Vladimiras Putinas / EPA-ELTA nuotr.

Prezidentas Vladimiras Putinas taktiniu lygmeniu dalyvauja Rusijai siekiant užimti Rytų Ukrainą, pranešė britų žiniasklaida, remdamasi neįvardytais Vakarų kariniais šaltiniais.

Rusijos pajėgos šiuo metu bando apsupti Kijevo kontroliuojamus miestus Luhansko ir Donecko regionuose po to, kai vasario pabaigoje atsisakė savo pirminio plano užimti Ukrainos sostinę.

Manoma, kad Rusijos prezidento mikromanipuliavimas karu – iki pat pajėgų judėjimo nustatymo – prisideda prie to, kad kariuomenei nepavyksta užimti miestų Donbase, rašo laikraštis „The Guardian“.

„Jei Putinas atlieka brigados vado darbą… jis gali gilintis į pajėgas, kurios gali būti vos 700-1000 karių“, – britų laikraštis „The Times“ citavo šaltinį.

Abu leidiniai pranešė, kad V. Putinas glaudžiai bendradarbiauja su aukščiausio rango generolu Valerijumi Gerasimovu, priešingai ankstesniems pranešimams, kad jis dėl karinių klaidų yra nustumtas į šalį.

„Manome, kad Putinas ir Gerasimovas dalyvauja priimant taktinius sprendimus tokiu lygiu, kokio paprastai tikėtumeisi iš pulkininko ar brigadininko“, – šaltinį citavo „Guardian“.

Vakarų vertinimai paskelbti po nepriklausomos Rusijos žiniasklaidos pranešimo, kad prieš invaziją V. Putinas iš Federalinės saugumo tarnybos (FSB) gavo klaidingą žvalgybinę informaciją apie Ukrainą.

FSB informatorių tarpe buvo pabėgusių Ukrainos pareigūnų, kurie pabėgo į Rusiją po to, kai 2014 m. buvo nuverstas promaskvietiškas Ukrainos lyderis, teigia tyrimų leidinys „iStories“.

„Jie buvo oro pardavėjai“, – cituojamas neįvardytas buvęs FSB pareigūnas.

„Jie viską išgalvodavo, neteisingai interpretuodavo ir kartais fantazuodavo – ir vadovybė mielai tuo patikėdavo“, – sakė antras buvęs FSB pareigūnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: