Viktorija Čmilytė-Nielsen / asmeninio archyvo nuotr.

Taip mes, moterys, šachmatų didmeistrės juokais vadindavome save ir kiekvieną šachmatininkę, iškovojusią didmeistrio titulą. Sveika tapusi „garbės vyru“! Kas tai – juokelis, tostas ar socialinės lyties pakeitimas?

Taip, būtent socialinės lyties. Ir tai kalba ne apie seksualinę orientaciją. O apie vaidmenis, suvokimą, pristatymą, arba, kaip sako marketingistai – pozicionavimą visuomenėje.

Kaip mes kalbame apie stiprias moteris lyderes, kaip jas vadiname? O kaip kalbame apie savo emocijų po „vyriškumo“ kauke neslepiančius vyrus? Ką sakome verkiančiam berniukui ar lėlių nepamėgusiai, tačiau su mašinėlėmis mielai žaidžiančiai mergaitei?

„Vėjo nublokšti“ Rettas Butleris Scarlett O‘Harai sako, kad „niekam nekils abejonių, kas mūsų šeimoje nešioja kelnes“. Net ir tai – citata apie socialinę lytį. Iš knygos, kuri vadinta „namų šeimininkių biblija“.

Oj, paminėjau namų šeimininkes? Bet ir tai – socialinė lytis.
Taigi, kiek gi šiame trumpame tekste socialinių lyčių? Dvi ar šešios?

Akivaizdu, Lietuvoje būtina diskusija apie tai, kas yra socialinė lytis. Ir ar tikslus yra „gender“ vertimas. Tuo užsiimsiu jau šį pavasarį, nes tikiu, kad galime tapti nuo prietarų laisva visuomene.

P.S. Nuotrauka iš 2010 metų olimpiados, kur žaidžiau už Lietuvos vyrų rinktinę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: