EPA-ELTA nuotr.

Rusijos kariuomenė apsupo miestą, o daugkartiniai bandymai sudaryti saugius kelius civiliams evakuoti žlugo.

Mariupolis, Ukraina – Mariupolio gatvėse guli lavonai. Išalkę žmonės įsilaužia į parduotuves ieškodami maisto ir tirpdo sniegą, kad gautų vandens. Tūkstančiai žmonių glaudžiasi rūsiuose, drebėdami nuo rusų sviedinių, kurie daužo šį strategiškai svarbų uostamiestį.

„Kodėl neturėčiau verkti?“ Goma Janna klausė verkdama prie aliejinės lempos šviesos po žeme, apsupta moterų ir vaikų. „Aš noriu savo namų, noriu savo darbo. Man taip liūdna dėl žmonių ir dėl miesto, dėl vaikų“.

Šiame apsuptame 430 tūkst. gyventojų turinčiame mieste tęsiasi humanitarinė krizė, o antradienis neatnešė jokio palengvėjimo: Ukrainos pareigūnai teigė, kad Rusijos pajėgos apšaudė konvojų, kol jis dar nebuvo pasiekęs miesto.

Praėjus beveik dviem invazijos savaitėms, rusai pasistūmėjo gilyn, išilgai Ukrainos pakrantės, kad galėtų nutiesti sausumos tiltą į Krymą, kurį Maskva 2014 m. užgrobė iš Ukrainos. Mariupolį, esantį prie Azovo jūros, jau kelias dienas supa rusų kariai.

Mariupolis, kaip teigė Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščuk, yra „katastrofiškoje padėtyje“.

Kiti įvykiai, susiję su Rusijos invazija:

– Lenkija pareiškė, kad atiduos visus savo naikintuvus MiG-29 JAV, akivaizdžiai sutikdama su susitarimu, kuris leistų juos naudoti Ukrainos kariuomenei. Tai gali dar labiau padidinti įtampą tarp Vašingtono ir Maskvos.

– JT pareigūnai sakė, kad iš Ukrainos jau pabėgo 2 mln. žmonių.

– Rusijos ekonominė atskirtis dar labiau sustiprėjo, kai JAV prezidentas Džo Bidenas paskelbė draudimą importuoti rusišką naftą, o „Shell“ pareiškė, kad nebepirks naftos ir gamtinių dujų iš šios šalies. Be to, „Adidas“ ir „McDonald’s“ pranešė, kad sustabdo savo veiklą Rusijoje.

Maskvos pajėgoms kelias dienas apgulus Ukrainos miestus, bandymai sukurti koridorius, kuriais būtų galima saugiai evakuoti civilius gyventojus, sutriko dėl nesibaigiančių kovų ir prieštaravimų siūlomiems maršrutams. Ukraina atmetė Maskvos pasiūlymus dėl koridorių, kuriais civiliai gyventojai būtų vedami į Rusiją arba jos sąjungininkę Baltarusiją.

Rusijos kariuomenė neigė apšaudanti konvojus ir kaltino, kad tai Ukrainos pusė blokuoja evakuacijos procesą.

Vieną evakuaciją antradienį pavyko sėkmingai įvykdyti: I. Vereščuk pranešė, kad 5 000 civilių gyventojų, įskaitant 1 700 užsienio studentų, buvo išvesti saugiu koridoriumi iš Sumų, ketvirtį milijono gyventojų turinčio šiaurės rytų miesto, kuriame per naktį smūgių metu žuvo 21 žmogus, įskaitant du vaikus.

Mariupolyje valdžios institucijos planavo pradėti kasti masines kapavietes visiems žuvusiesiems, nors jų skaičius neaiškus. Dėl apšaudymo sugriuvo pastatai, mieste nėra vandens, šilumos, veikiančių kanalizacijos sistemų ir telefono ryšio.

Plačiai paplito maisto, drabužių ir net baldų vagystės, o vietiniai gyventojai tai vadina „nuolaidų gavimu“. Kai kurie gyventojai priversti semti vandenį iš upelių.

Neveikiant elektrai, daugelis žmonių pasikliauja savo automobiliniais radijo imtuvais ir renka naujienas iš stočių, transliuojamų iš Rusijos pajėgų kontroliuojamų teritorijų arba Rusijos remiamų separatistų.

Liudmila Amelkina, kuri ėjo alėja, nusėta nuolaužomis ir apšaudytomis sienomis, pasakojo, kad griuvėsiai yra siaubingi.

„Neturime elektros, neturime ką valgyti, neturime vaistų. Neturime nieko“, – sakė ji, žiūrėdama į dangų.

Manoma, kad visoje šalyje per beveik dvi savaites trunkančius kovinius veiksmus žuvo tūkstančiai civilių ir karių. Rusijos pajėgos kai kuriose vietovėse, įskaitant sostinės Kijevo apylinkes, kur didžiulė šarvuočių kolona buvo įstrigusi kelias dienas, buvo pristabdytos, nes ukrainiečių pasipriešinimas buvo stipresnis, nei tikėtasi.

Vėlų antradienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip jis stovi prie prezidento rūmų Kijeve. Už jo – krūvos smėlio maišų, snieguota eglė ir keli automobiliai.

Tai buvo antrasis vaizdo įrašas per 24 valandas, kuriame jis užfiksuotas šalia šalies valdžios būstinės, matyt, padarytas siekiant išsklaidyti bet kokias abejones, ar jis nepabėgo iš miesto.

„Iškrito sniegas. Tai toks pavasaris“, – sakė jis švelniu balsu. „Regis, tai toks karo metas, toks pavasaris. Atšiaurus. Bet mes laimėsime.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: