Volodimyras Zelenskis EPA-ELTA nuotr.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Rusijos karius bėgti nuo jo pajėgų puolimo netoli strategiškai svarbaus pietinio Chersono miesto, kurį Maskva okupavo nuo karo pradžios, sakydamas, kad Ukrainos kariuomenė atsiima jų teritoriją. 

Savo kalboje V. Zelenskis pažadėjo, kad Ukrainos kariai persekios Rusijos armiją „iki sienos“.

Jei jie nori išgyventi – laikas Rusijos kariškiams bėgti. Eikite namo“, – sakė jis.

Ukraina atsiima savąją [teritoriją]“, – tęsė Zelenskis.

Anksčiau prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius vaizdo kreipimesi sakė, kad Ukrainos pajėgos apšaudė keltus, kuriais Rusijos pajėgos naudojo aptarnauti įranga dalį Rusijos okupuotos teritorijos vakariniame Dniepro upės krante Chersono srityje.

Ukrainos prezidentūra rugpjūčio 30 dieną pareiškė, kad beveik visoje Chersono regiono teritorijoje vyksta sunkūs mūšiai.

Galingi sprogimai Chersono regione tęsėsi visą dieną ir naktį“, – sakoma prezidento biuro rytiniame atnaujintame pranešime.

Chersono gyventojai pranešė apie smarkius sprogimus aplink pietų Ukrainos miestą, Kijevo ginkluotosioms pajėgoms tęsiant puolimą taip siekiant susigrąžinti vieną iš pirmųjų teritorijų, kurios atiteko Rusijos pajėgoms po Maskvos invazijos į kaimyninę šalį.

Ukrainos raketų smūgiai ir artilerijos ugnis miestą smogė pirmadienio vakarą ir tęsėsi iki antradienio ryto, anot Kijevo, tai kontratakos, kuriomis siekiama pakeisti karo eigą.

Viena Chersono gyventoja sakė girdėjusi kulkosvaidžių šūvius ir didelio kalibro ginklų garsą netoli savo namų miesto centre. „Tai labai garsu… jau antrą dieną nebuvo net valandos pertraukos, kad kažkas nesprogtų ar netrenktų“, – pridūrė ji. „Baisu, bet kartu ir džiugu, kai girdi sprogimų garsą.“

Nuo Rusijos perėmimo Chersone užsitęsęs partizaninis pasipriešinimas privertė Maskvą pakartotinai atidėti planus aneksuoti regioną per referendumą. Vyriausybės patarėjai „Financial Times“ teigė, kad vienas iš Ukrainos puolimo tikslų gali būti ir toliau kenkti šiai perspektyvai.

Ukraina nuo pat plano pradžios išlaikė beveik visišką naujienų nebuvimą apie operaciją, o aukšti Kijevo pareigūnai antradienį perspėjo, kad operacija bus lėta, šlifuota ir laipsniška.

Tai suplanuota lėta operacija, skirta numalšinti priešą, išgelbėti mūsų kariškių ir civilių gyvybes“, – „YouTube“ naujienų kanale sakė vyriausybės patarėjas Oleksijus Arestovičius.

Būkite kantrūs. Šis procesas nebus labai greitas, bet baigsis Ukrainos vėliavos įrengimu virš visų Ukrainos gyvenviečių.“

Karinis puolimo tikslas – atkovoti teritoriją, kurią Maskva užgrobė pirmosiomis Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazijos savaitėmis, kai kariai iš Krymo pusiasalio įsiveržė į pietus.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija rugpjūčio 30 dieną paskelbė, kad nors „dar neįmanoma patvirtinti Ukrainos pažangos masto“, jos armija padidino „artilerijos ugnį fronto linijos sektoriuose visoje pietų Ukrainoje“.

Jie pridūrė, kad naudoja toliojo nuotolio tikslius smūgius, kad sutrikdytų Rusijos tiekimo linijas.

JAV Nacionalinio Saugumo Tarybos atstovas Džonas Kirbis sakė, kad Ukrainos padėtas žingsnis jau turėjo įtakos Rusijos kariniams pajėgumams, nes privertė juos pertvarkyti pajėgas ir išeikvoti kai kuriuos dalinius rytuose.

Kadangi rusai turėjo traukti išteklius iš rytų vien dėl pranešimų, kad ukrainiečiai galbūt labiau puls pietuose“, – rugpjūčio 29 dieną žurnalistams sakė Kirbis.

Rusijos gynybos ministerija pripažino, kad Ukrainos puolimas buvo pradėtas, tačiau tvirtino, kad jis nepavyko, o Maskvos pajėgos nukovė daug ukrainiečių karių.

Teiginiai negalėjo būti patikrinti savarankiškai.

Antrajame pagal dydį Ukrainos mieste Charkove, žuvo mažiausiai penki žmonės rugpjūčio 30 d., Rusijos apšaudymams pataikius į miesto centrą, sakė meras Igoris Terechovas.

Per Rusijos apšaudymus uostamiestyje Mikolajeve, kurį Ukraina tebekontroliuoja nepaisant pasikartojančių Rusijos bombardavimų, žuvo mažiausiai du žmonės, 24 buvo sužeisti, o gyvenamieji namai sunaikinti, pranešė miesto pareigūnai ir liudininkai.

Naujos kovos prasidėjo mokiniams visoje Ukrainoje besiruošiant grįžti į klases rugsėjo 1 d., kai visas mokyklas uždarė rusų invazija. Tik toms mokykloms, kuriose yra oro antskrydžių bunkeriai, bus leista vėl atidaryti veiklą, o likusios grįš į internetinį mokymąsi.

Tuo tarpu Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriai buvo pakeliui apžiūrėti Rusijos okupuotos Zaporožės atominės elektrinės Ukrainos pietuose.

TATENA nurodė, kad komanda turi įvertinti objektams padarytą žalą ir nustatyti pagrindinių bei atsarginių saugos ir apsaugos sistemų funkcionalumą.

Rusijos gynybos ministerija rugpjūčio 30 dieną paskelbė, kad radiacinė padėtis Zaporožės elektrinėje išlieka normali.

Ministerija pranešė, kad Ukrainos pajėgos į atominės elektrinės teritoriją paleido du artilerijos sviedinius. Teiginio nepavyko patvirtinti, o Kijevas nuolat neigia apšaudęs elektrinę – didžiausią Europoje atominę elektrinę.

Ukraina ir Rusija pastarosiomis savaitėmis kaltino viena kitą apšaudymu toje teritorijoje.

Europos Komisija rugpjūčio 30 dieną pranešė, kad Europos Sąjunga Ukrainai padovanojo daugiau nei 5 milijonus kalio jodido tablečių, kad apsisaugotų nuo radiacijos rizikos.

Netoli Zaporožės atominės elektrinės vyksta apšaudymai, todėl tabletės yra prevencinis pristatymas piliečiams apsaugoti, sakoma už krizių valdymą atsakingo ES komisaro Janezo Lenarčičiaus pranešime.

Rusija tvirtina negrąžinsianti jokios užgrobtos Ukrainos teritorijos.

Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas antradienį žurnalistams sakė, kad Rusijos invazija „vyksta, metodiškai ir pagal planą, o visi tikslai bus pasiekti“, rašo naujienų agentūra „Interfax“.

Kaip skelbia Ukrainos generalinis štabas, Rusija per 188 karo dienas prarado 47,550 karių, 1934 tankus ir 1079 artilerijos sistemų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: