirtingų vardų: „Višta bažnyčia“, „Bažnyčia – pauktštis“, „Bažnyčia – balandis“, „Karvelio kalva“ ir daugelis kitų.

uzone.id nuotr.

Magelang kalva, kurios viršūnę puošia išskirtinės išvaizdos bažnyčia, kasmet sulaukia vis daugiau lankytojų iš įvairių pasaulio kampelių, nepaisant to, kad statinio konstrukcijos nėra tinkamai sutvirtintos – besilankantiems viduje kyla grėsmė dėl nestabilios pastato būklės. „Statinio struktūra nėra geros formos, todėl lankytojai privalo būti labai atsargūs kai lankosi viduje. Penkios kolonos, laikančios pagrindinės salės konstrukcijas, jau yra pradėję byrėti, nėra nei vienos patalpos, kurioje būtų įvesta elektros linija. Čia pilna šikšnosparnių – greičiausiai jie čia gyvena. Viduje įrengta 15 kambarių, kurie yra  panašūs į miegamuosius, o vienas jų turi net tris vonios kambarius. Sienos čia aprašinėtos „blogais“ žodžiais, išpieštos grafiti ir nuogų moterų portretais“ – savo įspūdžiais, po apsilankymo išskirtinės išvaizdos bažnyčioje, dalinosi turistas Alek Kurniawan.

© Alek Kurniawan / http://alekvsleak.blogspot.co.uk/

Netrukus po bažnyčios statybų pradžios į Magelang kalvos viršukalnę pradėjo keliauti įvairių religijų atstovai, savo maldomis trokšdami išreikšti pagarbą statinio kūrėjui. Tačiau naujai išdygęs statinys ne visą laiką atliko bažnyčios paskirtį. Tam tikru metu bažnyčia buvo naudojama kaip reabilitacijos centras. Čia vykdoma reabilitacija buvo skirta vaikams su negalia, narkomanams, protinę negalią turintiems žmonėms bei agresyviam jaunimui.

Bažnyčios kūrėjas Danielis Alamsjah teigia, kad nepaisant to, jog jis pats yra krikščionis, bažnyčia neapibrėžia jokios konkrečios religijos, todėl čia lankytis ir melstis gali ne tik krikščionys, bet ir musulmonai ar kitų religijų išpažinėjai – tai nėra bažnyčia, tai maldos namai. „Dėl mano krikščioniško tikėjimo daugelis galvojo, kad statau bažnyčią. Bet tai nėra bažnyčia. Aš stačiau maldos namus – ne bažnyčią. Tai turėjo būti vieta, kurioje gali rinktis visų religijų išpažinėjai, tikintys į Dievą“ – sako statinio kūrėjas Danielis Alamsjah.

Taip pat skaitykite: Pasaulio religijos. Melanezijos krovinių kultas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: