© pexels.com archyvo nuotr.

Darbo užmokesčio augimui antrąjį šių metų ketvirtį minimalios algos padidėjimas turėjo tik nedidelę teigiamą įtaką, pagrindinė spartėjančio atlyginimų augimo priežastis – didelis struktūrinis nedarbas, įsitikinusibanko “Swedbank” vyresnioji ekonomistė Vaiva Šečkutė, prognozuojanti, kad ateityje kvalifikuotų darbuotojų trūkumas tik ryškės, taigi ir spaudimas dėl atlyginimų kėlimo didės.

“Viena pagrindinių spartėjančio atlyginimų augimo priežasčių yra didelis struktūrinis nedarbas. Lietuvoje vis dar yra nemažas – 9,4 proc. siekiantis nedarbo lygis, bet jaučiamas ir vis didesnis tinkamos kvalifikacijos darbuotojų stygius. Tai didina tokių darbuotojų derybines galias ir verčia darbdavius, kurie nori pritraukti ar išlaikyti esamus darbuotojus, didinti darbo užmokestį”, – “Kauno dienai” sakė V.Šečkutė.

Ekspertė taip pat mano, kad atlyginimų augimą iš dalies skatina ir tai, jog kol kas NVS eksporto rinkų praradimai ir laikinas ekonomikos augimo sulėtėjimas neturėjo įtakos naujų darbo vietų kūrimui.

Anot jos, vienas sparčiausių atlyginimų augimų pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, siekęs net 9,6 proc, buvo fiksuotas informacijos ir ryšių sektoriuje, kur ypač juntamas kvalifikuotų darbuotojų trūkumas.

V.Šečkutė be to akcentuoja, kad kitąmet prie atlyginimų augimo gali prisidėti ir artėjantys Seimo rinkimai, dėl kurių gali kilti kai kurių viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai:”Mes prognozuojame, kad atlyginimų augimas paspartės nuo 5 proc. šiemet iki 6,5 proc. kitąmet. Augimas turėtų beveik nesulėtėti ir 2017-aisiais, kai jis sieks 6 proc.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: