Ali Ashwal/ Save the Children nuotr.

Jemene pilietinis karas ir badas praėjo beveik nepastebėtas pasaulyje. Tai šalis, kurioje piliečiai alksta, o nėščios moterys ir vaikai pastoviai kenčia. Jemeno karas vyko tarp tarptautiniu mastu pripažinto prezidento Abdrabbuh’o Mansour’o Hadi, Jungtinių Amerikos Valstijų ir giminingų Jemenui Houthi sukilėlių. Šis judėjimas sugebėjo nusiųsti į mirtį virš dešimties tūkstančių gyvybių, ir sužaloti daugybę žmonių.

Jemenas viena blogiausių vietų gyventi moterims. Jų raštingumo lygis sudaro apie 35%, ir užima 134 vietą pasaulyje pagal moterų išsilavinimą. Moterys, turėdamos minimalias galymybes švietimo, santuokos, sveikatos priežiūros srityse netenka pagrindinių žmogaus teisių pasauliniu mastu. Jemeno moterys yra įsitikinusios, jog privalo likti namuose, o ne gauti kažkokį išsilavinimą, darbą ar galimybę turėti nors šiek tiek laisvės. Dauguma net neturi asmens tapatybės kortelės ar rinkėjo statuso. Dabartiniai šalies įstatymai neduoda galimybės moterims tapti lygiomis su vyrais.

48% moterų Jemene yra susituokusios iki pilnametystės, ir daugelis iš šių santuokų įvyko būnant ne ką vyresnėms nei 8 metų. Moterims yra draudžiama tuoktis be tėvo sutikimo. Santuokos metu jos neturi tokių pačių teisių kaip vyrai, skyrybų ar paveldėjimo atveju.

Jos tai pat kenčia ir dėl prastos sveikatos priežiūros. Šioje šalyje yra daugybę problemų dėl nėštumo – viena iš 39 moterų gimdydamos miršta. Neštumo laikotarpiui baigiantis, moterys turi išgyventi siaubingas gimdymo aplinkybes. Viena iš Jemeno moterų, Horeh prisimena: ,,kai aš jau ruošiausi gimdyti savo sūnų, maniau mirsiu. Namuose buvau apimta didžiausių skausmų visą dieną. Šeima negalėjo manęs nuvežti į ligoninę, nes tą naktį vyko daugybę sproginimų ir visi bijojo išeiti iš namų.“

Horeh laukėsi jau penktą mėnesį savo antrojo vaiko, kai per oro ataką buvo sunaikintas jos dėdės namas Amrane, Vakarų Jemene. ,,Tai buvo labai garsus smūgis“, pasakoja Horeh. ,,Sprogimas buvo visai šalia, tada išgirdau moterų riksmus kaimynystėje. Aš girdėjau, kai kaimynai šaukė, jog mano šeima buvo sužalota. Broliai atėjo į namus su kruvinais veidais ir rankomis. Jie pasakė, jog mano dėdės namas buvo sunaikintas, ir visa šeima buvo nužudyta.“

Per pastaruosius dvejus metus, Jemenas išgyveno žiaurų pilietinį karą tarp JAV, Jemeno vyriausybės ir Houthi sukilėlių. Pasak Jungtinių Tautų, 13000 civilių buvo nužudytą per konfliktą. Dėl jūrų, žemės ir oro blokados, apie 18,8 milijonų žmonių buvo reikalingas maistas. Daugiau nei 7 milijonai nežinojo iš kur jie gauna valgį.

Islamas 0

Šalyje plito badas, ir vis buvo žudomi nekalti žmonės nuo sprogimų. ,,Sveikatos priežiūros sistema visiškai žlugus, o mamos su vaikais vis daugiau sirgo“, aiškina Mariam Aldogani, reprodukcinės sveikatos specialistė dirbanti ,,Gelbėkit vaikus“ punkte, Jemeno sostinėje Sana‘a. Tad yra nenuostabu, kodėl nėščios moterys miršta arba praranda savo kūdikius.

Prasta mityba yra viena iš pagrindinių problemų, kodėl moteris nesugeba pagimdyti arba pagimdo kūdikius su mažu svoriu. Aldogani tai pat pasakoja, kad jos kolegos atokiose kaimo vietovėse dažnai sutinka šeimas, kurios valgo tik vieną kartą per dieną – ir tai sukelia nėštumo komplikacijas. O keliauti į medicininę įstaigą atsisako, arba atvyksta per vėlai. ,,Tai sukelia didelį susirūpinimą, kai moterys atvyksta į mūsų medicininius punktus kritinės būklės, bet šeimos negali jų palikti ligoninėje dėl pinigų stygiaus.“

Žmogaus teisių gynėjai mano, kad lyčių diskriminacija ir smurtas yra vyraujantis Jemene. Turi būti padaryti pakeitimai šalies konstitucijoje, kad būtų galima išvengti šių dalykų. Moterų diskriminacija turi būtipašalinta, o santuokos laikotarpiu įgytų lygias teises, ir būtų nustatytas minimalus (18 metų) santuokos amžius.

Būtina paremti šios šalies moterų teises, kad jos taptų visavertės savo bendruomenėse. Dabartinėje Jemeno asamblėjos atstovių moterų sudaro mažiau nei 1%. Moterys privalo turėti lygias teises visuomenėje, ir Jemeno esama problema privalo būti sprendžiama pasauliniu mastu.

Taip pat skaitykite: Bangladešo viešnamiai: nuotraukos atskleidžiančios tikrą gyvenimą (N-18)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: