© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Virtualios realybės sąvoka skamba itin šiuolaikiškai ir gana patraukliai, tiesa? Pažvelkime iš mokslinės perspektyvos, kas tai per technologija ir kaip ji veikia. Virtuali realybė – tai trimatė, kompiuterio generuojama aplinka, suteikianti galimybę pabūti dirbtinėje aplinkoje, kuri vartotojui atrodo kaip tikra. Virtualios realybės technologijos geba atkurti net visus 5 žmogaus pojūčius – lytėjimą, regą, klausą, skonį, uoslę. Virtualios realybės įrenginiai reaguoja į visus žmogaus kūno judesius, vartotojui pajudėjus iš vietos ir pasukus galvą, įrenginys atitinkamai pakeičia vaizdą.

Turbūt daugeliui žmonių yra tekę susidurti su virtualios realybės technologijomis, kurios po mažu tampa neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Šios technologijos išpopuliarėjo dar visai nesenai – pastarajame dešimtmetyje, tačiau sparčiai žengia į priekį ir tikimasi, jog ateityje atneš dar didesnių galimybių.

Turbūt dauguma manote, kad su virtualios realybės technologijomis ypatingai dažnai susiduriama pramogų industrijoje. Ir jūs esate visiškai teisūs! Nenuostabu, kad didžioji dalis žmonių yra išbandę įvairias virtualias pramogas, kurios šiuo metu yra itin populiarios. Vis dar su didele nostalgija prisimename, kuomet prie kino teatrų nusidriekdavo ilgiausios žmonių minios paskelbus apie 3D filmo premjerą. Visi su dideliu entuziazmu norėdavo išbandyti virtualios realybės akinius ir kone tapti aktyviais kino dalyviais. Šiomis dienomis pramogos bei įvairūs kompiuteriniai žaidimai, simuliuojantys virtualią realybę, yra visiškai įprastas reiškinys. Be to, sparčiai vystantis technologijoms, vis dažniau atsižvelgiama į plačias virtualios realybės pritaikymo galimybes. Ar kada susimąstėte, jog virtualios realybės technologijos šiomis dienomis aktyviai pritaikomos ne tik pramogų bei žaidimų industrijoje, bet ir kitose srityse?

Įvairūs žaidimai bei pramogos leido ištobulinti virtualios realybės technologijas, o svarbiausia, davė pagrindą ir toliau vystytis šiai išmaniai technologijai. Virtuali realybė pritaikoma įvairiuose pramonės sektoriuose: reklamos ir marketingo, pardavimų, kultūros bei turizmo, gamybos bei inžinerijos, statybų ir interjero sektoriuose. Vienas iš didžiausių laimėjimų, jog pasitelkdami išmaniųjų technologijų teikiamomis galimybėmis, mokslininkai sugebėjo virtualios bei papildytos realybės technologijas, simuliacijas pritaikyti ir sveikatinimo, medicinos srityje.

Kiekvienas medicinos specialistas turi būti visiškai atsidavęs savo darbui, kadangi ši profesija reikalauja didelės atsakomybės. Mediciną praktikuojantys studentai susiduria su galybe iššūkių bei sunkumų. Medicinos srityje nuolatos tenka priimti sprendimus žaibišku greičiu, jog būtų išsaugoma paciento gyvybė. Tačiau tik ką tik įžengę į medicinos sferą, jaunieji studentai dažnai pristygsta žinių bei pasitikėjimo savimi. Būtent dėl šių priežasčių jaunųjų medicinos studentų mokymams pasitelkiamos virtualios realybės technologijos. Visiems ir taip aišku, jog nebegyvename viduramžių laikotarpyje, o ir studentams, iki galo neišmanantiems medicinos srities, tikrai nėra leidžiama praktikuotis ant gyvų pacientų. Su įvairiomis simuliacijomis, tokiomis kaip virtualūs anatominiai modeliai, modeliavimo laboratorijos, studentams suteikiama galimybė išsirinkti daug skirtingų metodų praktikuotis bei eksperimentuoti taip nesukeliant realios grėsmės pacientui. Taip pat kuriamos kompiuterizuotos imitacijos, simuliuojančios ekstremalias situacijas, kurių metu studentai gali išbandyti savo jėgas. Taip dažnai rengiami ir skubiosios medicinos pagalbos studentai, kuomet naudojantis virtualios realybės technologijomis, sukuriama netikra situacija, kai kritiniu atveju pacientui nedelsiant reikia suteikti medicininę pagalbą. Virtualių technologijų panaudojimas mokymo tikslams, suteikia studentams pasitikėjimo savimi, leidžia rizikuoti ir patiems priimti sprendimus. Studentai įgyja neįkainojamos patirties bei patobulina savo kompetencijas, imituodami savo darbą virtualioje erdvėje labiau pasiruošia realaus gyvenimo atvejams. Juk medicinos srityje svarbiausia kritinis mąstymas, kruopštumas ir kiekvienos net ir mažiausios dalelės pastebėjimas.

Pažangios virtualios realybės technologijos pritaikomos ne tik būsimų medicinos darbuotojų mokymo tikslams, bet ir reabilitacijoje, siekiant palaikyti ar atstatyti pacientų būklę. Turbūt daugelis negalėjo patikėti, kad VR technologijos taip stipriai pažengs į priekį ir bus pripažįstamos ne tik dėl pramoginės vertės. Virtuali realybė tampa visiškai nauja, tačiau ne ką blogesne reabilitacijos srities dalimi. Ergoterapijos užsiėmimų metu po mažu pradedama naudoti virtualios realybės technologijos, siekiant paįvairinti tradicines užsiėmimų veiklas. Drąsiai galima teigti, kad pastebimi teigiami pokyčiai. Atlikti tyrimai parodė, kad atvirkščiai nei vykdant tradicines veiklas, ypač vaikai labiau įsitraukia į ergoterapijos vykdomus užsiėmimus, kuriuose naudojamos virtualios technologijos. Virtuali realybė suteikia galimybę pacientam ne tik interaktyviai stiprinti savo sveikatą, bet ir leidžia atitrūkti nuo kasdienės aplinkos. Dėl šių priežasčių ryškiai matoma kylanti vaikų motyvacija dalyvauti tokio tipo terapijos užsiėmimuose.

Jau nuo 1990m. virtuali realybė, kaip gydymo priemonė, buvo pradėta naudoti reabilitacijoje. Ar galite tuo patikėti? Tačiau tik visai nesenai išaugo virtualios realybės technologijų panaudojimas terapijos metu. Reabilitacijos specialistas parenka atitinkamas veiklas, kurias pacientas gali įgyvendinti virtualiame pasaulyje. Vėliau stengiamasi visus išmoktus įgūdžius virtualioje erdvėje perkelti į realų gyvenimą. Virtualioje realybėje sukuriamos aplinkos, kurios suteikia šansą lavinti judesių amplitudę, fizines galimybes, leidžia išmokti naujų judesių, tyrinėjama virtuali aplinka ugdo naujus įgūdžius. Vienas iš didžiausių pliusų, jog virtualios realybės technologijos „apgauna“ žmogaus pojūčius. Būdami virtualioje aplinkoje, jaučiamės lyg viskas vyktų tikrame gyvenime, taip virtuali realybė kuria saugią aplinką reabilitacijos užsiėmimams. Be to mokslininkai įrodė, kad pacientai, kurie naudojasi virtualios realybės technologijoms ergoterapijos metu, pasiekia aukštesnius rezultatus. Kaip ir buvo minima, VR technologijų panaudojimas medicinos srityje yra pakankamai naujas, todėl Lietuvoje vis dar atliekami tyrimai ir siekiama tiksliau išsiaiškinti virtualios realybės poveikį pacientams ergoterapijos metu.

Virtualios realybės technologijos pritaikomos ne tik reabilitacijos srityje, bet ir siekiant išgydyti pacientų sutrikimus bei išspręsti psichologines problemas! Nenuostabu, kad daugelį kankina viena iš šių baimių: viešasis kalbėjimas, skrydžiai lėktuvu, socialinė fobija, tamsos, aukščio, žaibo ir griaustinio, uždarų erdvių ir dar daugelio kitų baimių… Kai kurios iš šių baimių galbūt ir atrodo juokingai, tačiau jos gali kontroliuoti žmogų ir sudrumsti įprastą gyvenimo režimą. Neretai visos šios baimės (ypatingai jeigu su jomis susiduriama gan dažnai) gali privesti žmogų prie rimtų nerimo sutrikimų, sukeliančių įtampą, panikos atakas, paveikiančių miego režimą. Todėl kaip ir buvo galima nuspėti, į pagalbą pasitelkiama virtuali realybė. Simuliuojama tikrovė, leidžia žmogų perkelti į aplinką, kurią galima nuolatos reguliuoti ir specialiai pritaikyti pagal kiekvieno paciento poreikius. Specialiai žmogų priversti susidurti su kamuojama baime realiame gyvenime gali tapti tikru iššūkiu ar net sukelti dar didesnių sveikatos sutrikimų. Virtualios realybės terapijos leidžia saugiai išspręsti nerimų sutrikimus. Tokios terapijos sesijos dažnai atliekamos privačiose psichologijos klinikose, kurių metu terapeutas atsižvelgdamas į paciento reakciją bei emocinę būseną, gali keisti virtualios aplinkos faktorius. Tad jeigu ir Jūs patiriate nerimą ar kankina viena iš išvardytų baimių, suskubkite išbandyti virtualių technologijų taikomą gydymą ir galbūt į gyvenimą pažvelgsite naujomis akimis.

Virtualios realybės technologijos suteikia plačias panaudojimo galimybes tiek medicinos sferoje, tiek kitose srityse. VR technologijos stebina savo inovatyvumu ir yra sparčiai pažengusios į priekį. Tikima, kad artimoje ateityje virtuali realybė, dar labiau nustebins mus savo pažangumu ir taps visų pagalbininku tiek darbinėje, tiek edukacinėje aplinkoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: