Ukrainos prezidentas Volodymiras Zelenskis / EPA-ELTA nuotr.

Ukrainoje vyksta rimti pokyčiai, prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė atleidęs du aukščiausius teisėsaugos pareigūnus – tai rimčiausias vyriausybės sukrėtimas nuo tada, kai Rusija vasario mėn. pradėjo karinę šalies okupaciją.

Ši vidaus krizė kilo tuo metu, kai naujos atakos buvo surengtos Maskva paskelbus, kad suintensyvins savo karines operacijas, o Ukraina apkaltino Rusiją įrengus raketų paleidimo įrenginius didžiausioje Europos atominėje elektrinėje.

V. Zelenskis sakė, kad atleidžia generalinę prokurorę Iryną Venediktovą ir saugumo vadovą Ivaną Bakanovą, esant dideliam skaičiui bylų, kuriose Ukrainos teisėsaugos pareigūnai įtariami išdavyste.

Nacionaliniame kreipimesi V. Zelenskis teigė, kad šiuo metu tiriama daugiau kaip 650 atvejų, kai Ukrainos saugumo pareigūnai įtariami išdavyste ir pagalba Rusijai, įskaitant 60 atvejų, kai pareigūnai, pasak jo, liko Rusijos okupuotose teritorijose ir „dirba prieš mūsų valstybę“.

„Toks didelis nusikaltimų prieš nacionalinio saugumo pagrindus skaičius ir nustatyti ryšiai tarp Ukrainos teisėsaugos pareigūnų ir Rusijos specialiųjų tarnybų kelia labai rimtų klausimų atitinkamiems vadovams. Į kiekvieną tokį klausimą bus atsakyta“., – sakė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas taip pat atkreipė dėmesį į niokojančią karinę galią, kurią Maskva panaudojo prieš Ukrainą, sakydamas, kad nuo sekmadienio Rusijos pajėgos į taikinius Ukrainoje paleido daugiau kaip 3 000 sparnuotųjų raketų.

Konfliktui įsibėgėjant ir vis labiau persiduodant pasaulinei energetikos ir maisto krizei, ES užsienio reikalų ministrai svarsto galimybę uždrausti aukso pirkimą iš Rusijos.

Į ES juodąjį sąrašą gali būti įtraukta ir daugiau Rusijos veikėjų.

„Maskva turi ir toliau mokėti didelę kainą už savo agresiją“, – pareiškė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, perdavusi siūlomas priemones.

Intensyviausios kovos ir toliau vyksta pramoniniuose Ukrainos rytuose, o sekmadienį Donecko srities gubernatorius Pavlo Kyrylenko apkaltino Maskvą apšaudant „civilinę infrastruktūrą, ypač švietimo įstaigas“.

Netoli Ukrainos Juodosios jūros pakrantės esantis pietinis Mykolajivo miestas sekmadienį buvo „masiškai apšaudomas“, sakė regiono gubernatorius Vitalijus Kimas.

V. Kimas pridūrė, kad diena anksčiau regione buvo apšaudyti keli gyvenamieji rajonai: Ševčenkovės kaime žuvo trys žmonės, o viena moteris žuvo Šyrokive, kur „buvo sugriautas gyvenamasis namas“.

Didžiosios Britanijos ginkluotųjų pajėgų vadas admirolas Tonis Radakinas apskaičiavo, kad per invaziją žuvo arba buvo sužeista 50 000 rusų karių, sunaikinta beveik 1 700 rusų tankų ir apie 4 000 šarvuotų kovos mašinų.

T. Radakinas užsiminė, kad dabar Rusijos sausumos pajėgos gali kelti mažesnę grėsmę, tačiau praėjus daugiau nei 20 savaičių nuo invazijos pradžios, šeštadienį Maskva pareiškė, kad intensyvins savo karines operacijas.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį savo kasdieniniame brifinge pranešė, kad Odesos uostamiestyje sunaikino „priešlaivinių raketų „Harpoon“, kurias Ukrainai pristatė NATO, sandėlį“.

Ukraina paneigė šį teiginį, sakydama, kad Rusija sunaikino „sandėlį“, priklausantį bendrovei, neturinčiai jokių karinių ryšių.

Ukraina pranešė, kad už šimtų kilometrų nuo fronto linijos savaitės pradžioje per raketų smūgius centriniame Vinicos mieste žuvo 24 žmonės, tokie agresoriaus veiksmai sukėlė tarptautinį pasmerkimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: